Betöltés
loading

Kamatot csökkentett az MNB! Milyen hatással lehet ez a lakáshiteledre?

A jegybank 0,15 százalékponttal csökkentette az alapkamatot június 23-án. Annak mértéke így jelenleg 0,75%, a kamatvágás pedig érdemben befolyásolhatja a megtakarításokon elérhető hozamot és a hitelekre fizetendő kamatot. De hogyan változhat kölcsönöd kamata a döntést követően?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A jegybanki alapkamat a bankoknak az MNB-nél önként elhelyezett 2 hetes futamidejű kötvényekre fizetett hozamát mutatja meg. Az alapkamatot a jegybank június 23-án 0,75 százalékra mérsékelte, ez a 0,15 százalékpontos kamatvágás pedig mindenképpen hatással lesz a rövidebb futamidejű BUBOR (Budapesti Bankközi Hitelkamatláb) nagyságára, ami a változó kamatozású hitelek referencia mutatójaként is szolgál.

Az MNB döntésének a Bankmonitor.hu szakértői szerint az alábbi hatása lehet a lakáshitelekre:

  • Az új folyósítású változó kamatozású – azon hitelek, melyek kamatát a bank akár éven belül is megváltoztathatja egyoldalúan – lakáshitelek kamata csökkenni fog.
  • Emellett várhatóan a meglévő rövid kamatperiódusú lakáshitelek kamata is az új kondícióknak megfelelően fog módosulni a következő átárazódás alkalmával.
  • Ugyanakkor a hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamata várhatóan érdemben nem fog változni.

Milyen volt a kamatkörnyezet a válság kezdete óta?

A jegybank a járvány miatt nem módosított az alapkamat mértékén, ugyanakkor számos egyéb eszközzel próbálta befolyásolni a kamatok alakulását. Ennek keretében a Magyar Nemzeti Bank április másodikával bevezetett egy egyhetes betétet a kereskedelmi bankok számára. A konstrukció kamata 0,9% volt.

Az új betét bevezetése miatt a bankoknak 0,9%-nál alacsonyabb hozam mellett nem volt érdeke ilyen rövid futamidőre hitelt nyújtaniuk egymásnak, így a BUBOR is jelentősen 0,40-0,50 százalékponttal megemelkedett. Ez pedig igen gyorsan begyűrűzött a változó kamatozású lakáshitelek kamatába is.

Emellett a jegybank bevezetett a 3, 5 éves futamidejű, 0,9% kamatozású – a kamat minimális szintje a jegybanki alapkamat lehet – hitelkonstrukciókat is, amellyel olcsó forrást biztosít a pénzintézetek számára.

Ezekkel a lépésekkel erősen a 0,9%-os értékhez “simította” a nemzeti bank a hozamokat. Ezt jól tükrözi a BUBOR és a BIRS – utóbbi azt mutatja meg, hogy a bankok 2-20 éves futamidőre milyen kamatok mellett hajlandók hitelt nyújtani egymásnak – mutatók értékének alakulása is.

Hogyan hathat a jegybanki alapkamat csökkenése a BUBOR értékére?

Mi indokolhatta a kamatcsökkenést?

A válság hatására a korábbi inflációs várakozások mérséklődtek, sőt a jegybank véleménye szerint a koronavírus járvány következtében hosszabb távon – akár több negyedéven keresztül – felerősödhet a dezinflációs nyomás. Így a kamatok relatív magas szinten tartását nem indokolja az általános áremelkedéstől való félelem.

A forint az elmúlt napokban jelentősen erősödött az euróval szemben. (A 2020. április eleji 364,57 Ft/EUR értékről visszajött június 22-re egészen a 346,25 Ft/EUR szintre, ami 6 százalékos erősödést jelent.)  Ebben a helyzetben a forint gyengülése sem indokolja feltétlenül a kamatok emelését, relatív magas szinten tartását.

Ugyanakkor a gazdasági kilátások jelentősen romlottak hazánkban, az idei évben a GDP növekedés veszélybe került az MNB szerint is. Éppen ezért a gazdaság élénkítése céljából indokoltnak látta a jegybank az alapkamat mérsékelt csökkentését. Ezzel az infláció sem csökkenhet tartósan a célértéke alá, ráadásul a gazdaság teljesítőképességére is jó hatással lehet az alapkamat mérséklése.

Milyen hatással lehet ez a döntés a rövid kamatperiódusú lakáshitelekre?

A változó kamatozású lakáshitelek kamatának nagysága két részből áll: a referencia mutató értékéből és az azt megnövelő kamatfelárból. A referencia mutató jellemzően a BUBOR, amelyre a kamatvágásnak komoly hatása lehet. Különösen, hogy az MNB várhatóan az egyhetes betétjének a kamatát is hozzá fogja igazítani a jegybanki alapkamathoz, lecsökkentve az ott elérhető hozamot is.

Ez a 0,15 százalékpontos kamatcsökkenés a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján egy 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelnél 1 100 forint törlesztőrészlet csökkenést eredményezhet. Ugyanakkor a hiteligénylőknek jelenleg elenyésző része választ változó kamatozású konstrukciót – ez vélhetően a jelenlegi csökkenéstől sem fog változni -, emiatt a várható kamatcsökkenésnek nem lesz jelentős hatása azokra, akik lakáshitel felvételében gondolkodnak

Ugyanakkor jelentős a meglévő lakáshitelek között a változó kamatozású kölcsönök aránya – ez annak is köszönhető, hogy a korábbi deviza alapú hiteleket a jogszabály 3 havi BUBOR-hoz kötött változó kamatozású, forint hitellé alakította át -, számunkra már érezhető hatása lehet a csökkenésnek.

Bár nem mindenki fogja ezt csökkenésnek érzékelni, ugyanis az elmúlt három hónapban a 3 havi BUBOR értéke jelentősen megemelkedett, emiatt egy júliusban átárazódó kölcsönnel rendelkező adós még mindig kamata növekedésével szembesülhet. Hiszen kölcsöne legutóbbi átárazódásakor – idén áprilisban  – még 0,45% volt a 3 havi BUBOR értéke, ami az elmúlt időszak eseményei miatt – még a jelenlegi kamatvágást is bekalkulálva – várhatóan emelkedni fog júliusra.

A 3 havi BUBOR változásának hatása egy 8 millió Ft összegű, 15 éves futamidejű lakáshitelre

Nem mindegy azonban mennyivel emelkedne a kamat és ezáltal a törlesztőrészlet. Egy 8 millió forint fennálló tartozású és 15 év hátralévő futamidejű kölcsön esetében áprilisról júliusra várhatóan ezer forinttal emelkedne a törlesztőrészlet, amennyiben addig nem történne újabb változás. Ugyanakkor jórészt az alapkamat csökkenésének köszönhetően 800-900 forinttal elmaradna a növekedés mértéke a korábbi BUBOR értékek alapján várhatótól.

Mi a helyzet a jelenleg népszerű hosszú kamatperiódusú lakáshitelekkel?

A jegybank bejelentése alapján az alapkamathoz fogja igazítani az egyhetes betéti konstrukciója kamatát is. Ugyanakkor a 3, 5 éves futamidejű kölcsönökről már nem nyilatkozott ilyen határozottan az MNB. Emiatt a Bankmonitor.hu szakértői szerint az alapkamat csökkenése nem, vagy csak később és tompított mértékben fog jelentkezni a hosszú kamatperiódusú lakáshiteleknél. 

Ugyanakkor azt nem szabad elfelejteni, hogy a hosszú kamatperiódusú, vagy futamidő végéig fix kamatozású kölcsönök már jelenleg is roppant kedvező kondíciók mellett igényelhetők. További kamatcsökkenés nélkül is elmondható, hogy ezen lakáshitelek választásával relatív olcsón és alacsony kamatkockázat mellett – a kamatváltozás csak ritkán, hosszú idő elteltével következhet be – lehet kölcsönt igényelni.

Ha lakáshitelt szeretnél felvenni, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával akár kamatperiódusonként külön-külön megnézheted, hogy melyik bank ajánlata lenne számodra a legkedvezőbb.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
kislány

Falusi csok: ezek a leggyakoribb félreértések

Népszerű a falusi csok, ám még mindig sok ezzel kapcsolatban a félreértés. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte ezek közül a leggyakoribbakat. A falusi csok remek lehetőséget jelent azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalást...

Blogajánló