Jobb tudni tudástár

Bankmonitor szakértői által összeállított tudástár, ami pénzügyekkel kapcsolatos fogalmakat és
magyarázatokat foglal össze.

Amennyiben nem találtál valamilyen kérdésedre választ, kérd szakértő
segítségét
, és ingyenes segítséget nyújtunk!

Szakértő segítségét kérem!
CSOK


Használt lakás vásárlás

Használt lakás vásárlásáról akkor beszélhetünk, ha az ingatlan eladója már az ingatlanban lakik, kvázi az épületet használja. 

Használt lakás vásárlására CSOK támogatást, falusi CSOK támogatást is lehet igényleni. Egy ingatlan adásvétel akkor minősül használt lakás vásárlásnak, ha nem megfelel meg a jogszabályban foglal új lakáshoz kapcsolódó elvárásoknak. (Kizárólag vállalkozótól első izben megvett ingatlan minősül új lakásnak.) Ez lényeges lehet, hiszen az új lakás vásárlására magasabb támogatási összeg jár.

Új építésű lakás vásárlása

A lakásvásárlás során az ingatlan meglévő tulajdonosa eladja a vevőnek saját tulajdonrészét. Új lakás, vagy új építésű lakás vásárlásáról akkor beszélhetünk, ha az eladó az ingatlan építője és még senki nem lakott a lakásban.

Új lakás vásárlására CSOK támogatást is lehet igényelni, ebben az esetben azonban az eladó mindenképpen cég, vállalkozás kell legyen. (Gyakorlatilag magánszemély által épített lakás nem minősül új ingatlannak ebből a szempontból.)

Lakóingatlan építés, építkezés

Egy telken egy lakóingatlan készítését nevezik építkezésnek. Magánszemély igényelhet az építkezés finanszírozására hitelt is, ezt nevezik építési hitelnek.

A CSOK támogatást fel lehet használni lakóingatlan építésének finanszírozására is.

Elidegenítési és terhelési tilalom (ETT)

A bank a hitel mögötti fedezeti ingatlanra a jelzálogjog mellé jellemzően elidegenítési és terhelési tilalmat (ETT) is bejegyeztet. Ez azt jelenti, hogy a zálogkötelezett nem adhatja el a lakást a bank hozzájárulása nélkül. Illetve az ingatlan egy újabb kölcsönhöz kapcsolódó jelzálogjoggal, vagy más teherrel nem terhelhető meg a pénzintézet beleegyezése nélkül.

A CSOK és falusi CSOK támogatás esetén az állam javára jegyeznek be a kedvezménnyel érintett lakás tulajdoni lapjára elidegenítési és terhelési tilalmat.

Zálogjog, jelzálogjog

A jelzálog egy hitelszerződést biztosító kötelezettség, amelyet a bank jegyeztet be a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra. A tulajdoni lapon megjelenő zálogjognak addig nincs jelentősége, amíg a hitelt rendesen törlesztjük. Viszont, ha nem tudunk a kölcsönszerződésnek megfelelően eljárni és fizetési nehézségünk lesz, akkor a bank alkalmasint értékesítheti az ingatlant, vagyis érvényesítheti jelzálogjogát.

A családi otthonteremtési kedvezmény és a falusi CSOK esetében a is jegyeznek be jelzálogjogot az állam javára.

Lakáskorszerűsítés

Az ingatlan komfortfokozatát, (például a víz-, gáz-, csatorna-, elektromos közműellátás bevezetésével) és/vagy energetikai besorolását (napenergia, nyílászárócsere, szigetelés, fűtésrendszer segítségével) emelő munkálatok.

Nem szabad összekeverni a felújítással, a korszerűsítés során ugyanis nem az eredeti állapot helyreállítása a cél. A munkálatok befejezését követően ugyanis a lakás az eredeti állapotához képest is magasabb minőségű lesz bizonyos szempontok alapján. (Például jobb szigetelés, korszerűbb fűtési rendszer, modernebb nyílászárók lesznek az ingatlanban.)

Az Otthonfelújítás támogatást 2022. év végéig meglévő otthonod korszerűsítésére is felhasználhatod.  Ez jó lehetőséget teremthet arra, hogy otthonod modernizáld, átalakítsd. Ha preferált kistelepülésen, tanyán fekszik az ingatlanod, akkor pedig a Falusi CSOK-ot is ki tudod használni a munkálatok finanszírozására.

Lakásbővítés

A hitelcélok egyike a lakásbővítés, ez az ingatlan hasznos alapterületének, lakóterének növelését jelenti oly módon, hogy legalább egy új lakószoba kerül kialakításra az ingatlanban.

Megfelelő megoldások lehetnek:

 • Tetőtér-beépítés
 • Emeletráépítés
 • Toldalék építés

Akkor beszélhetünk bővítésről, ha az új egységben nem egy új, önálló lakóegység jön létre.

Lakásbővítési célra a támogatások közül a falusi CSOK és a sima Családi Otthonteremtési Kedvezmény is felhasználható.

Áfa-visszatérítési támogatás

Az új építésű lakások vételárának 5 százalékos mértékű áfa tartalmát visszaigényelhetik a családok, amennyiben CSOK támogatást is igényeltek a vásárláshoz. A jogszabály alapján a generálkivitelezővel történő építkezés is új lakás vásárlásának minősül.

A normál, önerős építkezések 27 százalékos áfatartalma is visszaigényelhető 5 millió forint összegig, amennyiben teljesülnek a jogszabályi feltételek. (Ezen támogatáshoz nem szükséges CSOK-ot igénybe venni.)

Megelőlegező kölcsön

A vállalt gyermekek után igényelt CSOK támogatást, Falusi CSOK-ot szokás megelőlegező kölcsönnek is nevezni. Vállalt gyermekre csak fiatal házaspár kérheti a támogatást.

CSOK-hitel, támogatott lakáshitel

A CSOK mellé igényelhető a futamidő végéig fix, 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel is, amennyiben legalább két gyermek után vetted igénybe a vissza nem terítendő támogatást.

A kedvezményes hitel maximális összege 10 millió forint, amennyiben két gyermek után igényeltél CSOK-ot. Az igényelhető összeg akár 15 millió forint is lehet, amennyiben legalább 3 gyerekre kérted a CSOK támogatást. A támogatott hitelt ki lehet egészíteni piaci kamatozású lakáshitellel is, amennyiben nem lenne elégséges a támogatás és a kedvezményes kölcsönnel elérhető összeg.

Falusi CSOK összege

 1. Korszerűsítés és/vagy bővítés esetén
 • 1 gyermek 300 000 Ft
 • 2 gyermek 1 300 000 Ft
 • 3 vagy több gyermek 5 000 000 Ft

 

 1. Használt lakás vásárlásával egy időben megvalósuló korszerűsítés és/vagy bővítés esetén
 • 1 gyermek 600 000 Ft
 • 2 gyermek 2 600 000 Ft
 • 3 vagy több gyermek 10 000 000 Ft

A kapott összeg fele fordítható legfeljebb a lakás vásárlására.

CSOK összege

 1. Használt lakás vásárlás, bővítés esetén
 • 1 gyermek 600 000 Ft
 • 2 gyermek 1 430 000 Ft
 • 3 gyermek 2 200 000 Ft
 • 4 vagy több gyermek 2 750 000 Ft

 

 1. Új lakás vásárlás, építés esetén
 • 1 gyermek 600 000 Ft
 • 2 gyermek 2 600 000 Ft
 • 3 vagy több gyermek 10 000 000 Ft

Falusi CSOK igénylés feltételei

A Falusi CSOK igénylési feltételei jellemzően megegyeznek a sima CSOK igénylésnél megismert elvárásokkal. Fontos, hogy a lakás megfelelő kistelepülésen legyen. Illetve a Falusi CSOK igényléséhez legalább 1 éves TB jogviszony szükséges. (Jelen esetben is legalább kétéves TB jogviszony az elvárás az emelt, 10 millió forint összegű támogatás felvételéhez.)

CSOK igénylés feltételei

A CSOK támogatás felvégteléhez az alábbi feltételeket szükséges teljesíteni:

 • Megfelelő lakáscél.
 • Legalább fél éves TB jogviszony. Az emelt összegű 10 millió forintos CSOK felvételéhez 2 éves TB jogviszony szükséges.
 • Megfelelő alapterületű ingatlan. (Jellemzően gyermekszámtól függően a minimális alapterületre van elvárás.)
 • Nem lehet büntetett előéletű az igénylő.
 • Nem lehet köztartozása az igénylőnek.
 • Meglévő gyerek, vagy gyermekvállalás.

Jogosultságodat ellenőrizheted a Bankmonitor kalkulátorával.

Fiatal házasok

Vállalt gyermekek után CSOK támogatást, vagy Falusi CSOK támogatást csak fiatal házasok igényelhetnek. Fiatal házasnak minősül az a házaspár, melynek legalább az egyik tagja az igénylés benyújtásakor még nem töltötte be a 40. életévét.

Falusi CSOK

A CSOK támogatás egy speciális formája: tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt emelt összegű vissza nem terítendő támogatást. (Az emelt összeg megegyezik az új lakásvásárlási, építési célra igényelhető CSOK támogatás összegével: 600 000 – 10 000 000 Ft.)

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. július 1-től igényelhető lakáscélú vissza nem térítendő támogatás. A CSOK összege a lakáscéltól és a meglévő, vagy vállalt gyermekek számától függően 600 ezer forint és 10 millió forint közötti összeg lehet.

Meglévő és vállalt gyermekre is igényelhető a támogatás, vállalt gyermek után azonban csak fiatal házasok igényelhetik a kedvezményt.

Csak olyan vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek után igényelhető támogatás, aki nem töltötte be a 25. életévét, vagy már betöltötte, de megváltozott munkaképességű. Meglévő gyermeknek számít a magzat vagy ikermagzat is a terhesség betöltött 12. hetét követően.

A támogatás összege önmagában gyakran nem elégséges egy lakás megvásárlásához, felépítéséhez. Ugyanakkor a kedvezmény kiegészíthető lakáshitellel. Ilyenkor célszerű a CSOK-ot és a lakáshitelt ugyanannál a banknál intézni, amennyiben ez lehetséges, mert így a CSOK ügyintézése ingyenes.