Kaphat-e a „BAR listás” hitelt?

 • 2015.01.12.
 • szerző: bankmonitor

„Kaphatok-e hitelt, ha az elmaradásomat már kifizettem, de még a BAR listán vagyok?” „Hogyan fizessem ki az elmaradásomat, ha nem kapok hitelt a banktól?” „Miért nem kapok hitelt, ha önhibámon kívül kerültem fel a negatív adóslistára?” Sajnos előbbi kérdések gyakran felmerülnek, és még mindig vannak olyanok, akik egy újabb hiteltől várják a megoldást, hogy egy korábbi kölcsönük törlesztését fizessék. Ez a legrosszabb, ami eszükbe juthat, ráadásul semmi jóra nem számíthatnak a bankoktól sem! De mire számíthat az, aki felkerült a KHR (korábbi nevén BAR) listára?

Régen és most

Jó pár éve már annak, hogy olyan ügyfél kaphatott kölcsönt egy pénzintézettől, aki negatív státusszal szerepelt a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer, korábbi nevén BAR lista). Ekkor is kizárólag, az úgynevezett passzív státusszal szereplő ügyfél jöhetett szóba (Aki már visszafizette a tartozását, de azt követően még 5 évig nyilvántartották a rendszerben. Napjainkban ez a nyilvántartási időszak lerövidült 1 évre). A pénzintézetek csak indokolt esetben nyújtottak ilyen státuszúaknak hitelt. Például ha már jó ideje visszafizette tartozását, és a következő pár hónapban törölték a listáról.

Manapság azonban hiába bizonyítunk ezt-azt a banknak, nem fogunk hitelt kapni. Akkor sem, ha passzív státusszal szerepelünk a KHR-ben, és akkor sem, ha más miatt kerültünk fel.

Miért nem kap a BAR listás hitelt?

Közelítsük meg máshonnan a kérdést: Te adnál hitelt valakinek, akiről tudod, hogy már hónapok óta nem fizette be például a számláit? Vagy olyannak, akinek már korábban adtál, és még nem fizette vissza az előzőt sem? Körülbelül ugyanígy működik ez a banki gyakorlatban is.

A KHR-ben szereplő adatokat minden esetben lekéri a bank, ha hitelért fordulunk hozzá. Ezek között szerepel az összes fennálló hitelünk, legyen az bármely banknál is, és az is, hogy ezeket a hiteleket hogyan törlesztettük eddig, van-e éppen elmaradásunk, mennyi az aktuális törlesztőrészletünk, vagy hitelkeretünk. Ezekből az adatokból (és még sok más információból, például hogy hogyan használjuk a bankszámlánkat és azon milyen mozgások történnek) próbál meg a bank minél pontosabb képet festeni a hitelt kérő személyről. Olyan döntést kell hoznia, amely több évre megállja majd a helyét, hiszen a bank jelzáloghitelek esetében a pénzét 10-20-30 évre kölcsönzi és természetesen szeretné viszont látni. Mi sem lennénk ezzel másként, ha valakinek kölcsön adunk pár milliót!

A LÉNYEG, HOGY NEM KAPHAT HITELT SEM A PASSZÍV STÁTUSSZAL SZEREPLŐ ADÓS, SEM AZ AKTÍV BAR LISTÁS!

És ezen a gyakorlaton nem változtat egy hiteltanácsadó sem, vagy magukat hiteltanácsadónak kiadó, hozzá nem feltétlen értő „pénzügyi szakemberek”, aki célirányos hirdetésekben hívják fel a figyelmet a kiváló lehetőségre.

Akkor mit tegyen, aki fent van a negatív adóslistán és pénzre van szüksége?

Nincs könnyű helyzetben… A fentebb írtak miatt banktól nem fog ismét kölcsönt kapni, és egyébként sem vezet célra egy következő hitel. A problémás kölcsönnel kapcsolatban keresse fel a hitelt nyújtó pénzintézetet, és igyekezzen közös nevezőre jutni a bankkal.

 • Ha van valamilyen fizetéskönnyítési lehetőség, tárgyalja át az ügyintézővel! Például az elmaradás visszaírása a tőkéhez, és új törlesztőrészlet megállapítása, vagy az elmaradás részletekben történő kifizetése, esetleg átmeneti csökkentett törlesztőrészlet fizetése.
 • Ha már felmondták a hitelt, lehetőség szerint kérje a hitel helyreállítását. Ezt a bankok egyedileg bírálják el és bizonyos feltételek teljesítése esetén erre is van lehetőség.
 • Ha végrehajtónak adták át követelést, ne dugja a fejét a homokba! Keresse meg a végrehajtót, mert vele egyezségre lehet jutni.
 • Vizsgálja át kiadásait, és ott faragjon, ahol csak tud! Például ha mellette egy lakástakarék megtakarítás is fut, azt szüneteltesse, esetleg fizesse ki a lakástakarékban lévő összegből elmaradt tartozását.
 • Ha előző kettő nem kivitelezhető, akkor fizessen annyi törlesztést, amennyit tud és lehetőleg folyamatosan! Ezt mindig pozitívumként értékelik a bankok.

Amit semmiképp se tegyen!

 • Ne forduljon magán hitelezőkhöz!
 • Ne vegyen fel más személy hitelt, hogy aztán a háttérben majd megegyeznek, és mindenki jól jár! Ennek sosincs jó vége!
 • Ne számítson arra, hogy majd az elmaradt tartozását elengedi a bank! Könnyítést ugyan kaphatunk, illetve ha a visszatérítés kapcsán is érintett a hitelünk, akkor azt is elszámolják majd, de az elmaradást ki kell fizetni!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

14 Hozzászólás

 • Katalin 2016-07-03 18:34:53 - Válasz

  Jo napot kívánok! A kérdésem az lenne hogy kaphatok e lakás vagy autó hitelt ha van személyi kölcsönöm?? Egy időben nem tudtam fizetni ezért bar listára kerültem! De a mai napig rendszeresen fizetem! Ebben az esetben van lehetőségem pl autó hitelre? Havi jövedelmem 400.000ft ebből 22500ft a hitel amit fizetek! Fizetésem egy része Ft a másik pedig euró! Előre is köszönöm válaszát !

  • bankmonitor.hu 2016-07-04 07:35:07 - Válasz

   Kedves Katalin! Aktív KHR státusszal sajnos egyetlen banknál sem kaphat hitelt.

 • Zsófi 2016-07-06 18:20:26 - Válasz

  Én jártam az MKB bankban és ott azt mondták, hogy ha már fél éve passzív BAR listán vagyok, akkor kaphatok tőlük hitelt. Erről soha nem írnak.

  • bankmonitor.hu 2016-07-07 06:50:33 - Válasz

   Kedves Zsófi! Ez valóban így van. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy automatikusan jóvá fogják hagyni a hitelkérelmet. Azt is nagyon megnézik, hogy mivel került fel a KHR listára, mennyi ideig volt rajta és hogyan rendezte a tartozását.

 • Adrienn 2016-07-15 16:33:43 - Válasz

  Kedves bankmonitor!

  Érdeklődni szeretnék,hogy a férjem és én mind a ketten passzív bar listán vagyunk.
  Mind a ketten visszafizettük a kölcsönöket a banknak.
  Jelenleg semmilyen tartozásunk,hitelünk nincs.Én 2015.novemberében,a férjem most 2016.júniusában fizetett vissza mindent.Mind a ketten rendelkezünk jövedelemmel,két gyermekünk van és úgy néz ki jön a 3. baba.Szeretnénk saját házat,de nem tudjuk,hogy a 10+10 milliós csokra van-e így esélyünk?Mi a helyzet akkor,ha az új építésű ház még nincs teljesen kész és 7,5 millió az ára?Ami befejezésre vár konkrétan a beltéri festés,burkolás,radiátorok,fürdőkád,wc beépítése.Miért nem lehet megigényelni a 10milliós csokot,hogy befejeznénk mi a házat?Debrecen környékén van,tehát város közelben.És ha kész,nem 10 milliót fog érni….

  • bankmonitor.hu 2016-07-18 07:34:50 - Válasz

   Kedves Adrienn! Legaláb 6 hónapos passzív KHR státusszal már lehet hitelt igényelni (ugyan csak egyetlen banknál). A hitel+ támogatás összege nem haladhatja meg a vételárat, ezért egy 7,5 milliós vételár esetén a vételár a maximum összeg.

 • Zsolt 2016-10-25 15:49:00 - Válasz

  Jónapot kívánok! Passzìv KHR listán vagyok 5 hónapja… személyi kölcsönt szeretnék igényelni,(otp) leghamarabb mikor kaphatom meg? 6 hónap eltetével van rá esély? Üdv..

 • Soti laszlo 2016-11-01 18:16:09 - Válasz

  Szia kerdesem a kovetkezö:auto hitelem volt es 870e ft be fizettem a tobbit el engette a ersztebank igy meg1evig pasziv vagyok.de sajnos most nincs autom igy felvehetek on szerint hittelt valameik baktol??

  • bankmonitor.hu 2016-11-03 13:59:48 - Válasz

   Kedves László! Sajnos ki kell várni, amíg lekerül a KHR-ről.

 • Zombor Dávid 2016-11-17 22:47:33 - Válasz

  Kedves bankmonitor.hu.
  Kérdésem lenne én és a feleségem használt lakást szeretnénk vásárolni azonban párom negativ khr es lett de ezt 2016.07.21 és 2016.07.26. Os megszünési dátumal rendezte (lekértük a saját khr jelentésünket onnan tudom) nekem van egy személyi kölcsönöm Kettönk jövedelme kb 450 ezer ft és van három gyerekünk leghamarabb mikor vehetünk fel hitelt ház vásárlásához.

 • Sz. Erzsébet 2016-12-02 15:00:34 - Válasz

  Üdvözlöm,

  segítséget szeretnék kérni. Férjemmel lakáshotelt szeretnénk felvenni, viszont én passzív listás vagyok (sajnos csak pár napja kerültem át passzív státuszba), viszont a férjem nem. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van-e lehetőségünk lakáshitelt felvenni?

 • Gyula 2017-03-29 09:39:36 - Válasz

  Üdv!Egy 2003-as 63000 ft-os árúhitelt adott át a Cetelem bank az Itriumnak és ők tettek fel még akkor BAR listára.Ezt a napokban tudtam meg hitel kérelemkor.Megkerestem a behajtó céget azt mondták ha kifizetem egy összegben le is vesznek azonnal mert nem érte el a tartozásom a minimálbért.Becsaptak!Mert nem levettek csak passzív státuszba tartanak egy évig.Ezt megtehetik?

 • suciu janos 2017-05-02 17:11:22 - Válasz

  Jónapot!! cetelem adoság rendezö pénzt vettem fel 2 év mulva telik le fizetem rendesen,most pénzre lenne szükségem vehetek e fel hozzá??

 • Bor Lászlóné 2017-07-23 10:28:53 - Válasz

  Jó napot kívánok!
  Az lenne a kérdésem, hogy diákhitel tartozásom volt, de Bár listára kerültem. Fizetésem ő vonták, de sikerült saját pénzből a fenn maradó összeget kifizeti. A párommal lakást szeretnénk venni, neki semmilyen hitele nincs és soha nem is volt. Van arra esélyünk hogy hitelhez jussunk?
  Válaszát köszönöm!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Miért sikeres az agymosás?

  A lakosság zöme információs karanténban van. Felmérés a globális médiafogyasztási szokásokról. Magyarország több helyen egészen riasztóan kilóg a sorból, a fejlett országok közül itt fogyasztanak szinte...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.