loading

Kifizethető a moratórium alatt felhalmozott kamat egy lakástakarék megtakarításból?

A kérdés azok számára lényeges, akik ltp szerződésükből egy meglévő lakáshitelüket törlesztenék elő. Ugyanis a törlesztési moratórium ideje alatt felhalmozott kamatot szükséges kifizetni először előtörlesztéskor. Ha ezt nem teheted meg ltp-ből, akkor a megtakarításod felhasználása is veszélybe kerülhet. Szerencsére a helyzet sokkal rózsásabb.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

hitelmoratórium, más néven törlesztés szüneteltetés valamennyi 2020. március 18-ig kifolyósított hitelre érvényes. Ennek keretében  nem szükséges megfizetned a törlesztőrészleteket az év végéig. (Sőt bizonyos társadalmi csoportoknak – munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, gyermeket nevelők, nyugdíjasok, rászoruló vállalkozások – egészen 2021. június végéig érvényes a moratórium.)

A szüneteltetés azonban nem jelent tartozáselengedést, a moratórium alatt felhalmozott kamatot a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben szükséges megfizetned, azonban erre az összegre a bank további kamatot nem számolhat fel. (Annak érdekében, hogy a havi törlesztőrészleted ne emelkedjen a bank meghosszabbítja a futamidőt.)

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen hatással van hiteledre a törlesztés szüneteltetése, akkor használd a Bankmonitor Moratórium Kalkulátorát:

Törlesztési moratórium kalkulátor
A számítás során azt feltételeztük, hogy a moratórium ideje 2020.12.31-én lejár.
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
 • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
 • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
 • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
 • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
 • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
 • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
 • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mi történik a felhalmozott kamattal egy előtörlesztéskor?

Fontos kérdés, hogy mi történik akkor, ha előtörlesztenéd a lakáshiteled, vagy épp személyi kölcsönöd a moratórium alatt, vagy azt követően. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a moratórium alatt felhalmozott kamattartozást, vagy a fennálló tőketartozást csökkentik előtörlesztéskor. Előbbi ugyanis kamatmentes a teljes futamidő alatt, míg utóbbira kamatot számol fel a pénzintézet.

Rossz hír azok számára, akik az előtörlesztéssel kamatot szeretnének spórolni, hogy a bankok az előtörlesztésre szánt összegből először a moratórium alatt felhalmozott kamatot rendezik, ezt követően a maradék összeggel csökkentik a hitel tőketartozását. De mi a helyzet abban az esetben, ha a speciális célra nyújtott támogatásból, megtakarításból történik az előtörlesztés?

Kifizethető ltp megtakarításból a moratórium alatt felhalmozott kamat?

Fontos kérdés például az ltp-vel rendelkezők esetében, hogy megfelelő, lakáscélú felhasználásnak minősül-e a felhalmozott kamat kifizetése.

Sokaknak van még 30%-os állami támogatással kötött ltp szerződése, melyet lakáscélú jelzáloghitel részbeni előtörlesztésére szeretnének felhasználni. Ha nem minősülne lakáscélnak a moratórium alatt felhalmozott kamat rendezése, akkor az sok család számára gondot okozhatna. Vagy más lakáscélt kellene keresni, vagy saját megtakarításból kellene kifizetni a a felhalmozott kamat összegét a megtakarítás lehívását megelőzően, ami akár több százezer forint is lehet.

Szerencsére ilyen probléma nem merül fel: Bankmonitor szakértőinek megkeresésére ugyanis a Fundamenta munkatársa azt a tájékoztatást adta, hogy a törlesztés szüneteltetése alatt felhalmozott kamat nem minősül lejárt tartozásnak, emiatt ez kifizethető ltp megtakarításból. Fontos azonban, hogy az alap hitel lakáscélú kölcsön legyen. (Cikkünk megjelenéséig a többi lakástakarék-pénztártól még nem kaptunk választ.)

Ez alapján a lakáshitelek előtörlesztése megfelelő lakáscélú felhasználása az ltp megtakarításoknak abban az esetben is, ha a pénzintézet először a törlesztés szüneteltetése alatt felhalmozott kamatot vonná le. Érdemes közvetlenül a lakástakarék-pénztárhoz fordulni abban az esetben, ha a pénzintézet ettől eltérő tájékoztatást adna számodra.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

  Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Az Apple közzétette új gépei hivatalos árát forintban, mutatjuk

  Új iMac asztali gép, új iPad Pro modellek, új Apple TV és az AirTag nevű kütyü. Nem soroljuk tovább, mutatunk inkább néhány árat. Az új iMacből háromféle alapkonfiguráció kapható, a legolcsóbb 539 990, a legdrágább 699 900 forintba kerül.Az új iPad Pro április 30-tól rendelhető, május második felétől kapható. Ennél az eszköznél is széles skálán mozognak az árak. ..tól ……ig....