Kaphat-e a „BAR listás” hitelt?

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 01. 12.

„Kaphatok-e hitelt, ha az elmaradásomat már kifizettem, de még a BAR listán vagyok?” „Hogyan fizessem ki az elmaradásomat, ha nem kapok hitelt a banktól?” „Miért nem kapok hitelt, ha önhibámon kívül kerültem fel a negatív adóslistára?” Sajnos előbbi kérdések gyakran felmerülnek, és még mindig vannak olyanok, akik egy újabb hiteltől várják a megoldást, hogy egy korábbi kölcsönük törlesztését fizessék. Ez a legrosszabb, ami eszükbe juthat, ráadásul semmi jóra nem számíthatnak a bankoktól sem! De mire számíthat az, aki felkerült a KHR (korábbi nevén BAR) listára?

Régen és most

Jó pár éve már annak, hogy olyan ügyfél kaphatott kölcsönt egy pénzintézettől, aki negatív státusszal szerepelt a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer, korábbi nevén BAR lista). Ekkor is kizárólag, az úgynevezett passzív státusszal szereplő ügyfél jöhetett szóba (Aki már visszafizette a tartozását, de azt követően még 5 évig nyilvántartották a rendszerben. Napjainkban ez a nyilvántartási időszak lerövidült 1 évre). A pénzintézetek csak indokolt esetben nyújtottak ilyen státuszúaknak hitelt. Például ha már jó ideje visszafizette tartozását, és a következő pár hónapban törölték a listáról.

Manapság azonban hiába bizonyítunk ezt-azt a banknak, nem fogunk hitelt kapni. Akkor sem, ha passzív státusszal szerepelünk a KHR-ben, és akkor sem, ha más miatt kerültünk fel.

Miért nem kap a BAR listás hitelt?

Közelítsük meg máshonnan a kérdést: Te adnál hitelt valakinek, akiről tudod, hogy már hónapok óta nem fizette be például a számláit? Vagy olyannak, akinek már korábban adtál, és még nem fizette vissza az előzőt sem? Körülbelül ugyanígy működik ez a banki gyakorlatban is.

A KHR-ben szereplő adatokat minden esetben lekéri a bank, ha hitelért fordulunk hozzá. Ezek között szerepel az összes fennálló hitelünk, legyen az bármely banknál is, és az is, hogy ezeket a hiteleket hogyan törlesztettük eddig, van-e éppen elmaradásunk, mennyi az aktuális törlesztőrészletünk, vagy hitelkeretünk. Ezekből az adatokból (és még sok más információból, például hogy hogyan használjuk a bankszámlánkat és azon milyen mozgások történnek) próbál meg a bank minél pontosabb képet festeni a hitelt kérő személyről. Olyan döntést kell hoznia, amely több évre megállja majd a helyét, hiszen a bank jelzáloghitelek esetében a pénzét 10-20-30 évre kölcsönzi és természetesen szeretné viszont látni. Mi sem lennénk ezzel másként, ha valakinek kölcsön adunk pár milliót!

A LÉNYEG, HOGY NEM KAPHAT HITELT SEM A PASSZÍV STÁTUSSZAL SZEREPLŐ ADÓS, SEM AZ AKTÍV BAR LISTÁS!

És ezen a gyakorlaton nem változtat egy hiteltanácsadó sem, vagy magukat hiteltanácsadónak kiadó, hozzá nem feltétlen értő „pénzügyi szakemberek”, aki célirányos hirdetésekben hívják fel a figyelmet a kiváló lehetőségre.

Akkor mit tegyen, aki fent van a negatív adóslistán és pénzre van szüksége?

Nincs könnyű helyzetben… A fentebb írtak miatt banktól nem fog ismét kölcsönt kapni, és egyébként sem vezet célra egy következő hitel. A problémás kölcsönnel kapcsolatban keresse fel a hitelt nyújtó pénzintézetet, és igyekezzen közös nevezőre jutni a bankkal.

 • Ha van valamilyen fizetéskönnyítési lehetőség, tárgyalja át az ügyintézővel! Például az elmaradás visszaírása a tőkéhez, és új törlesztőrészlet megállapítása, vagy az elmaradás részletekben történő kifizetése, esetleg átmeneti csökkentett törlesztőrészlet fizetése.
 • Ha már felmondták a hitelt, lehetőség szerint kérje a hitel helyreállítását. Ezt a bankok egyedileg bírálják el és bizonyos feltételek teljesítése esetén erre is van lehetőség.
 • Ha végrehajtónak adták át követelést, ne dugja a fejét a homokba! Keresse meg a végrehajtót, mert vele egyezségre lehet jutni.
 • Vizsgálja át kiadásait, és ott faragjon, ahol csak tud! Például ha mellette egy lakástakarék megtakarítás is fut, azt szüneteltesse, esetleg fizesse ki a lakástakarékban lévő összegből elmaradt tartozását.
 • Ha előző kettő nem kivitelezhető, akkor fizessen annyi törlesztést, amennyit tud és lehetőleg folyamatosan! Ezt mindig pozitívumként értékelik a bankok.

Amit semmiképp se tegyen!

 • Ne forduljon magán hitelezőkhöz!
 • Ne vegyen fel más személy hitelt, hogy aztán a háttérben majd megegyeznek, és mindenki jól jár! Ennek sosincs jó vége!
 • Ne számítson arra, hogy majd az elmaradt tartozását elengedi a bank! Könnyítést ugyan kaphatunk, illetve ha a visszatérítés kapcsán is érintett a hitelünk, akkor azt is elszámolják majd, de az elmaradást ki kell fizetni!

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

23 Hozzászólás

 1. Katalin

  Jo napot kívánok! A kérdésem az lenne hogy kaphatok e lakás vagy autó hitelt ha van személyi kölcsönöm?? Egy időben nem tudtam fizetni ezért bar listára kerültem! De a mai napig rendszeresen fizetem! Ebben az esetben van lehetőségem pl autó hitelre? Havi jövedelmem 400.000ft ebből 22500ft a hitel amit fizetek! Fizetésem egy része Ft a másik pedig euró! Előre is köszönöm válaszát !

  2016.07.03.18:34

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Katalin! Aktív KHR státusszal sajnos egyetlen banknál sem kaphat hitelt.

   2016.07.04.07:35

 2. Zsófi

  Én jártam az MKB bankban és ott azt mondták, hogy ha már fél éve passzív BAR listán vagyok, akkor kaphatok tőlük hitelt. Erről soha nem írnak.

  2016.07.06.18:20

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zsófi! Ez valóban így van. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy automatikusan jóvá fogják hagyni a hitelkérelmet. Azt is nagyon megnézik, hogy mivel került fel a KHR listára, mennyi ideig volt rajta és hogyan rendezte a tartozását.

   2016.07.07.06:50

 3. Adrienn

  Kedves bankmonitor!

  Érdeklődni szeretnék,hogy a férjem és én mind a ketten passzív bar listán vagyunk.
  Mind a ketten visszafizettük a kölcsönöket a banknak.
  Jelenleg semmilyen tartozásunk,hitelünk nincs.Én 2015.novemberében,a férjem most 2016.júniusában fizetett vissza mindent.Mind a ketten rendelkezünk jövedelemmel,két gyermekünk van és úgy néz ki jön a 3. baba.Szeretnénk saját házat,de nem tudjuk,hogy a 10+10 milliós csokra van-e így esélyünk?Mi a helyzet akkor,ha az új építésű ház még nincs teljesen kész és 7,5 millió az ára?Ami befejezésre vár konkrétan a beltéri festés,burkolás,radiátorok,fürdőkád,wc beépítése.Miért nem lehet megigényelni a 10milliós csokot,hogy befejeznénk mi a házat?Debrecen környékén van,tehát város közelben.És ha kész,nem 10 milliót fog érni….

  2016.07.15.16:33

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Adrienn! Legaláb 6 hónapos passzív KHR státusszal már lehet hitelt igényelni (ugyan csak egyetlen banknál). A hitel+ támogatás összege nem haladhatja meg a vételárat, ezért egy 7,5 milliós vételár esetén a vételár a maximum összeg.

   2016.07.18.07:34

 4. Zsolt

  Jónapot kívánok! Passzìv KHR listán vagyok 5 hónapja… személyi kölcsönt szeretnék igényelni,(otp) leghamarabb mikor kaphatom meg? 6 hónap eltetével van rá esély? Üdv..

  2016.10.25.15:49

 5. Soti laszlo

  Szia kerdesem a kovetkezö:auto hitelem volt es 870e ft be fizettem a tobbit el engette a ersztebank igy meg1evig pasziv vagyok.de sajnos most nincs autom igy felvehetek on szerint hittelt valameik baktol??

  2016.11.01.18:16

  1. bankmonitor.hu

   Kedves László! Sajnos ki kell várni, amíg lekerül a KHR-ről.

   2016.11.03.13:59

 6. Zombor Dávid

  Kedves bankmonitor.hu.
  Kérdésem lenne én és a feleségem használt lakást szeretnénk vásárolni azonban párom negativ khr es lett de ezt 2016.07.21 és 2016.07.26. Os megszünési dátumal rendezte (lekértük a saját khr jelentésünket onnan tudom) nekem van egy személyi kölcsönöm Kettönk jövedelme kb 450 ezer ft és van három gyerekünk leghamarabb mikor vehetünk fel hitelt ház vásárlásához.

  2016.11.17.22:47

 7. Sz. Erzsébet

  Üdvözlöm,

  segítséget szeretnék kérni. Férjemmel lakáshotelt szeretnénk felvenni, viszont én passzív listás vagyok (sajnos csak pár napja kerültem át passzív státuszba), viszont a férjem nem. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van-e lehetőségünk lakáshitelt felvenni?

  2016.12.02.15:00

 8. Gyula

  Üdv!Egy 2003-as 63000 ft-os árúhitelt adott át a Cetelem bank az Itriumnak és ők tettek fel még akkor BAR listára.Ezt a napokban tudtam meg hitel kérelemkor.Megkerestem a behajtó céget azt mondták ha kifizetem egy összegben le is vesznek azonnal mert nem érte el a tartozásom a minimálbért.Becsaptak!Mert nem levettek csak passzív státuszba tartanak egy évig.Ezt megtehetik?

  2017.03.29.09:39

 9. suciu janos

  Jónapot!! cetelem adoság rendezö pénzt vettem fel 2 év mulva telik le fizetem rendesen,most pénzre lenne szükségem vehetek e fel hozzá??

  2017.05.02.17:11

 10. Bor Lászlóné

  Jó napot kívánok!
  Az lenne a kérdésem, hogy diákhitel tartozásom volt, de Bár listára kerültem. Fizetésem ő vonták, de sikerült saját pénzből a fenn maradó összeget kifizeti. A párommal lakást szeretnénk venni, neki semmilyen hitele nincs és soha nem is volt. Van arra esélyünk hogy hitelhez jussunk?
  Válaszát köszönöm!

  2017.07.23.10:28

 11. lilla

  jo napot kivánok!
  nem rég tudtam meg. hogy bár listás vagyok és ugy hogy eddig semmi hitelt nem vettem fel!! utána jártam, hamisitották az aláirásomat és hitelt vettek fel a nevembe! azóta tudom azt is hogy ki volt!
  ráadásul elég közeli hozzátartozom! felszólitottam többször hogy rendezze vagy feljelentés lesz a vége! továbbra sem fizeti! Mit tegyek? ha a feljelentést megteszem akkor mikor fogok lekerülni a bár listárol? elég sürgős lenne mert lakáshitelt szeretnénk felvenni a férjemmel!!
  Válaszát köszönöm
  üdv: Lilla

  2018.01.30.10:05

 12. Ildi

  Jó napot, júniusban kerülök le passzív KHR-ről is. Melyik banktól tudok korábban is hitelt igényelni?
  Köszönöm! Ildi

  2018.02.19.12:07

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ildi!
   A jelenlegi általános banki gyakorlat alapján csak a passzív KHR státusz megszűnése után lesz ismét hitelképes.

   2018.02.19.13:05

 13. Gábor

  Tisztelt Válaszadó!
  Aziránt érdeklődnék,h árverezés során lett kiegyenlítve a tartozásom,meddig leszek így BAR listán?köszönöm a segítséget

  2018.04.23.13:39

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gábor!
   Ez esetben 5 évig tart a passzív státusz.

   2018.04.23.16:37

 14. béregi béláné

  Tisztelt válaszado jelzáloghitelt szeretnénk felvenni de kiderult hogy férjem bár listán szerepel mint adostárs bevonták a hitelbe ez 17 éve vette fel a kolcsont mi másfél éve vagyunk házasok errol nem tudtam kaphatok e kolcsont koszonom segitségét

  2018.05.09.09:00

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Béregi Béláné,
   Lakáshitel esetén fő szabály szerint kötelező a házastársat bevonni a hitelbe, így lakáshitelt Ön nem fog tudni felvenni, amíg a férje BAR listán van. Viszont személyi kölcsön esetén nem vizsgálják a házastársat.

   2018.05.15.09:38

 15. Dudás Béla

  BAR-KHR listás egy másik banktól felvett kölcsönt,holott a korábbban egy másik banknál felvett hitelét sem fizette még vissza.Követelheti e az utóbbi hitelt adó bank a tartozás megfizetését,hiszen feltehetőleg tudta,hogy olyan igénylőnek adott hitelt akinek fizetési hajlandósága erősen megkérdőjelezhető?. Válaszukat megköszönöm.

  2018.05.24.16:22

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Béla,
   Minden bank saját kockázata csökkentése érdekében ellenőrzi a KHR nyilvántartásban az adóst, és azt figyelembe véve bírálja el a hitelkérelmét. A bank utólag nem mondhatja fel a hitelt arra hivatkozva, hogy esetleg elnézte, vagy valamiért nem ellenőrizte. Ha annak ellenére meghitelezte, hogy a KHR negatív adóslistáján van, akkor ezt a kockázatot vállalta. Azért mondhat fel egy bank egy hitelt például utólag, ha az adós valótlan adatokat adott magáról, vagy megsemmisül a fedezet, stb.

   2018.05.31.17:08

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.