Kamatot csökkentett az MNB! Milyen hatással lehet ez a lakáshiteledre?

Kamatot csökkentett az MNB! Milyen hatással lehet ez a lakáshiteledre?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-24
 

A jegybank 0,15 százalékponttal csökkentette az alapkamatot június 23-án. Annak mértéke így jelenleg 0,75%, a kamatvágás pedig érdemben befolyásolhatja a megtakarításokon elérhető hozamot és a hitelekre fizetendő kamatot. De hogyan változhat kölcsönöd kamata a döntést követően?

A jegybanki alapkamat a bankoknak az MNB-nél önként elhelyezett 2 hetes futamidejű kötvényekre fizetett hozamát mutatja meg. Az alapkamatot a jegybank június 23-án 0,75 százalékra mérsékelte, ez a 0,15 százalékpontos kamatvágás pedig mindenképpen hatással lesz a rövidebb futamidejű BUBOR (Budapesti Bankközi Hitelkamatláb) nagyságára, ami a változó kamatozású hitelek referencia mutatójaként is szolgál.

Az MNB döntésének a Bankmonitor.hu szakértői szerint az alábbi hatása lehet a lakáshitelekre:

  • Az új folyósítású változó kamatozású – azon hitelek, melyek kamatát a bank akár éven belül is megváltoztathatja egyoldalúan – lakáshitelek kamata csökkenni fog.
  • Emellett várhatóan a meglévő rövid kamatperiódusú lakáshitelek kamata is az új kondícióknak megfelelően fog módosulni a következő átárazódás alkalmával.
  • Ugyanakkor a hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamata várhatóan érdemben nem fog változni.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen volt a kamatkörnyezet a válság kezdete óta?

A jegybank a járvány miatt nem módosított az alapkamat mértékén, ugyanakkor számos egyéb eszközzel próbálta befolyásolni a kamatok alakulását. Ennek keretében a Magyar Nemzeti Bank április másodikával bevezetett egy egyhetes betétet a kereskedelmi bankok számára. A konstrukció kamata 0,9% volt.

Az új betét bevezetése miatt a bankoknak 0,9%-nál alacsonyabb hozam mellett nem volt érdeke ilyen rövid futamidőre hitelt nyújtaniuk egymásnak, így a BUBOR is jelentősen 0,40-0,50 százalékponttal megemelkedett. Ez pedig igen gyorsan begyűrűzött a változó kamatozású lakáshitelek kamatába is.

Emellett a jegybank bevezetett a 3, 5 éves futamidejű, 0,9% kamatozású – a kamat minimális szintje a jegybanki alapkamat lehet – hitelkonstrukciókat is, amellyel olcsó forrást biztosít a pénzintézetek számára.

Ezekkel a lépésekkel erősen a 0,9%-os értékhez „simította” a nemzeti bank a hozamokat. Ezt jól tükrözi a BUBOR és a BIRS – utóbbi azt mutatja meg, hogy a bankok 2-20 éves futamidőre milyen kamatok mellett hajlandók hitelt nyújtani egymásnak – mutatók értékének alakulása is.

Hogyan hathat a jegybanki alapkamat csökkenése a BUBOR értékére?

Mi indokolhatta a kamatcsökkenést?

A válság hatására a korábbi inflációs várakozások mérséklődtek, sőt a jegybank véleménye szerint a koronavírus járvány következtében hosszabb távon – akár több negyedéven keresztül – felerősödhet a dezinflációs nyomás. Így a kamatok relatív magas szinten tartását nem indokolja az általános áremelkedéstől való félelem.

A forint az elmúlt napokban jelentősen erősödött az euróval szemben. (A 2020. április eleji 364,57 Ft/EUR értékről visszajött június 22-re egészen a 346,25 Ft/EUR szintre, ami 6 százalékos erősödést jelent.)  Ebben a helyzetben a forint gyengülése sem indokolja feltétlenül a kamatok emelését, relatív magas szinten tartását.

Ugyanakkor a gazdasági kilátások jelentősen romlottak hazánkban, az idei évben a GDP növekedés veszélybe került az MNB szerint is. Éppen ezért a gazdaság élénkítése céljából indokoltnak látta a jegybank az alapkamat mérsékelt csökkentését. Ezzel az infláció sem csökkenhet tartósan a célértéke alá, ráadásul a gazdaság teljesítőképességére is jó hatással lehet az alapkamat mérséklése.

Milyen hatással lehet ez a döntés a rövid kamatperiódusú lakáshitelekre?

A változó kamatozású lakáshitelek kamatának nagysága két részből áll: a referencia mutató értékéből és az azt megnövelő kamatfelárból. A referencia mutató jellemzően a BUBOR, amelyre a kamatvágásnak komoly hatása lehet. Különösen, hogy az MNB várhatóan az egyhetes betétjének a kamatát is hozzá fogja igazítani a jegybanki alapkamathoz, lecsökkentve az ott elérhető hozamot is.

Ez a 0,15 százalékpontos kamatcsökkenés a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján egy 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelnél 1 100 forint törlesztőrészlet csökkenést eredményezhet. Ugyanakkor a hiteligénylőknek jelenleg elenyésző része választ változó kamatozású konstrukciót – ez vélhetően a jelenlegi csökkenéstől sem fog változni -, emiatt a várható kamatcsökkenésnek nem lesz jelentős hatása azokra, akik lakáshitel felvételében gondolkodnak

Ugyanakkor jelentős a meglévő lakáshitelek között a változó kamatozású kölcsönök aránya – ez annak is köszönhető, hogy a korábbi deviza alapú hiteleket a jogszabály 3 havi BUBOR-hoz kötött változó kamatozású, forint hitellé alakította át -, számunkra már érezhető hatása lehet a csökkenésnek.

Bár nem mindenki fogja ezt csökkenésnek érzékelni, ugyanis az elmúlt három hónapban a 3 havi BUBOR értéke jelentősen megemelkedett, emiatt egy júliusban átárazódó kölcsönnel rendelkező adós még mindig kamata növekedésével szembesülhet. Hiszen kölcsöne legutóbbi átárazódásakor – idén áprilisban  – még 0,45% volt a 3 havi BUBOR értéke, ami az elmúlt időszak eseményei miatt – még a jelenlegi kamatvágást is bekalkulálva – várhatóan emelkedni fog júliusra.

A 3 havi BUBOR változásának hatása egy 8 millió Ft összegű, 15 éves futamidejű lakáshitelre

Nem mindegy azonban mennyivel emelkedne a kamat és ezáltal a törlesztőrészlet. Egy 8 millió forint fennálló tartozású és 15 év hátralévő futamidejű kölcsön esetében áprilisról júliusra várhatóan ezer forinttal emelkedne a törlesztőrészlet, amennyiben addig nem történne újabb változás. Ugyanakkor jórészt az alapkamat csökkenésének köszönhetően 800-900 forinttal elmaradna a növekedés mértéke a korábbi BUBOR értékek alapján várhatótól.

Mi a helyzet a jelenleg népszerű hosszú kamatperiódusú lakáshitelekkel?

A jegybank bejelentése alapján az alapkamathoz fogja igazítani az egyhetes betéti konstrukciója kamatát is. Ugyanakkor a 3, 5 éves futamidejű kölcsönökről már nem nyilatkozott ilyen határozottan az MNB. Emiatt a Bankmonitor.hu szakértői szerint az alapkamat csökkenése nem, vagy csak később és tompított mértékben fog jelentkezni a hosszú kamatperiódusú lakáshiteleknél. 

Ugyanakkor azt nem szabad elfelejteni, hogy a hosszú kamatperiódusú, vagy futamidő végéig fix kamatozású kölcsönök már jelenleg is roppant kedvező kondíciók mellett igényelhetők. További kamatcsökkenés nélkül is elmondható, hogy ezen lakáshitelek választásával relatív olcsón és alacsony kamatkockázat mellett – a kamatváltozás csak ritkán, hosszú idő elteltével következhet be – lehet kölcsönt igényelni.

Ha lakáshitelt szeretnél felvenni, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával akár kamatperiódusonként külön-külön megnézheted, hogy melyik bank ajánlata lenne számodra a legkedvezőbb.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés