Kaphat-e a „BAR listás” hitelt?

 • 2015.01.12.
 • szerző: bankmonitor

„Kaphatok-e hitelt, ha az elmaradásomat már kifizettem, de még a BAR listán vagyok?” „Hogyan fizessem ki az elmaradásomat, ha nem kapok hitelt a banktól?” „Miért nem kapok hitelt, ha önhibámon kívül kerültem fel a negatív adóslistára?” Sajnos előbbi kérdések gyakran felmerülnek, és még mindig vannak olyanok, akik egy újabb hiteltől várják a megoldást, hogy egy korábbi kölcsönük törlesztését fizessék. Ez a legrosszabb, ami eszükbe juthat, ráadásul semmi jóra nem számíthatnak a bankoktól sem! De mire számíthat az, aki felkerült a KHR (korábbi nevén BAR) listára?

Régen és most

Jó pár éve már annak, hogy olyan ügyfél kaphatott kölcsönt egy pénzintézettől, aki negatív státusszal szerepelt a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer, korábbi nevén BAR lista). Ekkor is kizárólag, az úgynevezett passzív státusszal szereplő ügyfél jöhetett szóba (Aki már visszafizette a tartozását, de azt követően még 5 évig nyilvántartották a rendszerben. Napjainkban ez a nyilvántartási időszak lerövidült 1 évre). A pénzintézetek csak indokolt esetben nyújtottak ilyen státuszúaknak hitelt. Például ha már jó ideje visszafizette tartozását, és a következő pár hónapban törölték a listáról.

Manapság azonban hiába bizonyítunk ezt-azt a banknak, nem fogunk hitelt kapni. Akkor sem, ha passzív státusszal szerepelünk a KHR-ben, és akkor sem, ha más miatt kerültünk fel.

Miért nem kap a BAR listás hitelt?

Közelítsük meg máshonnan a kérdést: Te adnál hitelt valakinek, akiről tudod, hogy már hónapok óta nem fizette be például a számláit? Vagy olyannak, akinek már korábban adtál, és még nem fizette vissza az előzőt sem? Körülbelül ugyanígy működik ez a banki gyakorlatban is.

A KHR-ben szereplő adatokat minden esetben lekéri a bank, ha hitelért fordulunk hozzá. Ezek között szerepel az összes fennálló hitelünk, legyen az bármely banknál is, és az is, hogy ezeket a hiteleket hogyan törlesztettük eddig, van-e éppen elmaradásunk, mennyi az aktuális törlesztőrészletünk, vagy hitelkeretünk. Ezekből az adatokból (és még sok más információból, például hogy hogyan használjuk a bankszámlánkat és azon milyen mozgások történnek) próbál meg a bank minél pontosabb képet festeni a hitelt kérő személyről. Olyan döntést kell hoznia, amely több évre megállja majd a helyét, hiszen a bank jelzáloghitelek esetében a pénzét 10-20-30 évre kölcsönzi és természetesen szeretné viszont látni. Mi sem lennénk ezzel másként, ha valakinek kölcsön adunk pár milliót!

A LÉNYEG, HOGY NEM KAPHAT HITELT SEM A PASSZÍV STÁTUSSZAL SZEREPLŐ ADÓS, SEM AZ AKTÍV BAR LISTÁS!

És ezen a gyakorlaton nem változtat egy hiteltanácsadó sem, vagy magukat hiteltanácsadónak kiadó, hozzá nem feltétlen értő „pénzügyi szakemberek”, aki célirányos hirdetésekben hívják fel a figyelmet a kiváló lehetőségre.

Akkor mit tegyen, aki fent van a negatív adóslistán és pénzre van szüksége?

Nincs könnyű helyzetben… A fentebb írtak miatt banktól nem fog ismét kölcsönt kapni, és egyébként sem vezet célra egy következő hitel. A problémás kölcsönnel kapcsolatban keresse fel a hitelt nyújtó pénzintézetet, és igyekezzen közös nevezőre jutni a bankkal.

 • Ha van valamilyen fizetéskönnyítési lehetőség, tárgyalja át az ügyintézővel! Például az elmaradás visszaírása a tőkéhez, és új törlesztőrészlet megállapítása, vagy az elmaradás részletekben történő kifizetése, esetleg átmeneti csökkentett törlesztőrészlet fizetése.
 • Ha már felmondták a hitelt, lehetőség szerint kérje a hitel helyreállítását. Ezt a bankok egyedileg bírálják el és bizonyos feltételek teljesítése esetén erre is van lehetőség.
 • Ha végrehajtónak adták át követelést, ne dugja a fejét a homokba! Keresse meg a végrehajtót, mert vele egyezségre lehet jutni.
 • Vizsgálja át kiadásait, és ott faragjon, ahol csak tud! Például ha mellette egy lakástakarék megtakarítás is fut, azt szüneteltesse, esetleg fizesse ki a lakástakarékban lévő összegből elmaradt tartozását.
 • Ha előző kettő nem kivitelezhető, akkor fizessen annyi törlesztést, amennyit tud és lehetőleg folyamatosan! Ezt mindig pozitívumként értékelik a bankok.

Amit semmiképp se tegyen!

 • Ne forduljon magán hitelezőkhöz!
 • Ne vegyen fel más személy hitelt, hogy aztán a háttérben majd megegyeznek, és mindenki jól jár! Ennek sosincs jó vége!
 • Ne számítson arra, hogy majd az elmaradt tartozását elengedi a bank! Könnyítést ugyan kaphatunk, illetve ha a visszatérítés kapcsán is érintett a hitelünk, akkor azt is elszámolják majd, de az elmaradást ki kell fizetni!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

17 Hozzászólás

 • Katalin 2016-07-03 18:34:53 - Válasz

  Jo napot kívánok! A kérdésem az lenne hogy kaphatok e lakás vagy autó hitelt ha van személyi kölcsönöm?? Egy időben nem tudtam fizetni ezért bar listára kerültem! De a mai napig rendszeresen fizetem! Ebben az esetben van lehetőségem pl autó hitelre? Havi jövedelmem 400.000ft ebből 22500ft a hitel amit fizetek! Fizetésem egy része Ft a másik pedig euró! Előre is köszönöm válaszát !

  • bankmonitor.hu 2016-07-04 07:35:07 - Válasz

   Kedves Katalin! Aktív KHR státusszal sajnos egyetlen banknál sem kaphat hitelt.

 • Zsófi 2016-07-06 18:20:26 - Válasz

  Én jártam az MKB bankban és ott azt mondták, hogy ha már fél éve passzív BAR listán vagyok, akkor kaphatok tőlük hitelt. Erről soha nem írnak.

  • bankmonitor.hu 2016-07-07 06:50:33 - Válasz

   Kedves Zsófi! Ez valóban így van. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy automatikusan jóvá fogják hagyni a hitelkérelmet. Azt is nagyon megnézik, hogy mivel került fel a KHR listára, mennyi ideig volt rajta és hogyan rendezte a tartozását.

 • Adrienn 2016-07-15 16:33:43 - Válasz

  Kedves bankmonitor!

  Érdeklődni szeretnék,hogy a férjem és én mind a ketten passzív bar listán vagyunk.
  Mind a ketten visszafizettük a kölcsönöket a banknak.
  Jelenleg semmilyen tartozásunk,hitelünk nincs.Én 2015.novemberében,a férjem most 2016.júniusában fizetett vissza mindent.Mind a ketten rendelkezünk jövedelemmel,két gyermekünk van és úgy néz ki jön a 3. baba.Szeretnénk saját házat,de nem tudjuk,hogy a 10+10 milliós csokra van-e így esélyünk?Mi a helyzet akkor,ha az új építésű ház még nincs teljesen kész és 7,5 millió az ára?Ami befejezésre vár konkrétan a beltéri festés,burkolás,radiátorok,fürdőkád,wc beépítése.Miért nem lehet megigényelni a 10milliós csokot,hogy befejeznénk mi a házat?Debrecen környékén van,tehát város közelben.És ha kész,nem 10 milliót fog érni….

  • bankmonitor.hu 2016-07-18 07:34:50 - Válasz

   Kedves Adrienn! Legaláb 6 hónapos passzív KHR státusszal már lehet hitelt igényelni (ugyan csak egyetlen banknál). A hitel+ támogatás összege nem haladhatja meg a vételárat, ezért egy 7,5 milliós vételár esetén a vételár a maximum összeg.

 • Zsolt 2016-10-25 15:49:00 - Válasz

  Jónapot kívánok! Passzìv KHR listán vagyok 5 hónapja… személyi kölcsönt szeretnék igényelni,(otp) leghamarabb mikor kaphatom meg? 6 hónap eltetével van rá esély? Üdv..

 • Soti laszlo 2016-11-01 18:16:09 - Válasz

  Szia kerdesem a kovetkezö:auto hitelem volt es 870e ft be fizettem a tobbit el engette a ersztebank igy meg1evig pasziv vagyok.de sajnos most nincs autom igy felvehetek on szerint hittelt valameik baktol??

  • bankmonitor.hu 2016-11-03 13:59:48 - Válasz

   Kedves László! Sajnos ki kell várni, amíg lekerül a KHR-ről.

 • Zombor Dávid 2016-11-17 22:47:33 - Válasz

  Kedves bankmonitor.hu.
  Kérdésem lenne én és a feleségem használt lakást szeretnénk vásárolni azonban párom negativ khr es lett de ezt 2016.07.21 és 2016.07.26. Os megszünési dátumal rendezte (lekértük a saját khr jelentésünket onnan tudom) nekem van egy személyi kölcsönöm Kettönk jövedelme kb 450 ezer ft és van három gyerekünk leghamarabb mikor vehetünk fel hitelt ház vásárlásához.

 • Sz. Erzsébet 2016-12-02 15:00:34 - Válasz

  Üdvözlöm,

  segítséget szeretnék kérni. Férjemmel lakáshotelt szeretnénk felvenni, viszont én passzív listás vagyok (sajnos csak pár napja kerültem át passzív státuszba), viszont a férjem nem. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van-e lehetőségünk lakáshitelt felvenni?

 • Gyula 2017-03-29 09:39:36 - Válasz

  Üdv!Egy 2003-as 63000 ft-os árúhitelt adott át a Cetelem bank az Itriumnak és ők tettek fel még akkor BAR listára.Ezt a napokban tudtam meg hitel kérelemkor.Megkerestem a behajtó céget azt mondták ha kifizetem egy összegben le is vesznek azonnal mert nem érte el a tartozásom a minimálbért.Becsaptak!Mert nem levettek csak passzív státuszba tartanak egy évig.Ezt megtehetik?

 • suciu janos 2017-05-02 17:11:22 - Válasz

  Jónapot!! cetelem adoság rendezö pénzt vettem fel 2 év mulva telik le fizetem rendesen,most pénzre lenne szükségem vehetek e fel hozzá??

 • Bor Lászlóné 2017-07-23 10:28:53 - Válasz

  Jó napot kívánok!
  Az lenne a kérdésem, hogy diákhitel tartozásom volt, de Bár listára kerültem. Fizetésem ő vonták, de sikerült saját pénzből a fenn maradó összeget kifizeti. A párommal lakást szeretnénk venni, neki semmilyen hitele nincs és soha nem is volt. Van arra esélyünk hogy hitelhez jussunk?
  Válaszát köszönöm!

 • lilla 2018-01-30 10:05:07 - Válasz

  jo napot kivánok!
  nem rég tudtam meg. hogy bár listás vagyok és ugy hogy eddig semmi hitelt nem vettem fel!! utána jártam, hamisitották az aláirásomat és hitelt vettek fel a nevembe! azóta tudom azt is hogy ki volt!
  ráadásul elég közeli hozzátartozom! felszólitottam többször hogy rendezze vagy feljelentés lesz a vége! továbbra sem fizeti! Mit tegyek? ha a feljelentést megteszem akkor mikor fogok lekerülni a bár listárol? elég sürgős lenne mert lakáshitelt szeretnénk felvenni a férjemmel!!
  Válaszát köszönöm
  üdv: Lilla

 • Ildi 2018-02-19 12:07:57 - Válasz

  Jó napot, júniusban kerülök le passzív KHR-ről is. Melyik banktól tudok korábban is hitelt igényelni?
  Köszönöm! Ildi

  • bankmonitor.hu 2018-02-19 13:05:37 - Válasz

   Kedves Ildi!
   A jelenlegi általános banki gyakorlat alapján csak a passzív KHR státusz megszűnése után lesz ismét hitelképes.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.