Betöltés

Ki és hogyan kezelheti a pénzünket befektetésekben?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-23

Mindennapi kérdésekből és személyes tanácsadási gyakorlatunkból kristálytisztán látszik, hogy az átlag magyar magánszemély sajnos egyáltalán nem tudja, ki és milyen feltételekkel kezelheti a pénzét. Ennek az egyenes következménye jellemzően az, hogy olyan irreális elvárásokat támasztunk, melyeket csak „garázsszolgáltatók és himi-humi álszakértők” tudnak teljesíteni. Bemutatjuk egy konkrét példán keresztül, hogy mi az, ami lehetséges, és mi az, ami még viccnek is rossz.

Az elmúlt hetekben egy átlagnál lényegesen nagyobb vagyonnal rendelkező úriember a következő történettel keresett meg a Bankmonitort: 

„Jelentős pénzt fektettem tanácsadók javaslatára egyszeri díjas életbiztosításba. Az elsődleges érvelés az volt, hogy a pénzemet kezelni fogják. Szólnak, amikor el kell adni, mert várhatóan visszaesés következik és szólnak, amikor venni kell, mert emelkedés jön. Ez kb. 6 hónapig működött és most 20%-os veszteséget látok…”

Vegyük sorra az eset tanulságait: 

1., A pénzünket nem kezelhetik, sem tanácsadók, sem szakértők, sem ügynökökA jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint kizárólag befektetési vállalkozás végezhet portfólió kezelést ügyfél részére. Az ezen tevékenységhez szükséges minimális tőke 125 ezer EUR, ami a jelenlegi árfolyamon 38 millió Ft. Ebből adódóan a Kiss és Társa Bt., illetve a Habakuk és Fia, az X.Y. Biztosító, vagy Értékpapír szolgáltató függő ügynöke nem kezelheti a pénzünket. Még akkor sem, ha a cég elnevezésében esetlegesen, csupán a véletlennek köszönhetően szerepel a „bróker” szó. 

2., A portfólió változtatáshoz szükséges hozzáférésünk átadása brutális hibaA legtöbb esetben a „tegnap még porszívó kereskedő voltam, ma már pénzügyi tanácsadó” szakértők elkérik az ügyféltől a biztosításhoz tartozó kódot, mellyel az online rendszerben meg tudják változtatni a portfóliót, az aktuális befektetést. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy a „szakértő” részéről egész egyszerűen – irodalmi szóösszetételben – jogszabály ellenes cselekedet valósul meg. 

Menjünk tovább a történetünkben: 
„Én most semmi mást nem szeretnék, mint hogy valaki ’gyógyítsa meg’ a portfóliómat és ha eltűnt a veszteség, akkor szívesen elhelyezem a pénzem máshol…”

Ez a mondat akkor hangzott el, amikor közöltük: valós portfólió kezelést teljesen más szolgáltatótól várhat. A hazai és nemzetközi gyakorlatban sem várható ugyanakkor, hogy egy magára valamit is adó befektetési szolgáltató másnál elhelyezett pénz kezelésére vonatkozóan adjon tanácsokat:

 • egyrészt az elérhető befektetési skála
 • másrészt a befektetés költségszintje miatt.

Ez esetben ugyanis a befektetési szolgáltató hatósugarán kívül helyezkedik el. Egész egyszerűen pl. nem tudja megvalósítani az általa elképzelt befektetést, mert a pénz jelenlegi tartózkodási helyén a kiszemelt befektetési termék (alap, kötvény…stb) nem elérhető, nem látható a saját rendszerében az adott befektetés teljesítménye és még millió további ok miatt. 

A rossz hírünk az, hogy múltbeli veszteség ide, múltbeli veszteség oda, ha nincs rá reális esély, hogy az adott portfóliót „valaki meggyógyítsa”, akkor el kell hozni a pénzünket, még akkor is, ha ez veszteség realizálását jelenti. Azért tévedés ne essen: a veszteségünk akkor is adott, ha változatlanul hagyjuk a portfóliót. A különbség csupán annyi, hogy
gyenge minőségű szolgáltatás esetén a jövőbeli hozam esélye lényegesen kisebb marad. 

Fentiek után érdemes megismerni a valós portfólió kezelési tevékenység jellemzőit: 

 • Zártkörű részvénytársaság formában működik a társaság
 • Ne elégedjünk meg a jogszabályi minimummal, legalább párszáz millió forint tőkével rendelkezzen
 • Ne ígérje azt, hogy tudja mi a biztosan nyerő befektetés -> ne mutasson grafikonokat, hogy „itt veszünk, itt adunk el” 
 • Az általunk kifizetett díj elsősorban a hozamhoz kapcsolódjon (pl. a kockázatmentes hozam felett elért teljesítmény X%-a)
 • Pontosan tárja fel, hogy milyen kockázatot tudunk elviselni
 • Pontosan be tudja mutatni milyen költségeink lesznek
 • A kezelt vagyon haladja meg a 10 milliárd Ft-ot 
 • Nézzük meg a portfólió kimutatását és értelmezzük (ha nem értjük és nem is tudja velünk megértetni, akkor nem érdemes…) 
 • Ilyen szerződést kizárólag egy szolgáltatáshoz méltó irodában írjunk alá

Ha bizonytalan vagy, kérdéseid lennének olvasd el, hogy mit kaphatsz a Bankmonitor.hu
személyes tanácsadási szolgáltatásának keretében. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így fialtatják a pénzük a leggazdagabbak

2017. 03. 30.

Néhány tízmillió forinttól már elérhető a privát banki szolgáltatás. De miben különbözik a prémium és a privát ügyfél? Mi a különbség vagyonkezelés és vagyonkezelés között? Mire kell figyelnie az egyszeri...

Blogajánló

 • alapblog

  Red herring

  A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.