Betöltés

Kaphatok lakáshitelt, ha családtagtól vásárolnék ingatlant?

szerző: Fülöp Norbert
2019-04-10

Sokan teszik fel nekünk a kérdést, hogy kapható-e lakáshitel olyan ingatlanra, ami családtagok között cserél gazdát. Jó hír, hogy ez alapvetően nem akadálya a hitelhez jutásnak, ám van pár dolog, amivel érdemes tisztában lenned, ha erre készülsz.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Annak, hogy egy ingatlan családon belül cserél gazdát, több oka is lehet. Egyik ilyen, amikor többen örökölnek meg egy ingatlant, egyikük pedig szeretné kivásárolni a többieket. Nem ritka az sem, amikor válás miatt kerül sor az adásvételre, ilyenkor pedig előfordulhat, a közös ingatlant eredetileg hitelből vásárolta a pár, így mindketten adóstársak. Nézzük, mik a lehetőségek ilyenkor?

Mely bankok hiteleznek ilyenkor?

Jó hír, hogy a legtöbb bank ad jelzáloghitelt akkor is, ha a vevő és az eladó közeli hozzátartozói egymásnak. Más kérdés, hogy a bankok ilyenkor kíváncsiak a tranzakció okára, mert ki akarják szűrni azt, amikor az adásvétel látszólagos, csak így akar pénzhez jutni a család.

Erre egyébként a szabad felhasználású jelzáloghitelek a tulajdonjog megbolygatása nélkül is ehetőséget adnak, ám ilyenkor némileg kevesebb banki ajánlatból választhatsz, illetve a kamat is magasabb annál, mintha lakásvásárlásra igényelnéd a kölcsönt. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor adatai alapján például a legkedvezőbb 10 millió Ft-os – 20 év futamidejű, 10 éves kamatperiódusú – szabad felhasználású lakáshitelnek 1,66%-kal magasabb a THM-je (teljes hiteldíj mutató), ami havi törlesztőben 8 335 Ft plusz kiadást jelent.

Banki feltételek

De térjünk vissza az eredeti kérdéshez, amikor valóban ingatlanvásárlás történik a családtagok között. A bankok tehát minden esetben tájékozódnak a tranzakció okáról, és van olyan hitelintézet, amelyik feltételekkel hitelez csak. Némelyik például csak a tulajdonostársak kivásárlását hitelezi meg, ezért ragaszkodik ahhoz, hogy a vevőnek már eleve rendelkezzen tulajdoni hányaddal az ingatlanban. Gyakori kitétel az is, hogy az ingatlanon ne legyen hitel vagy egyéb teher. Van bank, amelyik ahhoz ragaszkodik, hogy a kivásárolt tulajdonos az adásvételt követően ne lakjon az ingatlanban, amivel ugyancsak a fiktív adásvétel kiszűrése a cél.

Családon belüli adásvételnél előfordul, hogy a felek a forgalmi értéknél alacsonyabb árban állapodnak meg egymással, amire lehetőségük van, és ez a hitelhez jutásnak sem akadálya. Van azonban bank, amelyik ebben az esetben előírja, hogy az adásvételi szerződés tartalmazza, az eladó utólag nem áll elő emiatt követeléssel.

Példa: egy testvérpár 50-50%-ban tulajdonosa egy 20 millió Ft forgalmi értékű ingatlannak, ám arról állapodnak meg, hogy az egyik testvér a másiktól 5 millió Ft-ért megvásárolja annak tulajdonrészét. Amennyiben a vásárláshoz 5 millió Ft hitelt igényel, akkor ezt jó eséllyel megkapja, ráadásul önerőre sem lesz szüksége, hiszen a hitelösszeg a forgalmi érték 25%-a, miközben a bankok minimálisan 80%-ig hiteleznek. (Vagyis egy 20 milliós lakás esetében a hitelösszeg legfeljebb 16 millió Ft lehet.)

A Bankmonitor tanácsadói olyan esettel is találkoztak már, amikor öröklés után három tulajdonosa volt egy ingatlannak, közülük pedig az egyik szeretett volna kizárólagos tulajdonjogot szerezni. Az egyik testvér tulajdonrészéhez ajándékozás útján jutott hozzá, míg a másik testvérét megvásárolta, ehhez azonban hitelre volt szüksége. Ezt is sikerült banki oldalról lekezelni, az volt csak fontos, hogy az adásvétel és az ehhez kapcsolódó jelzáloghitel igénylés előtt az ajándékozási procedúra megtörténjen, a változás pedig a tulajdoni lapon is átvezetésre kerüljön.

Hitelkiváltás is közbejöhet

A párkapcsolat felbomlása ugyancsak gyakori oka a családon belüli tranzakcióknak. Élettársak esetében előfordul, hogy közösen, akár hitelből vásárolt ingatlanban élnek, ám a kapcsolat felbomlását követően egyikük megvásárolná volt párja tulajdonrészét, részben vagy egészen hitelből. Ekkor mindketten adóstársak, ami azt jelenti, hogy hitelkiváltásra is szükség lesz, az újonnan felvett lakáshitelt pedig már csak az egyik fél igényli. Ez bár nem lehetetlen küldetés, érdemes alaposan utánajárni a dolognak, hogy melyik bank, hogyan kezeli a helyzetet, ebben pedig egy hitelszakértő nagy segítségedre lehet.

Felejtsd el a CSOK-ot és a CSOK hitelt!  

Rossz hír ugyanakkor, hogy a piacinál lényegesen kedvezőbb feltételű, legfeljebb fix 3%-os kamatú CSOK hiteleknél kizáró ok a családon belüli adásvétel. Ez összességében milliós tételt jelenthet: a legfeljebb 3%-os fix kamatú támogatott lakáshitel jelentősen veri ugyanis a hasonló kondíciójú piaci termékeket, amelyek 5-6% körüli kamatszinttel érhetők el jelenleg. Ráadásul 2019. július 1-től a CSOK hitel felhasználhatósága kibővül, akkortól nem csak újépítésű, hanem használt ingatlanok vásárlására is felhasználható lesz.

Számszerűsítve: egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű, végig fix kamatú lakáshitelnél a teljes visszafizetés 16,4 millió Ft, míg ugyanez CSOK hitelnél 13,3 millió Ft. Vagyis 3,1 millió Ft pénzügyi előnyt bukhatsz el azzal, hogy családon belül vásárolsz!

Ezzel kapcsolatban semmilyen kiskapu nincs, így le kell mondanod a lehetőségről. De nem csak erről, hanem magáról a vissza nem térítendő CSOK támogatásról, valamint a július 1-től elérhető falusi CSOK-ról is.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Vírusmarketing

    Szubjektív kitekintő a magyar bevásárlóközpontok konzervkészleteiről és ennek tőkepiaci hatásairól. A hét elején engedve a nemeztközi hírek nyomásának elmentem bevásárolni. Egy ötbetűs, leginkább nagykereskedőknek célzott... The post Vírusmarketing appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.