Betöltés

Vállalkozás saját ingatlanban? Akkor bukod a CSOK-ot és a CSOK hitelt!

szerző: Fülöp Norbert
2019-04-09

A vállalkozásuk székhelyeként saját lakásukat vagy házukat használó kisvállalkozókat kellemetlen meglepetés érheti, amikor CSOK-ot igényelnének. Mert ők bizony elbukják a vissza nem térítendő otthonteremtési támogatást, ráadásul a szuper kedvezményes CSOK-hitelre sem jogosultak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Magyarország még mindig a kisvállalkozók országa, az egyéni vállalkozók száma például az elmúlt négy évben 25%-kal nőtt, elérve a 490 ezret, vagyis minden tizedik munkavállaló közülük kerül ki mostanság. A kisvállalkozók székhelye sokszor saját tulajdonú lakás vagy ház, mégpedig általában az, ami lakóhelyül is szolgál. Mindez egészen addig nem jelent problémát, amíg a család nem igényelne CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) támogatást új vagy használt lakás vásárlására, esetleg építésre vagy bővítésre. A támogatással érintett ingatlan ugyanis kizárólag a család lakhatását szolgálhatja, ettől eltérően nem hasznosítható. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a szóban forgó lakás egyéni vállalkozó vagy cég székhelye sem lehet. A korlátozás ráadásul a CSOK felvételét követően 10 évig érvényes, vagyis ha a család CSOK-kal megvásárol egy ingatlant, akkor abba elvileg egy évtizedig nem lehet vállalkozást bejelenteni.

Ez összességében milliós veszteséget jelenthet, hiszen használt lakás vásárlásakor:

 • 1 gyermek után 600 000 Ft;
 • 2 gyermek után 1 430 000 Ft;
 • 3 gyermek után 2 200 000 Ft;
 • 4 vagy több gyermeknél 2 750 000 Ft vissza nem térítendő támogatást kaphat a család.

Újépítésű ingatlan vásárlásánál még nagyobb lehet a veszteség, hiszen itt:

 • 1 gyermekre 600 000 Ft;
 • 2 gyermekre 2 600 000 Ft;
 • 3 gyermekre 10 000 000 Ft az elérhető vissza nem térítendő támogatás összege.

Bukják a CSOK hitelt is

További nagy érvágást jelenthet, hogy az ilyen ingatlanok esetében a CSOK hitelről is le kell mondania a vállalkozónak. Ez összességében ugyancsak milliós tételt jelenthet: a legfeljebb 3%-os fix kamatú támogatott lakáshitel jelentősen veri ugyanis a hasonló kondíciójú piaci termékeket, amelyek 5-6% körüli kamatszinttel érhetők el jelenleg. Ráadásul 2019. július 1-től a CSOK hitel felhasználhatósága kibővül, akkortól nem csak újépítésű, hanem használt ingatlanok vásárlására is felhasználható lesz.

Számszerűsítve: egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű, végig fix kamatú lakáshitelnél a teljes visszafizetés 16,4 millió Ft, míg ugyanez CSOK hitelnél 13,3 millió Ft. Vagyis 3,1 millió Ft pénzügyi előnyt bukhatnak el a vállalkozók a céges székhely miatt!

Lemondhatnak a falusi CSOK-ról is

Mintha a fenti veszteség nem volna elég, a július 1-től induló falusi CSOK-ból is kimaradnak azok, akik egyébként jogosultak volnának a támogatásra, de vállalkozásuk székhelyét vagy telephelyét a CSOK-kal megvásárolni kívánt lakóingatlanba jelentenék be. A falusi CSOK program 2486 ötezer lélekszám alatti, csökkenő lakosságszámú települést érint. A támogatás legmagasabb értéke 1 gyermeknél 600 ezer, 2 gyermeknél 2,6 millió, 3 gyermeknél pedig 10 millió forint, ami lakásfelújításra, használt és új lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. Vásárlásra – új lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele fordítható, a fennmaradó részt felújításra lehet költeni.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése

  A Nemzetközi Energia Ügynökség jövőbeli szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó előrejelzése, a megújulók gyors előretörésével csak 10 év alatt jelentősen bezuhant és majdnem kilaposodott. Ha ezt a trendet... The post A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.