Betöltés

Kamatmentes hitel a vállalkozásnak – üzleti hitelkártyák

szerző: Bankmonitor.hu
2014-06-01

Sok vállalkozás áhítozik a méltán népszerű Növekedési Hitelprogramról, amelynek keretében beruházásra, forgóeszköz finanszírozásra, vagy éppen EU-s támogatás előfinanszírozására kínálnak igen kedvezményes hitelkonstrukciót. Ha viszont kisebb összegű, átmeneti jellegű, vagy időszakosan jelentkező pénzigényre keres a cég alternatívát, megoldást jelenthet akár egy üzleti hitelkártya is. Megnéztük, mely bankhoz fordulhatunk, ha egy ilyen plasztikot szeretnénk!

Míg lakossági ügyfélként teljesen természetes, hogy a bankok kínálatában számos hitelkártya ajánlat közül válogathatunk, addig azok a vállalkozások, amelyek nyitottak lennének a hitelkártya használatára nincsenek ilyen szerencsés helyzetben. Korábban több bank is aktívan értékesített ilyen típusú terméket, de
napjainkra mindössze kettő olyan nagybankot (UniCredit Bank, K&H Bank) találunk, amelyeknél lehetőségünk van üzleti hitelkártya igénylésre.

Egy üzleti hitelkártya működésében semmiben sem különbözik a klasszikus hitelkártyától. A kártyával a bank által rendelkezésre tartott hitelkeret terhére költekezhetünk, és ha a fizetési határidőig a teljes tartozást rendezzük, akkor kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét az adott időszakban (ez persze csak abban az esetben igaz, ha kizárólag vásárolunk a plasztikkal, készpénzfelvétel esetén merőben más a helyzet). Az üzleti hitelkártyák ugyan nem rendelkeznek olyan kedvezményrendszerrel, mint a lakossági körben elérhető testvéreik, de ettől még számos előnyük van. Nézzünk egyet-kettőt!

 • A hitelkártyát tulajdonképpen bárhol használhatjuk, ahol lehetőség van a kártyás fizetésre. Így akár tankolunk, akár egy üzleti ebédet rendezünk, vagy éppen egy külföldi üzleti út során autót kölcsönzünk, nem kell, hogy a szükséges fedezetet a vállalkozás egyéb pénzeszközeiből biztosítsuk.
 • Elég egyszer megigényelni, ezután a hitelkeretből felhasznált, de már visszatörlesztett összeg újra és újra felhasználható.
 • Akár a vállalkozás összes munkatársának igényelhetünk, így a munkatársak költései pontosan nyomon követhetőek.

UniCredit Bank – Üzleti hitelkártyák

Annak ellenére, hogy csupán két bank kínál ügyfeleinek üzleti hitelkártyát, az UniCredit Banknál három kártya közül is választhatunk. Az éves kártyadíj 5-10 ezer Ft között mozog annak fényében, hogy melyik kártyát választjuk. A legfőbb különbség, hogy milyen külföldi utasbiztosítás tartozik automatikusan a kártyához (a legolcsóbbnál például egyáltalán nincs ilyen), illetve milyen vásárolható külön díj ellenében. Tehát, aki főként belföldön használná a kártyát annak a legolcsóbb tökéletesen megfelel, mert a kártya egyéb díjait illetően megegyezik a többivel.

Az éves kártyadíjon kívül havi 150 Ft zárlati díjat kell fizetnünk, és ha egyéb kiegészítő szolgáltatást (pl.: SMS tájékoztató a kártyaműveletekről) nem szeretnénk igénybe venni, akkor ezen kívül más rendszeres költséggel nem kell számolni.

A kártya megfelelő használata esetén a hitel kamatának ugyan nincs jelentősége, de a teljesség kedvéért a kamatláb mértéke havi 1,75%, míg a minimum visszafizetendő összeg a kihasznált hitelkeret 10%-a, de min. 10.000 Ft. Ami ennél viszont sokkal lényegesebb, hogy a hitelkártyához tartozó hitelkeret 250.000 – 10.000.000 Ft-ig terjedhet. Természetesen a jóváhagyott hitelkeretet a cég árbevétele határozza meg.

K&H Bank – K&H MasterCard Üzleti hitelkártya

A banknál az éves kártyadíj 10.500 Ft, amibe már a külföldi utasbiztosítás díja is beleszámít. Az UniCredit banktól eltérően itt nincs zárlati díj, tovább a kártyás vásárlásokért sem kell fizetni.A havi hitelkamat némileg magasabb (1,9%) és a minimum törlesztés összege a kihasznált hitelkeret 10%-a, de ha a teljes tartozást rendezzük a fordulónapra, akkor ugyebár ezeknek semmi jelentősége.

A hitelkártyák igénylése gyors és egyszerű, de néhány alapfeltételnek meg kell felelni:

 • legalább egy teljes lezárt üzleti év szükséges,
 • nem állhat a vállalkozás csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás alatt és nem lehet ellene folyamatban végrehajtási eljárás,
 • a hiteligénylőnek nem lehet köztartozása vagy késedelmesen teljesített, lejárt hiteltartozása.

Tekintettel arra, hogy pillanatnyilag nincs túl nagy kínálat üzleti hitelkártyákból, érdemes a kérdést a számlavezetés irányából megközelíteni. Ha felkeltette az érdeklődésed bármelyik termék, akkor nézd meg, hogy milyen számlacsomagot kínál vállalkozásodnak az adott hitelintézet és ez alapján mérlegelj!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

bedőlt hiteles ingatlan

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

2019. 01. 05.

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg...

Amit talán nem tudtál a hitelkiváltásról

2018. 12. 02.

A jelenlegi a hitelkiváltás az egyik legizgalmasabb és legaktuálisabb téma, amivel kis időráfordítással lehet sokat spórolni. Összegyűjtöttünk minden fontos dolgot, hogy kiderüljön, ki nyerhet a dologgal?  Véget érhet a csökkenő...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.