Betöltés
loading

Vállalkozás saját ingatlanban? Akkor bukod a CSOK-ot és a CSOK hitelt!

A vállalkozásuk székhelyeként saját lakásukat vagy házukat használó kisvállalkozókat kellemetlen meglepetés érheti, amikor CSOK-ot igényelnének. Mert ők bizony elbukják a vissza nem térítendő otthonteremtési támogatást, ráadásul a szuper kedvezményes CSOK-hitelre sem jogosultak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Magyarország még mindig a kisvállalkozók országa, az egyéni vállalkozók száma például az elmúlt négy évben 25%-kal nőtt, elérve a 490 ezret, vagyis minden tizedik munkavállaló közülük kerül ki mostanság. A kisvállalkozók székhelye sokszor saját tulajdonú lakás vagy ház, mégpedig általában az, ami lakóhelyül is szolgál. Mindez egészen addig nem jelent problémát, amíg a család nem igényelne CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) támogatást új vagy használt lakás vásárlására, esetleg építésre vagy bővítésre. A támogatással érintett ingatlan ugyanis kizárólag a család lakhatását szolgálhatja, ettől eltérően nem hasznosítható. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a szóban forgó lakás egyéni vállalkozó vagy cég székhelye sem lehet. A korlátozás ráadásul a CSOK felvételét követően 10 évig érvényes, vagyis ha a család CSOK-kal megvásárol egy ingatlant, akkor abba elvileg egy évtizedig nem lehet vállalkozást bejelenteni.

Ez összességében milliós veszteséget jelenthet, hiszen használt lakás vásárlásakor:

 • 1 gyermek után 600 000 Ft;
 • 2 gyermek után 1 430 000 Ft;
 • 3 gyermek után 2 200 000 Ft;
 • 4 vagy több gyermeknél 2 750 000 Ft vissza nem térítendő támogatást kaphat a család.

Újépítésű ingatlan vásárlásánál még nagyobb lehet a veszteség, hiszen itt:

 • 1 gyermekre 600 000 Ft;
 • 2 gyermekre 2 600 000 Ft;
 • 3 gyermekre 10 000 000 Ft az elérhető vissza nem térítendő támogatás összege.

Bukják a CSOK hitelt is

További nagy érvágást jelenthet, hogy az ilyen ingatlanok esetében a CSOK hitelről is le kell mondania a vállalkozónak. Ez összességében ugyancsak milliós tételt jelenthet: a legfeljebb 3%-os fix kamatú támogatott lakáshitel jelentősen veri ugyanis a hasonló kondíciójú piaci termékeket, amelyek 5-6% körüli kamatszinttel érhetők el jelenleg. Ráadásul 2019. július 1-től a CSOK hitel felhasználhatósága kibővül, akkortól nem csak újépítésű, hanem használt ingatlanok vásárlására is felhasználható lesz.

Számszerűsítve: egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű, végig fix kamatú lakáshitelnél a teljes visszafizetés 16,4 millió Ft, míg ugyanez CSOK hitelnél 13,3 millió Ft. Vagyis 3,1 millió Ft pénzügyi előnyt bukhatnak el a vállalkozók a céges székhely miatt!

Lemondhatnak a falusi CSOK-ról is

Mintha a fenti veszteség nem volna elég, a július 1-től induló falusi CSOK-ból is kimaradnak azok, akik egyébként jogosultak volnának a támogatásra, de vállalkozásuk székhelyét vagy telephelyét a CSOK-kal megvásárolni kívánt lakóingatlanba jelentenék be. A falusi CSOK program 2486 ötezer lélekszám alatti, csökkenő lakosságszámú települést érint. A támogatás legmagasabb értéke 1 gyermeknél 600 ezer, 2 gyermeknél 2,6 millió, 3 gyermeknél pedig 10 millió forint, ami lakásfelújításra, használt és új lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. Vásárlásra – új lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele fordítható, a fennmaradó részt felújításra lehet költeni.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Blogajánló
 • alapblog Piaci logikák

  2 éves csúcsra erősödött az euró a dollárral szemben. A befektetők valószínűleg az EU-USA növekedési kilátásokban az eddig árazotthoz képest az EU relatív javulását árazzák,... The post Piaci logikák appeared first on alapblog.