Két legyet egy csapásra: ingatlan vétel után felújítás

  • 2014.07.23.
  • szerző: bankmonitor

Kiváló kombináció, és sokan azt hiszik könnyű megoldani. Az ingatlanárak a padlón vannak, ezt tudjuk. Hányszor fordul elő, hogy egy kihagyhatatlan vételbe botlunk, de nincs elég pénzünk. Sőt kicsit lepukkant a lakás és nemhogy megvenni nem tudjuk, de még fel is kéne újítani valamiből!

Nézzünk rögtön egy konkrét példát

Kinéztünk egy belvárosi, lerobbant lakást, meg is tudjuk venni 5 millió forintért. Szükségünk van még kb. 2 millió forintra a felújításhoz. Van 3 millió forint önerőnk. Havi 150.000 Ft-ot keresünk, egyéb hitelünk nincs. Hogy szerezzük meg a lakást úgy, hogy még fel is tudjuk újítani?

Három lehetőségünk van:

1. A vételár alapján felvesszük a maximális hitelösszeget, amit az ingatlan elbír. Ez esetünkben a következőképpen alakul:

A törvényi előírásnak megfelelően a maximálisan felvehető hitel az ingatlan piaci értékének 80%-a, de az egyes bankok ettől – természetesen  lefelé – eltérhetnek. A példa jövedelmünkkel a példa lakásra kb. 3,5M forint hitelre számíthatunk.

Vagyis másfél milliót kell csak betennünk önerőként és a maradék másfélből fel tudjuk újítani a lakást. Ugyan nincs meg a tervezett 2 millió, de majd kicsit lassabban haladunk.

Hogy milyen törlesztőrészletre számíthatsz, lakáshitel kalkulátorunkkal megnézheted!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2. Csak az önerőhöz szükséges 2 milliót vesszük fel és szépen gyűjtögetünk tovább. 

Persze ez nem a számunkra optimális megoldás, de ha minden kötél szakad, kénytelenek vagyunk ennyivel beérni. A későbbre halasztott felújításhoz félretett pénzünket természetesen
lakástakarékban érdemes gyűjtögetnünk

3. Elindítjuk a
vásárlási hitelt és ezzel párhuzamosan a felújítási kölcsönkérelmünket is beadjuk. A folyamat ugyanúgy zajlik, mint egy normál hitelügyletnél. Azt azonban, hogy az ingatlan mekkora hitelt fog elbírni, jut-e a felújításra is, az csak az értékbecslésből fog kiderülni. Azzal azonban számoljunk, hogy a felújítási hitelre vonatkozó szerződést csak és kizárólag akkor tudjuk aláírni, amikor az ingatlan tulajdoni lapján a tulajdonjogunkat már határozattal bejegyezték! Azaz először a vásárláshoz kaphatunk hitelt, és csak ezt követően a felújításhoz.

+ 1   Az Isteni szikra!Megvesszük a lakást, amihez igényelünk 4,5M forintot. Hogyan? Tegyük fel, hogy jóval a piaci ár alatt jutunk a lakáshoz – szerintünk a lakás legalább 7M-t ér még ebben az állapotban is -, ezért joggal bízunk abban, hogy ezzel nem lesz gond.

Hogyan is szól a törvény? Az értékbecslő által megállapított forgalmi érték maximum 80%-áig terhelhető meg jelzálogjoggal egy magánszemély tulajdonában lévő, vagy abba kerülő ingatlan.Reményeink szerint a banki értékbecslő is 7M Ft-ra értékeli majd az ingatlant. Ebben az esetben nagy eséllyel meg is kaphatjuk a tervezett 4,5M hitelösszeget. Így önerőnkből 500 ezret kell betennünk és marad 2,5M a felújításra.

De így működik-e ez valójában?

Akár így is működhetne, de a mai magyar valóság az, hogy az értékbecslők a lehető legritkább esetben értékelnek felül egy ingatlant. Egy lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés/előszerződés is rendelkezésre áll, amit az értékbecslő is megkap. Ez pedig kötelezően tartalmazza a vételárat. Természetesen – az objektív tényeken túl – ez is nagymértékben befolyásolja a becsült értéket.

Mit tegyünk?

  • Amennyiben felújításra szoruló lakást szeretnénk megvenni, megcélozhatjuk a magasabb hitelösszeget, így önerőnk egy része megmarad a felújításra. Ezt csak abban az esetben tegyük meg, ha a magasabb hitelösszeg havi terheit is biztonságosan tudjuk vállalni. A futamidő alatt esetlegesen bekövetkező törlesztőrészlet emelkedés lehetőségével is kalkuláljunk! Ha a kiszemelt lakást még lakhatóvá kell varázsolni, ne ugorjunk fejest olyan vételbe, ahol nem marad pénzünk az ingatlan kipofozására!
  • Kérhetünk előzetes banki értékbecslést is még mielőtt belebonyolódnánk a konkrét hitelügyletbe. Így a kölcsön igénylése előtt megtudhatjuk, mekkora összeget bír el az ingatlan, azonban ekkor is legyünk körültekintőek, mert ennek esetlegesen felmerülő költségeit nekünk kell állni!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.