Betöltés

Kaphat-e a „BAR listás” hitelt?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-12

„Kaphatok-e hitelt, ha az elmaradásomat már kifizettem, de még a BAR listán vagyok?” „Hogyan fizessem ki az elmaradásomat, ha nem kapok hitelt a banktól?” „Miért nem kapok hitelt, ha önhibámon kívül kerültem fel a negatív adóslistára?” Sajnos előbbi kérdések gyakran felmerülnek, és még mindig vannak olyanok, akik egy újabb hiteltől várják a megoldást, hogy egy korábbi kölcsönük törlesztését fizessék. Ez a legrosszabb, ami eszükbe juthat, ráadásul semmi jóra nem számíthatnak a bankoktól sem! De mire számíthat az, aki felkerült a KHR (korábbi nevén BAR) listára?

Régen és most

Jó pár éve már annak, hogy olyan ügyfél kaphatott kölcsönt egy pénzintézettől, aki negatív státusszal szerepelt a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer, korábbi nevén BAR lista). Ekkor is kizárólag, az úgynevezett passzív státusszal szereplő ügyfél jöhetett szóba (Aki már visszafizette a tartozását, de azt követően még 5 évig nyilvántartották a rendszerben. Napjainkban ez a nyilvántartási időszak lerövidült 1 évre). A pénzintézetek csak indokolt esetben nyújtottak ilyen státuszúaknak hitelt. Például ha már jó ideje visszafizette tartozását, és a következő pár hónapban törölték a listáról.

Manapság azonban hiába bizonyítunk ezt-azt a banknak, nem fogunk hitelt kapni. Akkor sem, ha passzív státusszal szerepelünk a KHR-ben, és akkor sem, ha más miatt kerültünk fel.

Miért nem kap a BAR listás hitelt?

Közelítsük meg máshonnan a kérdést: Te adnál hitelt valakinek, akiről tudod, hogy már hónapok óta nem fizette be például a számláit? Vagy olyannak, akinek már korábban adtál, és még nem fizette vissza az előzőt sem? Körülbelül ugyanígy működik ez a banki gyakorlatban is.

A KHR-ben szereplő adatokat minden esetben lekéri a bank, ha hitelért fordulunk hozzá. Ezek között szerepel az összes fennálló hitelünk, legyen az bármely banknál is, és az is, hogy ezeket a hiteleket hogyan törlesztettük eddig, van-e éppen elmaradásunk, mennyi az aktuális törlesztőrészletünk, vagy hitelkeretünk. Ezekből az adatokból (és még sok más információból, például hogy hogyan használjuk a bankszámlánkat és azon milyen mozgások történnek) próbál meg a bank minél pontosabb képet festeni a hitelt kérő személyről. Olyan döntést kell hoznia, amely több évre megállja majd a helyét, hiszen a bank jelzáloghitelek esetében a pénzét 10-20-30 évre kölcsönzi és természetesen szeretné viszont látni. Mi sem lennénk ezzel másként, ha valakinek kölcsön adunk pár milliót!

A LÉNYEG, HOGY NEM KAPHAT HITELT SEM A PASSZÍV STÁTUSSZAL SZEREPLŐ ADÓS, SEM AZ AKTÍV BAR LISTÁS!

És ezen a gyakorlaton nem változtat egy hiteltanácsadó sem, vagy magukat hiteltanácsadónak kiadó, hozzá nem feltétlen értő „pénzügyi szakemberek”, aki célirányos hirdetésekben hívják fel a figyelmet a kiváló lehetőségre.

Akkor mit tegyen, aki fent van a negatív adóslistán és pénzre van szüksége?

Nincs könnyű helyzetben… A fentebb írtak miatt banktól nem fog ismét kölcsönt kapni, és egyébként sem vezet célra egy következő hitel. A problémás kölcsönnel kapcsolatban keresse fel a hitelt nyújtó pénzintézetet, és igyekezzen közös nevezőre jutni a bankkal.

 • Ha van valamilyen fizetéskönnyítési lehetőség, tárgyalja át az ügyintézővel! Például az elmaradás visszaírása a tőkéhez, és új törlesztőrészlet megállapítása, vagy az elmaradás részletekben történő kifizetése, esetleg átmeneti csökkentett törlesztőrészlet fizetése.
 • Ha már felmondták a hitelt, lehetőség szerint kérje a hitel helyreállítását. Ezt a bankok egyedileg bírálják el és bizonyos feltételek teljesítése esetén erre is van lehetőség.
 • Ha végrehajtónak adták át követelést, ne dugja a fejét a homokba! Keresse meg a végrehajtót, mert vele egyezségre lehet jutni.
 • Vizsgálja át kiadásait, és ott faragjon, ahol csak tud! Például ha mellette egy lakástakarék megtakarítás is fut, azt szüneteltesse, esetleg fizesse ki a lakástakarékban lévő összegből elmaradt tartozását.
 • Ha előző kettő nem kivitelezhető, akkor fizessen annyi törlesztést, amennyit tud és lehetőleg folyamatosan! Ezt mindig pozitívumként értékelik a bankok.

Amit semmiképp se tegyen!

 • Ne forduljon magán hitelezőkhöz!
 • Ne vegyen fel más személy hitelt, hogy aztán a háttérben majd megegyeznek, és mindenki jól jár! Ennek sosincs jó vége!
 • Ne számítson arra, hogy majd az elmaradt tartozását elengedi a bank! Könnyítést ugyan kaphatunk, illetve ha a visszatérítés kapcsán is érintett a hitelünk, akkor azt is elszámolják majd, de az elmaradást ki kell fizetni!
1 000 000 Ft személyi kölcsön ajánlataink 3 éves futamidőre
K&H Bank K&H forint személyi kölcsön
33210
Havi törlesztő
0.13793
THM
1212820
Teljes visszafizetés
Irány a bank!
Budapest Bank Budapest Bank Online Hűség hitel
33603
Havi törlesztő
0.13892
THM
1209708
Teljes visszafizetés
Irány a bank!
Cetelem Bank Cetelem Saját Ritmus szabad felhasználású kölcsön
33646
Havi törlesztő
0.14485
THM
1221250
Teljes visszafizetés
Irány a bank!

A fent kalkulációk 150 000 Ft-os havi fizetés, 12 hónapos munkaviszony és jövedelemérkeztetés figyelembe vételével készültek.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

33 Hozzászólás

 1. Katalin

  Jo napot kívánok! A kérdésem az lenne hogy kaphatok e lakás vagy autó hitelt ha van személyi kölcsönöm?? Egy időben nem tudtam fizetni ezért bar listára kerültem! De a mai napig rendszeresen fizetem! Ebben az esetben van lehetőségem pl autó hitelre? Havi jövedelmem 400.000ft ebből 22500ft a hitel amit fizetek! Fizetésem egy része Ft a másik pedig euró! Előre is köszönöm válaszát !

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Katalin! Aktív KHR státusszal sajnos egyetlen banknál sem kaphat hitelt.

 2. Zsófi

  Én jártam az MKB bankban és ott azt mondták, hogy ha már fél éve passzív BAR listán vagyok, akkor kaphatok tőlük hitelt. Erről soha nem írnak.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zsófi! Ez valóban így van. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy automatikusan jóvá fogják hagyni a hitelkérelmet. Azt is nagyon megnézik, hogy mivel került fel a KHR listára, mennyi ideig volt rajta és hogyan rendezte a tartozását.

 3. Adrienn

  Kedves bankmonitor!

  Érdeklődni szeretnék,hogy a férjem és én mind a ketten passzív bar listán vagyunk.
  Mind a ketten visszafizettük a kölcsönöket a banknak.
  Jelenleg semmilyen tartozásunk,hitelünk nincs.Én 2015.novemberében,a férjem most 2016.júniusában fizetett vissza mindent.Mind a ketten rendelkezünk jövedelemmel,két gyermekünk van és úgy néz ki jön a 3. baba.Szeretnénk saját házat,de nem tudjuk,hogy a 10+10 milliós csokra van-e így esélyünk?Mi a helyzet akkor,ha az új építésű ház még nincs teljesen kész és 7,5 millió az ára?Ami befejezésre vár konkrétan a beltéri festés,burkolás,radiátorok,fürdőkád,wc beépítése.Miért nem lehet megigényelni a 10milliós csokot,hogy befejeznénk mi a házat?Debrecen környékén van,tehát város közelben.És ha kész,nem 10 milliót fog érni….

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Adrienn! Legaláb 6 hónapos passzív KHR státusszal már lehet hitelt igényelni (ugyan csak egyetlen banknál). A hitel+ támogatás összege nem haladhatja meg a vételárat, ezért egy 7,5 milliós vételár esetén a vételár a maximum összeg.

 4. Zsolt

  Jónapot kívánok! Passzìv KHR listán vagyok 5 hónapja… személyi kölcsönt szeretnék igényelni,(otp) leghamarabb mikor kaphatom meg? 6 hónap eltetével van rá esély? Üdv..

 5. Soti laszlo

  Szia kerdesem a kovetkezö:auto hitelem volt es 870e ft be fizettem a tobbit el engette a ersztebank igy meg1evig pasziv vagyok.de sajnos most nincs autom igy felvehetek on szerint hittelt valameik baktol??

  1. bankmonitor.hu

   Kedves László! Sajnos ki kell várni, amíg lekerül a KHR-ről.

 6. Zombor Dávid

  Kedves bankmonitor.hu.
  Kérdésem lenne én és a feleségem használt lakást szeretnénk vásárolni azonban párom negativ khr es lett de ezt 2016.07.21 és 2016.07.26. Os megszünési dátumal rendezte (lekértük a saját khr jelentésünket onnan tudom) nekem van egy személyi kölcsönöm Kettönk jövedelme kb 450 ezer ft és van három gyerekünk leghamarabb mikor vehetünk fel hitelt ház vásárlásához.

 7. Sz. Erzsébet

  Üdvözlöm,

  segítséget szeretnék kérni. Férjemmel lakáshotelt szeretnénk felvenni, viszont én passzív listás vagyok (sajnos csak pár napja kerültem át passzív státuszba), viszont a férjem nem. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van-e lehetőségünk lakáshitelt felvenni?

 8. Gyula

  Üdv!Egy 2003-as 63000 ft-os árúhitelt adott át a Cetelem bank az Itriumnak és ők tettek fel még akkor BAR listára.Ezt a napokban tudtam meg hitel kérelemkor.Megkerestem a behajtó céget azt mondták ha kifizetem egy összegben le is vesznek azonnal mert nem érte el a tartozásom a minimálbért.Becsaptak!Mert nem levettek csak passzív státuszba tartanak egy évig.Ezt megtehetik?

 9. suciu janos

  Jónapot!! cetelem adoság rendezö pénzt vettem fel 2 év mulva telik le fizetem rendesen,most pénzre lenne szükségem vehetek e fel hozzá??

 10. Bor Lászlóné

  Jó napot kívánok!
  Az lenne a kérdésem, hogy diákhitel tartozásom volt, de Bár listára kerültem. Fizetésem ő vonták, de sikerült saját pénzből a fenn maradó összeget kifizeti. A párommal lakást szeretnénk venni, neki semmilyen hitele nincs és soha nem is volt. Van arra esélyünk hogy hitelhez jussunk?
  Válaszát köszönöm!

 11. lilla

  jo napot kivánok!
  nem rég tudtam meg. hogy bár listás vagyok és ugy hogy eddig semmi hitelt nem vettem fel!! utána jártam, hamisitották az aláirásomat és hitelt vettek fel a nevembe! azóta tudom azt is hogy ki volt!
  ráadásul elég közeli hozzátartozom! felszólitottam többször hogy rendezze vagy feljelentés lesz a vége! továbbra sem fizeti! Mit tegyek? ha a feljelentést megteszem akkor mikor fogok lekerülni a bár listárol? elég sürgős lenne mert lakáshitelt szeretnénk felvenni a férjemmel!!
  Válaszát köszönöm
  üdv: Lilla

 12. Ildi

  Jó napot, júniusban kerülök le passzív KHR-ről is. Melyik banktól tudok korábban is hitelt igényelni?
  Köszönöm! Ildi

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ildi!
   A jelenlegi általános banki gyakorlat alapján csak a passzív KHR státusz megszűnése után lesz ismét hitelképes.

 13. Gábor

  Tisztelt Válaszadó!
  Aziránt érdeklődnék,h árverezés során lett kiegyenlítve a tartozásom,meddig leszek így BAR listán?köszönöm a segítséget

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gábor!
   Ez esetben 5 évig tart a passzív státusz.

 14. béregi béláné

  Tisztelt válaszado jelzáloghitelt szeretnénk felvenni de kiderult hogy férjem bár listán szerepel mint adostárs bevonták a hitelbe ez 17 éve vette fel a kolcsont mi másfél éve vagyunk házasok errol nem tudtam kaphatok e kolcsont koszonom segitségét

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Béregi Béláné,
   Lakáshitel esetén fő szabály szerint kötelező a házastársat bevonni a hitelbe, így lakáshitelt Ön nem fog tudni felvenni, amíg a férje BAR listán van. Viszont személyi kölcsön esetén nem vizsgálják a házastársat.

 15. Dudás Béla

  BAR-KHR listás egy másik banktól felvett kölcsönt,holott a korábbban egy másik banknál felvett hitelét sem fizette még vissza.Követelheti e az utóbbi hitelt adó bank a tartozás megfizetését,hiszen feltehetőleg tudta,hogy olyan igénylőnek adott hitelt akinek fizetési hajlandósága erősen megkérdőjelezhető?. Válaszukat megköszönöm.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Béla,
   Minden bank saját kockázata csökkentése érdekében ellenőrzi a KHR nyilvántartásban az adóst, és azt figyelembe véve bírálja el a hitelkérelmét. A bank utólag nem mondhatja fel a hitelt arra hivatkozva, hogy esetleg elnézte, vagy valamiért nem ellenőrizte. Ha annak ellenére meghitelezte, hogy a KHR negatív adóslistáján van, akkor ezt a kockázatot vállalta. Azért mondhat fel egy bank egy hitelt például utólag, ha az adós valótlan adatokat adott magáról, vagy megsemmisül a fedezet, stb.

 16. Bogdán Tamás

  Szép napot! Szeretnék érdeklődni hogy januárban ki fizettem a tartozasom így passzív város vagyok és 20èves valahol kaphatnék hitelt?

  1. Sándorfi Balázs

   A tartozás kiegyenlítését követően 1 évig még passzív KHR/BAR statusz érvényesül. Ezt követően lehet hitelt felvenni.

 17. Judit

  Érdeklődni szeretnék, hogy aki már volt Bár listás, a hitelét teljes körűen rendezte, kb.1 hónapja, az lehet-e kezes egy személyi kölcsönnél?
  Válaszukat előre is köszönőm!

  1. Sándorfi Balázs

   A tartozás rendezését követően 1 évig még “passzív” BAR/KHR listán szerepel. Egy év múlva válhat kezessé

 18. Steininger Katinka

  Üdv! Amiatt szeretnék érdeklődni, hogy van hitelem de azt törlesztem rendesen így milyen státuszban lehetek fent a KHR listán?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Katinka,
   Ekkor az szerepel a KHR-ben, hogy milyen típusú és összegű hitele van, mennyi a havi törlesztőrészlete, és hogy nincs elmaradása.

 19. El-Sza

  Üdvözlöm! Lakáshitelt szeretnénk felvenni feleségemmel. A jövedelmem 245.000 forint/hó, a feleségem jelenleg gyesen van, kb. 140.000 forintos GYES összeggel. Hitelem semmilyen nincs, páromnak van Diákhitele (havi kb. 11.000 forint) és egy áruhitele (havi kb. 5.000 forint). Egy sajnálatos Provident cirkusz miatt (költözésünket követően, nem “talált” meg bennünket az új területi ügynökük=3 havi tartozásba kerültünk=KHR-re kerültünk) mindketten passzív KHR státuszban vagyunk. Én kb. 300.000 forinttal, párom 180.000 forinttal. A lakáshitel felvételnél én lennék az adós, párom az adóstárs. Én 2019. április 15-ig, párom 2019. július 26-ig passzív KHR-es. A kérdésem az, hog mikor tudunk legkorábban lakáshitelt felvenni? Meg kell e várnunk a KHR passzív-státusz lejáratát, vagy van e arra mód, hogy hamarabb-, vagy legalább az én státuszom változásánál hitelt igényeljünk? Köszönöm válaszukat!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves El-Sza,
   Meg kell várni, amíg mindekőttüknél letelik a passzív státusz.

 20. B. Vera

  Údv azután éreklödnék hogy a férjem már tölesztete az adoságát és úgy volt hogy veszünk fel hitelt de mint ki derúlt a KHR listán van mostmár 1éve és 7 honapja pedig már rég lekelet volna veniük és most is azt a választ kapta hogy majd a jövöhéten nem lesz rajta hogy hogy edig fenthagyák miközben azt mondják hogy 1 év ha kifizeted

  1. Singer Zoltán

   Kedves Vera! A KHR listán való szereplés több okból történhet. Olyan is előfordulhat, hogy egy pénzintézet “elfelejti” töröltetni a bejegyzést a hiteltartozásról, vagyis nem zárja le a hitelt, amikor szükséges lenne. Természetesen az ügyfél kérésére ilyenkor ez megtörténik.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.