Kiemelt banki ügyfél szeretnél lenni? Ezt kell tenned

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 07. 27.

Magyarországon több százezer ember esik bele a bankok úgynevezett prémium ügyfélkörébe, de jórészük nem is tud róla, így nem is él a kínált lehetőségekkel. Ennek a kritériumait ugyanis egyes bankok időről időre gyengítik is, közben pedig a szolgáltatások körét semmivel sem csökkentik. A prémium ügyfelek továbbra is akár költségek nélkül juthatnak hozzá olyan extrákhoz, amelyek nem csak a kényelmüket, de megtakarításaik hozamait is szolgálják. Tekintsük hát át, mit kell teljesíteni egy prémium ügyfélnek, és mit is kaphat akár bármiféle többletköltség nélkül!

Magyarországon 3-400 ezer ember tartozik a bankok úgynevezett prémium ügyfélkörébe. Ők azok, akik az átlagnál nagyobb megtakarításaik vagy jövedelmük miatt a bankok kitüntetett figyelmét élvezhetik. Sokan azonban nincsenek is tisztában azzal, hogy beleesnének ebbe a kategóriába, pedig ezzel – a kényelmi funkciók mellett – akár díjmentesen juthatnának hozzá a megtakarításaik gyarapítását szolgáló, igen hasznos szolgáltatásokhoz. Ezekről bővebben a korábbi, kiterjedt prémium banki körképünkben írtunk.  Az alábbiakban megvizsgáljuk, mi változott a bankok prémium feltételei között november óta, de ennél egy lépéssel tovább is megyünk, és a szolgáltatások költség oldalát is feltérképezzük.

A szükséges feltételek

De mi is kell ahhoz, hogy valaki a legnagyobb bankok prémium ügyfélkörébe tartozhasson? A pénzintézetek általában háromféle kritériumot állíthatnak, amelyek közül már egy teljesülése is elég a kiemelt státuszhoz. A kritériumok között megtalálhatjuk a havi jövedelemnek vagy a megtakarítások állományának egy adott értékhatár fölötti nagyságát, de akár egy nagyobb hitel – és annak pontos törlesztése – is elegendő lehet ahhoz, hogy prémium ügyféllé válhassunk.

Mint az a táblázatban is jól látszik, a belépési korlátok széles keretek között mozognak. Vannak olyan bankok, ahol már 200-250 ezer forintos havi jövedelemmel kiemelt ügyfélként kezelnek, de olyannal is találkozhatunk, ahol ennek a háromszorosa, havi 750 ezer forint szükséges. És ugyanez mondható el a megtakarítások nagyságáról is: a vizsgált tíz pénzintézetből ötnél már egy 5 millió forintos megtakarítás elegendő, de van olyan is, ahol 20 millió forintot várnak el.

A tavalyi körképünkkel összehasonlítva azt láthatjuk, hogy a megtakarítás nagyságát illetően a CIB-nél jelentősen, 12,5 millióról 9 millióra gyengítették a határt, a K&H-nál pedig a 40 év alattiak számára nyílt lehetőség arra, hogy már 3 millió forintos megtakarítással kiemelt ügyféllé váljanak. Ami a rendszeres jövedelmeket illeti, azoknál inkább az emelés volt jellemző: a CIB 400-ról 450 ezerre emelte a korlátot, a Raiffeisennél pedig 280 ezer helyett már 400 ezer forintot kell teljesíteni.

Hogyan változnak a költségeink?

A prémium ügyfélként költségeink három fő forrásból származhatnak:

 • a prémium szolgáltatásért felszámolt költség,
 • a prémium szolgáltatáshoz kötelezően előírt számla költsége,
 • az értékpapírszámla és értékpapír-vásárlás költsége,
 • a kifejezetten prémium ügyfeleknek értékesített termékek (pl. befektetési alapok, vagy strukturált termékek) beépített költségei, melyek sokszor kevésbé átláthatóak az ügyfelek számára, ezekkel a termékekkel következő cikkünkben külön foglalkozunk.

A prémium szolgáltatásért a legtöbb esetben nem kell külön fizetni. Az általunk vizsgált tíz prémium szolgáltatás közül csak kettőnél – az FHB-nál és az MKB-nál – merült fel ilyen költség. Azonban figyelni kell arra, hogy a bankok rendszeresen ellenőrzik az előírt feltételek teljesülését, és amennyiben ezek nem teljesülnek, a szolgáltatásért akár magas költséget számolhatnak fel. Ez történik például a Citibanknál, ahol a megfelelő jövedelem, vagy megtakarítás teljesítéséig a prémium szolgáltatásokért nem kell fizetnünk, amennyiben viszont az elvárt határok alá esünk, a korábban díjmentes szolgáltatásért már havi 10 ezer forintot kell fizetnünk. Hasonlóval találkozhatunk az Erste Prémium számlacsomag esetén is, ahol 2034 forinttal emelkedik meg a havi számlavezetési díj, ha nem felelünk meg az elvárásoknak.

Ugyancsak a kiadásainkat növelheti, ha a prémium szolgáltatáshoz olyan bankszámla megnyitását írják elő, amelynek havi díja magasabb annál, mint amit normál ügyfélként vezetnénk. Természetesen ezek a bankszámlák a magasabb számlavezetési díjért cserébe általában kedvezőbb áron biztosítanak különböző banki szolgáltatásokat. Mindenkinek a saját bankolási szokásai alapján kell megítélnie, kiegyensúlyozzák-e ezek a kedvezmények magasabb havi díjat.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A harmadikként felmerülő költség az értékpapírszámla díja lehet. A tíz legnagyobb bank fele prémium ügyfelei számára nem módosítja, másik fele viszont csökkenti ennek nagyságát. Sőt, több helyen (Erste, FHB) egyenesen nullával tették egyenlővé az értékpapírszámla havi díját. Erre a számlatípusra csak akkor van szükség, ha az ügyfél értékpapírokat (befektetési jegyeket, részvényeket, kötvényeket stb.) is tartani szeretne megtakarításai között, de mivel a kamatkörnyezet most annyira nyomott, hogy a bankbetétek alig kínálnak hozamot, kevés olyan élethelyzet létezik, amiben egy prémium vagyonnal rendelkező ügyfélnek racionális lenne kihagyni az értékpapírokat a megtakarítási szerkezetéből.

Többletköltségként tehát csak a szolgáltatás díja, illetve a magasabb havidíjú számla merülhet fel, de könnyen találni olyan bankot, ahol ezekkel sem kell számolnunk. Kedvezményeket pedig nem csak a bankszámlához és az értékpapírszámlához kapcsolódóan kaphatnak a kiemelt ügyfelek, a Citibanknál például a befektetési jegyek vételi jutalékát is jelentősen csökkentik számukra.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Prémium ügyfél vagy? Mire számíthatsz a bankoktól?

2014. 11. 25.

300-400 ezer ember tartozik ma Magyarországon a prémium banki ügyfelek körébe. Sokan közülük nem is tudnak róla. Milyen kritériumok alapján válhatunk prémium ügyféllé az egyes bankoknál és milyen előnyöket jelent...

Prémium bankkártyára vágyik a magyar

2014. 10. 27.

Ügyfélként ki ne szeretné, ha bankja kicsit odafigyelne rá? Ki ne szeretné, ha a pénzintézetek nem csak bankválasztás előtt versengenének a kegyeiért, hanem odafigyelnének rá régi ügyfélként is? Ha elhalmoznák...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.