Két meglepő felhasználása a szuperolcsó Diákhitel Plusznak

Két meglepő felhasználása a szuperolcsó Diákhitel Plusznak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-06 Frissítve: 2020-05-13
 

A május 1-től igényelhető a Diákhitel Plusz a felsőoktatásban tanuló diákok számára. Az új kölcsöntípus az állami támogatásnak köszönhetően kamatmentes, ezért több módon is komoly összegeket nyerhetnek vele azok, akik okosan használják fel. Megnéztük, hogy milyen pénzügyi előnyt jelent az, ha valaki korábbi Diákhitelét törleszti elő belőle, vagy állampapírt vásárol a kamatmentes kölcsönből. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A válság miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülő diákok megsegítését célzó új lehetőség egy korábban sosem látott, egyedülálló formája a Diákhitelnek. Az új, teljesen szabad felhasználású termék 2020. december 31-ig igényelhető, a maximális összege pedig 500 000 forint. Az állami kamattámogatásnak köszönhetően kamatmentes részletekben lehet majd visszafizetni, legfeljebb 5 év alatt, de a felvételétől számított 1 évig törlesztési haladékot (türelmi időt) kapnak az adósok.

Az alábbiakban két példán keresztül mutatjuk meg, hogy milyen élethelyzetekben éri meg kihasználni a kínálkozó lehetőséget:
1. Az első szituáció, amikor valakinek van már egy kamatozó hitele (például Diákhitel1, és annak előtörlesztésére fordítaná a kamatmentes Diákhitel Pluszt.
2. A második eset, amikor az igénylőnek nincs szüksége Diákhitelre, ám a kamatmentes pénzt befektet befektetné, így téve szert némi hozamra.

Hirdetés

Hirdetés

1. Diákhitel1 előtörlesztése Diákhitel Pluszból

A Diákhitel1 szintén az egyetemisták számára elérhető, szabad felhasználású hitel, melynek kamata jelenleg éves 1,99%. Ezt előszeretettel veszik fel azok a hallgatók, akiknek nincs idejük dolgozni az egyetemmel/főiskolával párhuzamosan, és a családjuk sem tudja őket anyagilag támogatni. Ennek a formának köszönhetően azok számára is van lehetőség felsőfokú tanulmányokat folytatni, akik ezt másképp nem engedhetnék meg maguknak. A Diákhitel1 maximális összege eddig félévenként 350 000 forint volt, tehát egy 6 féléves képzés során akár 2 millió forintnál is több tartozást felhalmozhattak az adósok. A Diákhitel Plusz az ő számukra nagy segítséget jelenthet, ha most igénylik ezt az új konstrukciót, és a kapott összeget előtörlesztik a kamatozó Diákhitelükbe.

Egy Diákhitel1 Diákhtel Pluszból történő előtörlesztésének pénzügyi hatása

Akik 2020. második félévében (tehát jelenleg) végeznek a tanulmányaikkal, nekik 4 hónappal később, nagyjából 2020. októberben kell majd megkezdeniük a Diákhitel1 törlesztését. Ha a 2 millió forintos tartozásuk törlesztésére 20 000 forintos havi részletet vállalnak be, akkor bő 9 év alatt tudják visszafizetni a kölcsönt, és a teljes visszafizetés csaknem 2,2 millió forint lesz.

Azonban megtehetik azt, hogy a most felvett Diákhitel Pluszt arra használják, hogy előtörlesztik belőle a kamatozó diákhitelüket, megszabadulva ezáltal félmillió forint minden hátralévő kamatától! Igaz, hogy cserébe a másik hitelt is törleszteniük kell majd, de csekély 8 000 forinttal drágább, havi 28 000 forintos törlesztő bevállalásával alig 6 év alatt letudhatják az adósságaikat, és a teljes visszafizetendő összeg is jóval kevesebb, kb. 2,1 millió forint lesz. A 93 000 forintos nyereség pedig gyakorlatilag talált pénz lesz ebben az esetben.

Természetesen más típusú hitel is előtörleszthető a kamatmentes Diákhitellel, így például akár egy személyi kölcsön része vagy egésze is kifizethető belőle. Mivel  személyi kölcsönök kamata magasabb, az így elérhető pénzügyi előny is több lehet.

2. Állampapír vásárlás Diákhitel Pluszból

A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben gyakori trükk az is, hogy valaki megpróbál olcsóbban szerezni hitelt, mint amilyen hozamot elérhet a felvett összeg befektetésével. A Diákhitel Plusz és a Magyar Állampapír Plusz most együttesen biztosítják ezt a lehetőséget a hallgatók számára.

Magyar Állampapír Plusz vásárlása Diákhitel Pluszból

Látható, hogy a 4,95%-os átlagos hozamú MÁP+ az ötödik év végén 137 000 forinttal többet fizet majd vissza, mint amennyi a kezdőtőke összege (esetünkben 500 000 forint) volt. Ez szintén ingyen pénz a leleményes hallgatók számára, miközben a hitel törlesztője alig 8 000 forint, és csak 1 évvel később kell elkezdeniük törleszteni.

A Diákhitel Plusszal tehát nem csak azok járhatnak jól, akik elvesztették a munkájukat. Azok is sok pénzt nyerhetnek vele, akik meglátják benne a lehetőségeket, és okosan kihasználják azokat!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
Hirdetés