Betöltés

Tényleg annyira jó a CSOK-hitel?

szerző: Fülöp Norbert
2018-11-22

Már a kétgyermekes családok is jogosultak a 3 százalékos fix kamatú, akár 10 millió forint összegű CSOK-hitelre, míg a háromgyermekesek akár 15 millió forintot is igényelhetnek decembertől. De mit kell tudni a CSOK-hitelekről, mennyiben különböznek ezek a normál lakáshitelektől? És mire számíthatsz, ha nem vagy jogosult CSOK-ra?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A kétgyermekes családok 2018. december 1-jétől igényelhetnek kedvezményes kamattámogatású CSOK-hitelt újépítésű lakás vásárlásához vagy építéshez, akár 10 millió forint hitelösszegig. A háromgyermekesek számára – ugyanilyen célra – elérhető hitelösszeg felső határa közben 10 millió forintról 15 millióra nőtt, ami azért is fontos, mert az újépítésű ingatlanok árai országos átlagban 10 százalék felett nőhetnek idén az MNB várakozásai szerint.

Hogy mire elég a 10 illetve 15 millió forintos CSOK-hitel? Egy 60 négyzetméteres újépítésű lakás megvásárlásához az ingatlan.com számításai szerint Győrben és Szombathelyen átlagosan 14-15 millió forint önerőre van szükség egy 10 milliós CSOK-hitel mellé, miközben Székesfehérváron és a fővároshoz közeli Érden 20 millió forint, Budapesten pedig 36 millió forint saját tőke szükségeltetik ugyanehhez. A 15 millió forintos – háromgyermekesek számára elérhető – CSOK-hitel ezért biztosan sokaknak jön majd jól, de azért az látszik, főleg vidéken lehet reálisan vásárolni belőle.

Az önerő előteremtésében segíthet persze a vissza nem térítendő 10 millió forintos CSOK támogatás is, amit három gyermekkel – vagy három gyermek vállalásával – újépítésű lakás vásárlásához és építéshez igényelhetnek azok, akik megfelelnek a feltételeknek. Két gyerek esetén azonban a támogatás mértéke lényegesen kisebb, 2,6 millió forint.

A CSOK-hitel sajátosságai

A CSOK-hitelek legfontosabb előnye a teljes futamidő alatt érvényes fix 3 százalékos kamat, amit az állam által adott kamattámogatás tesz lehetővé. A CSOK-hitelek kamata ezzel nagyjából fele a támogatás nélküli fogyasztóbarát vagy piaci alapú, egész futamidőre rögzített kamatozású lakáshitelekének. Ez mind az induló havi törlesztők, mind a teljes visszafizetés összegét illetően komoly árelőnyt jelent, vagyis a CSOK-hiteleknek – ebből a szempontból – kizárólag a kockázatosabb, rövid kamatperiódusú hitelek lehetnek versenytársai.

A CSOK-hitelek sajátossága a maximum 25 éves futamidő, míg a kamattámogatás nélküli lakáshiteleknél akár 30 évre is eladósodhatsz. Fontos azonban, hogy CSOK-hiteleknél a hitelcél kizárólag újépítésű lakás megvásárlása vagy építés lehet, míg a „normál” lakáshitelek ezen túl hitelkiváltásra, bővítésre és felújításra is használhatók, sőt szabad felhasználású konstrukciók is akadnak a piacon.

Ha nem vagy jogosult a CSOK-ra, akkor sincs veszve semmi! Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy ebben az esetben milyen lakáshitelt kaphatsz!

A CSOK-hiteleknél nem elég hitelképesnek lenni, a CSOK feltételeinek is meg kell felelni! Ha ezt sikerül kipipálni, akkor a háromgyermekesek – az akár 15 millió forint CSOK-hitel mellé – 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak, míg a kétgyermekesek – a 10 millió forint maximálisan felvehető kedvezményes hitel mellett – 2,6 millió forint támogatást kapnak. (Persze csak akkor, ha újépítésű lakást vásárolnak vagy lakóingatlant építenek.)

A CSOK-hitel igénylésének menete

 • Ellenőrizd, hogy megfelelsz-e a CSOK feltételeinek! Ha nem, akkor Te ezen lakáshitelek közül választhatsz!
 • Amennyiben jogosult vagy CSOK-ra, akkor először meg kell keresned a számodra legjobb hitelajánlatot, amiben segítségedre lehet a Bankmonitor részletes lakáshitel kalkulátora.
 • Be kell nyújtanod CSOK-igénylésed a kiválasztott pénzintézethez, ahol ha mindent rendben találnak, elutalják a támogatást.
 • Amennyiben CSOK-hitelt is szeretnél, akkor hitelkérelmet kell benyújtanod a kiválasztott pénzintézethez.
 • A hitelintézet elbírálja a hitelkérelmedet, ha itt zöld lámpát kapsz, akkor a belső szabályzatuknak megfelelően folyósítják az összeget.

Mennyivel kedvezőbb a CSOK-hitel?

Már említettük, hogy a CSOK-hitelek kedvezményes, 3 százalékos kamatszintje nagyjából fele a nem támogatott fogyasztóbarát és piaci jelzáloghitelekének.

A 400 ezer forint nettó családi jövedelemmel, 20 éves futamidőre felvett 10 millió forintos, fix kamatú lakáshitelek kamatai 5,5-7,9 százalékos között vannak, ez alapján az induló törlesztő 68 700 és 83 700 forint között lehet. Még szemléletesebb a legolcsóbb és a legdrágább hitelajánlat közötti különbség, ha a 20 év alatt visszafizetendő teljes összegeket állítjuk egymással szembe: ebben az esetben csaknem 3,6 millió forint megtakarítást jelent egy jó választás!

Ehhez képest a CSOK-hitelek kamata egységesen 3 százalék, ám ez nem jelenti azt, hogy a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) is azonos mindenhol. Ahogy a táblázatunkból is látszik, a CIB 10+10 CSOK lakáshitel THM-je például 3,08 százalékos, míg a Sopron Bank 3,35 százalékkal dolgozik, ám ez a kedvezmények miatt mindössze 224 ezer forint különbséget jelent a visszafizetett teljes összeg tekintetében. A CSOK-hitelek között jelenleg kizárólag az OTP kínál minősített fogyasztóbarát konstrukciót, ahol az LTP-ből történő betörlesztés minden esetben költségmentes.

Mivel – ahogy táblázatunkban is mutatja – a CSOK-hitelek alapvető feltételiben nincs számottevő különbség, érdemes a részletekre koncentrálnod. Ilyen lehet például, hogy a CIB 10+10 CSOK hitelnél – Bankmonitoron keresztüli kötés esetén – az első két előtörlesztés 5 év után díjmentes, az átutalási díjat pedig visszatérítik. Ha lakás-takarékpénztári szerződéseid vannak, akkor a Budapest Bank és az OTP hitelénél jó pont lehet, hogy ezeknél díjmentes az LTP-ből történő előtörlesztés.

Hasonlítsd össze a CSOK-hitelek feltételeit részletes lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy kiderüljön, Te személy szerint milyen összegre számíthatsz az általad megadott családi jövedelem mellett. Vagy használd az alábbi egyszerűsített lakáshitel kalkulátort!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Változó kamatozású lakáshitel – előnyök és tévhitek!

2019. 10. 14.

Jelenleg nagyon népszerűek a hosszú kamatperiódusú hitelek. A piaci környezet kedvez is a konstrukciónak, hiszen ezt választva hosszú távon részesülhetünk az alacsony kamatok előnyeiből. Mégis lehetnek olyan szituációk, amikor a...

5 fontos pénzügyi hír, amiről lemaradhattál a héten

2019. 10. 13.

Hamarosan a Viber alkalmazáson keresztül is lehet majd pénzt küldeni egymásnak. De hogyan működik a dolog és milyen költségekkel számolhatunk? Időnként nem tudsz fizetni a bankkártyáddal a boltokban és fura...

Blogajánló

 • alapblog

  Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin!

  Kollégáink, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek arról, hogy mi a különbség a 2017-es és a 2019-es 10 ezer dolláros Bitcoin közt és, hogy hogy jön... The post Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.