Betöltés

Kihagyhatatlan ajánlat a kormánytól: 16,8 millió Ft ingyen…

szerző: Bankmonitor.hu
2016-01-02

A mákos és a diós bejgli közé csúsztatta be a kormányzat a karácsony előtti utolsó pillanatokban az új lakástámogatási koncepcióját: 10 + 10 millió Ft-ot kaphatnak a 3 gyereket vállalók. Egy kicsit utána számoltunk mit is jelent mindez. Az eredmény nem kevéssé meglepő: a piaci ár kevesebb, mint feléért élhetnek majd a 3 gyerekesek egy új lakásban. A konkrét pénzügyi nyereség a támogatást igénybe vevők oldalán sokkal nagyobb, mint elsőre gondoltuk: 16,8 millió Ft!

10 + 10 millió Ft

A támogatás lényege csak tömören, hiszen mára vélhetően már mindenki olvasott, vagy halott róla: 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatást és további 10 millió Ft kedvezményes hitelt (maximum 3%-os kamatozású kölcsön 25 évre) kaphatnak a 3 gyerekesek, vagy 3 gyereket vállalók új lakás vásárlása, vagy építése esetén.

Mire elég a támogatás?

Számításainkat két konkrét példán keresztül vizsgáltuk. Megnézzük Budapesten és Debrecenben is az átlagos új építésű lakóingatlanok árait és ezekkel kalkuláltunk. Példánkban azt feltételeztük, hogy 75 nm-es lakást vásárolnak a családok (a szabályozás szerint a minimum 60 nm lesz). Debrecenben az átlagos kínálati árak alapján a 75 nm-es új lakást 28,7 millió Ft-ért, Budapesten 40,3 millió Ft-ért tudjuk megvásárolni.

A 10+10 millió Ft-os támogatás így a teljes vételár vonatkozásában Budapesten 50% kifizetésére, Debrecenben közel 70% kifizetésére elegendő. Érdemes kiemelni, hogy saját családi ház építésénél a 20 millió Ft támogatás elegendő lesz egy 90 nm-es ingatlan megépítésére (házak esetében ennyi a minimum 3 gyerek esetén), hiszen 222 ezer Ft-ból négyzetméterenként szerényebb kivitelezés esetén létrehozható a kivitelezés. Ez utóbbi esetben saját zsebből (vagy többlet hitelből) a telket kell majd finanszírozni…

 

Tessék kapaszkodni: 6,8 millió Ft pénzügyi előnyt ad a kedvezményes hitel

A vissza nem térítendő 10 millió Ft-os támogatással kapcsolatban túl sok számolgatni való nincs. A támogatott hitel esetében azonban érdemes összevetni, hogy mit jelent a bankok piaci kínálatával szemben. Az állam 25 évre maximum 3%-on nyújtja a hitelt a 3 gyerekeseknek. Ezzel összehasonlítani csak a hosszú távon fix kamatozású piaci hitelt lehet. A banki kínálatban jelenleg a leghosszabb fix törlesztésű hitel 20 évre érhető el 6,9%-os kamattal. Azzal a nagyvonalú feltételezéssel élve, hogy a 20 éves fix hitellel megegyező kondíciókkal tudja nyújtani a bank 25 évre is a fix hitelt a következőket kapjuk:

 • 10 millió Ft piaci alapú hitel 25 évre 6,9% kamattal: 70 041 Ft havi törlesztő
 • 10 millió Ft támogatott hitel 25 évre 3% kamattal: 47 421 Ft havi törlesztő
 • a különbözet a futamidő egésze alatt összesen 6,8 millió Ft-ot tesz ki

A vissza nem térítendő támogatás és a kedvezményes hitel együttesen tehát 16,8 millió Ft anyagi segítséget jelent az állam részéről… Vélhetően a világ legbőkezűbb támogatása a 3. gyermek vállalása érdekében… Fenntartható lesz? Nem tudjuk, de érdemes sietni, mert nagy a tét…

A két gyermekeseknek nem nyílik ilyen szélesre az állami támogatások kapuja, számukra új ingatlan vásárlásnál 2,6 millió Ft lesz a vissza nem térítendő állami támogatás, a CSOK  maximuma és nem részesedhetnek a támogatott hitelből. Számukra továbbra is a bankok normál lakáshitelei  lesznek a meghatározók, melyek a jelenleg alacsonyabban vannak mint a pénzügyi válság előtt a svájci frank hitelek. Ezek aktuális kínálata az alábbi kalkulátorral tekinthetők át:


Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lakhatás a piaci ár 37-42%-án

A legtöbb fiatal 3 gyermekes család eddig nem tudta megfizetni az új építésű lakások árát. Az alternatíva természetesen az albérlet. Annak érdekében, hogy almát az almával hasonlítsunk össze, megvizsgáltuk az új építésű (75 nm-es) lakások átlagos bérleti díját a két városban. Budapesten 255 ezer Ft, Debrecenben 163 ezer Ft havonta. Ez az az összeg, melyet a vásárlás esetén felvett hitel törlesztésével érdemes összevetni. Tekintettel arra azonban, hogy a fentebb említett 10 millió Ft-os kedvezményes hitel 47 ezer Ft-os törlesztő részlete nem lesz elegendő a teljes vételárra, arányosan megnöveltük a havi törlesztőrészletet a hiányzó vételár kiegészítésére (részletek a fenti táblázatban). A végeredmény több mint meglepő:

 • Budapesten az albérlethez viszonyítva 63%-kal olcsóbban, azaz a piaci ár 37%-án juthatunk az állami támogatással lakhatáshoz
 • Debrecenben az albérlethez viszonyítva 58%-kal olcsóbban, azaz a piaci ár 42%-án juthatunk az állami támogatással lakhatáshoz

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

2018. 07. 22.

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel...

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.