Betöltés
loading

Kamatot emelt az MNB, hogyan hat ez a lakossági hitelekre?

Az MNB a mai nappal új egyhetes betétet hirdetett meg, melynek kamata a jegybanki alapkamattal – jelenleg 0,9% – fog megegyezni. Ez gyakorlatilag 0,4-0,5%-os kamatemelésnek felel meg, hiszen az 1 hetes BUBOR – az a kamat amelyen a bankok jelenleg kölcsönt adnak egymásnak – értéke 0,42%. Emiatt a változó kamatozású hitelek kamata és törlesztőrészlete megemelkedhet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Összefoglalva a lényeg:

1. Az MNB 2020.04.01-i közleménye alapján új egyhetes betétet vezet be. A lekötés kamata a mindenkori jegybanki alapkamattal lesz megegyező – ennek mértéke jelenleg 0,9% -, ezzel a jegybank célja a bankrendszeri likviditáskezelés hatékonyságának javítása.

2. Emiatt azonnal megemelkedhet a bankközi hitelkamatok (BUBOR) nagysága 0,4-0,5%-kal. Ez pedig az új változó kamatozású hitelek kamatában is meg fogj jelenni. Egy új 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű hitelnél – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján – 2-2,5 ezer Ft törlesztőrészlet növekedés várható, ami a havi fizetési kötelezettség 4-5%-os emelkedését jelentené.

3. A meglévő hitelek és az új folyósítású hosszú kamatperiódusú hitelek törlesztőrészletébe is begyűrűzhet az új betét kamatfelhajtó hatása, de lassabban és kisebb mértékben.

Milyen hatása lehet ennek az új betét bevezetésének a változó kamatozású lakáshitelek kamatára?

Jelenleg a változó kamatozású lakáshitelek – azon kölcsönök, amelyek kamata 1 éven belül megváltozhat – kamata jellemzően valamilyen referencia mutatóhoz van kötve. Ilyen például a BUBOR (Budapesti Bankközi Hitelkamatláb), amely azt mutatja meg, hogy az egyes kereskedelmi bankok milyen kamat mellett hajlandók hitelt nyújtani egymásnak.

Jól látható, hogy egy bank a jelenleg kétszer akkora kamatszint mellett köthetné le az MNB-nél 1 hétre a pénzét, mintha kölcsön adná azt rövid futamidőre a bankközi piacon. Logikus, hogy nem fog egyik pénzintézet sem 0,9%-nál alacsonyabb kamaton egy hetes futamidőre kölcsönt adni a másiknak – akkor inkább leköti az MNB-nél.

Hosszabb futamidőre pedig normális pénzpiaci helyzetben magasabb kamatot vár el mindenki. Jelen helyzetben – a vírusveszély és rövid távú gazdasági kilátások miatt – átmenetileg a rövid távú kamatok magasabbak voltak, mint a hosszúak, de jelenleg a hozamgörbék a természetes irányt vették fel, vagyis hosszabb futamidőnél magasabb kamat érhető el. Emiatt az 1 hetes kamat várható megemelkedése maga után vonhatja a hosszabb futamidejű BUBOR mutatók értékének növekedését is.

Az emelkedés mértéke természetesen attól is függ, hogy az MNB mekkora mennyiségű pénzt enged lekötni hétről hétre. Ha a bankok többet szeretnének ennél kihelyezni, akkor természetesen még adhatnak kölcsönt egymásnak a 0,9%-os kamatszint alatt is.

A 3 havi, 6 havi és 12 havi BUBOR emelkedése azonban közvetlenül hatással lehet a változó kamatozású lakáshitelek kamatára. Ugyan az új lakáshiteleknél a referencia kamatozású kölcsönök aránya elenyésző – kevesebb, mint 1% -, de a meglévő lakáshitel állománynak köszönhetően még mindig több 100 ezer család rendelkezik 1 évnél rövidebb kamatperiódusú lakáshitellel. Ez köszönhető annak is, hogy a régi devizahiteleket 2015. februárjában a törvény erejénél fogva 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású forint kölcsönökké alakították át.

Egy 8 millió forint fennálló tartozású, 15 év hátralévő futamidejű 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsön példáján keresztül mutatnánk be mit is jelentene ez a kamatemelkedés:

A 3 havi BUBOR március 27-i értéke 0,45% volt – ezen érték alapján határozzák meg a konstrukció áprilisi kamatát. Amennyiben a referencia mutató valóban megemelkedne 0,9%-ra, akkor ez 0,45 százalékpontos kamatemelkedést jelentene. Emiatt a kölcsön havi törlesztőrészlete közel 1 750 forinttal emelkedne meg, a hátralévő futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg pedig több mint 310 ezer forinttal megnövekedne.

Mi a helyzet a hosszú kamatperiódusú lakáshitelekkel?

A meglévő hosszú – 5, 10 éves – kamatperiódusú hitelek kamata relatív biztonságos, ezekre a konstrukciókra a jelenlegi intézkedések késleltetve és kevésbé fognak hatni. Ugyanakkor az új lakáshitelek 70 százalékának legalább 10 évig rögzített a kamata. Ezen konstrukciók kamatának alakulása az új lakáshitelt igénylők számára lesz kiemelten fontos.

Az új, egyhetes betét bevezetése mellett 2020.03.24-én a jegybank bejelentette, hogy korlátlan mennyiségben kínál hosszabb lejáratra – 3, 6, 12 hónapos, illetve 3 és 5 éves futamidejű hitelt is. Ezen kölcsönök kamatának alsó határa a mindenkori jegybanki alapkamat. Az első tenderen csak 5 éves futamidőre kértek a bankok kölcsönt, a kamatszint pedig 0,9% volt.

A hosszú kamatperiódusú, fix kamatozású lakáshitelek kamatára csak közvetett módon vannak hatással az MNB intézkedései, hiszen sem a BUBOR-tól, sem a hosszú futamidejű bankközi hitelkamatlábat leíró BIRS mutatótól nem függ közvetlenül egy hosszú kamatperiódusú lakáshitel kamata. Ugyanakkor a bankok kamatköltségét jól tükrözi a BIRS, emiatt közvetett módon bizony befolyásolja ezen mutató értéke a hitelkamatokat.

Az új egyhetes betét 0,9%-os kamata a rövid futamidejű BUBOR emelkedéséhez vezethet. Ahhoz, hogy a rövid és hosszú futamidejű bankközi kamatlábak közötti különbség ne csökkenjen le jelentősen várhatóan a hosszabb futamidejű bankközi hitel kamatlábaknak (BIRS) is emelkedni kellene.

Valamilyen mértékben ez ellen hathat, hogy a jegybank fix kamatozású, hosszú futamidejű korlátlan mennyiségű hitelt biztosít a kereskedelmi bankoknak. A hitel maximális futamideje 5 év, kamatának alsó határa az aktuális jegybanki alapkamat. Az első tender keretében csak 5 éves futamidőre nyújtott az MNB kölcsönt, ténylegesen a jegybanki alapkamaton, azaz  0,9%-on.

Így a hosszú futamidejű bankközi kamatokra is komoly hatása lehet az MNB-nek. Annak mértékét is a 0,9%-os értékhez közelítheti, amennyiben ténylegesen nagy mennyiségű hitelt nyújtana a bankoknak az alapkamaton, vagy annál csak egy kicsivel drágábban. Vagyis a jegybank – saját döntése alapján – hosszú, maximum 5 éves futamidejű forrás biztosításával meghatározott szinten tarthatja a bankok kamatköltségeit, ami által a hosszú kamatperiódusú hitelek kamatára is hatással lehet.

Az is sokat elárul, hogy a bankok az első hiteltender alkalmával is kértek 5 éves futamidőre 0,9%-os kamaton hitelt az MNB-tól. Ez a szint ugyanis magasabb volt, mint az akkor érvényes 5 éves BIRS értéke. Vagyis relatív drágán is kértek 5 éves futamidőre hitelt a jegybanktól. Ez a közeljövőben a kamatköltségek emelkedésére – BIRS növekedésére – és a hosszú kamatperiódusú hitelek drágulására figyelmeztethet.

Milyen egyéb hatása volt az új egyhetes MNB betét bevezetésének?

Az utóbbi pár napban a forint tovább gyengült, a hazai fizetőeszköz árfolyama megközelítette a 370 Ft/EUR szintet. Azaz egy euróért közel 370 forintot kellett már fizetni.

Az új, 0,9%-os kamatozású egyhetes betét bevezetésével az MNB kvázi kamatot emelt. Amire azonnal reagált a forint árfolyama is és szerda késő délutánra jelentős mértékben erősödött a hazai fizetőeszköz. Ugyanis 362,87  forintot kellett ekkor fizetni egy euróért, ami közel 8 forinttal kedvezőbb a szerdai mélyponthoz képest. Kérdés azonban, hogy hosszú távon ez a kamatemelés elégséges lehet-e a forint árfolyamának stabilizálására.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Vége a visszaesésnek

    Áprilisban jött a nagy ütés a boltokra. Skandinávok jól megúszták, ahogy a németek is, a magyar visszaesés is kicsi a körülményekhez képest. Ezeken a helyeken... The post Vége a visszaesésnek appeared first on alapblog.