Kinek éri meg most lakáshitelt igényelni?

Kinek éri meg most lakáshitelt igényelni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-17 Frissítve: 2022-08-19
 

Az egyik leggyakoribb olvasói komment, észrevétel, amivel találkoznak a Bankmonitor szakértői: ki igényel ilyenkor lakáshitelt? Ki az az őrült, aki ilyen körülmények között kölcsönt vesz fel? De tényleg akkora bolondság jelenleg hitelt igényelni? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

Érdemes megfordítani a dolgot, tavaly nyár elején a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitel THM értéke 3 százalék körül mozgott. Ilyen kedvező feltételekkel még nem igazán lehetett kölcsönt felvenni a rendszerváltás óta. De akkor miért nem vett fel mindenki hitelt tavaly, hiszen minden adott volt a jó „üzlethez”?

Szerencsére nem rohant mindenki a bankba, mert egy hitel, akkor is hitel marad, ha a kamata nagyon kedvező. Ahhoz pedig, hogy a hitelfelvétel igénye megszülessen az agyunkban nem elégséges az, hogy kedvezőek a feltételek, alacsonyak a kamatok.

Hirdetés

Hirdetés

Kell egy hitelcél

Először egy vágy, egy cél jelenik meg a szemünk előtt, amit el szeretnénk érni. Szeretnénk egy új autót, nagyobb lakásra van szükségünk, jó lenne felújítani a konyhát. Ezek azok a célok, amelyek elvezetnek oda, hogy felmérjük anyagi lehetőségeinket: ha ennek eredményeként nincs elég megtakarításunk, akkor ez után születhet meg a hitelfelvétel gondolata.

Még a kamatmentes Babaváró hitelt sem éri meg felvenni céltalanul. Ilyen esetben könnyen megzavarhat minket a hirtelen jött összeg és mire felocsudunk már milliókat költöttünk el úgy, hogy kvázi semmit nem tudnánk megnevezni a megvásárolt dolgok közül. 

Joggal vetődhet fel a kérdés: mi a célja a hitelfelvételen túl azoknak, akik az alacsony kamatok miatt befektetési céllal vásároltak lakást hitelből. Valóban náluk a kamatszint döntő elem volt, de ettől függetlenül ott volt az egész hitelfelvétel mögött egy cél, mégpedig a befektetés célja. Jó esetben ezek a vásárlók, hiteligénylők előre átszámoltak mindent és csak a lehetőségek ismeretében döntöttek végül.

Fel kell mérni a lehetőségeket és a hiteligénylés feltételeit

Abban nyilván igaza van az olvasóknak, hogy a jelenlegi kamatok magasabbak, kvázi többet kell visszafizetni a felvett összegre. Ezt pedig igenis számításba kell venni a döntéshozatal során. Át kell gondolni mennyibe is kerül a kiszemelt autó, lakás, ezt követően meg kell nézni mennyi saját megtakarítással, önerővel rendelkezünk. Ha nincs elég pénzünk, akkor át kell gondolni hogyan tudnánk pótolni a hiányzó összeget: lakástámogatások, családi kölcsön, dolgozói hitel, esetleg banki kölcsön.

Kalkulálj
A hitelnél alaposan szét kell nézni a piacon, meg kell találni a legkedvezőbb ajánlatot: egy jó döntéssel ugyanis havi szinten több tízezer forintot lehet spórolni. Ez pedig a jelenlegi helyzetben valóban életbevágó lehet.

Ha nem jön ki a számítás, akkor alakítanunk kell a célunkon, sőt, adott esetben el kell tudnunk engedni azt. Egy átgondolatlan hitelfelvétel ugyanis valóban komoly problémákat tud okozni.

Emellett fel kell mérni milyen feltételekkel adnak kölcsönt a bankok: mekkora jövedelmet, milyen hosszú munkaviszonyt várnak el az igénylőktől. Csak akkor tudunk hitel felvenni, ha átmegyünk a banki bírálaton. 

Ha minden működik, akkor még most is érdemes hitelt igényelni

Ha megvan a célunk, átszámoltunk mindent és a banki oldaláról is működhet az igénylés, akkor még a jelenlegi körülmények között is megérheti a hitelfelvétel. Nézzünk két érdekes példát erre.

Amikor megrészegít az alacsony kamat

Ki döntött jobban, aki tavaly tavasszal vett fel hitelt, vagy aki most igényelne? Erre kapásból rávágnánk, hogy aki tavaly, hiszen jóval kedvezőbbek voltak a feltételek.

Pedig ez egyáltalán nem biztos, hitelösszeget például egyáltalán nem említettünk. Havi 111 ezer forint volt a törlesztője annak, aki 20 millió forintot vett fel tavaly 20 éves futamidőre. Ezzel szemben 10 millió forintra két évtizeden át a mostani magas kamatkörnyezetben is „csupán” havi 78 ezer forintot kell fizetni. Ha azonos jövedelmet feltételezünk, akkor a kedvezőbb kamat mellett igénylő nagyobb mértékben leterhelt a fizetését, kvázi nagyobb kockázatot vállalt.

Ettől még mindig nem tudjuk, hogy rosszul döntött, elképzelhető, hogy ekkora összeg kellett álmai otthonához és minden szempontot alaposan mérlegelt az igénylés előtt. Azt viszont kijelenthetjük, hogy találtunk olyan szempontot, ami már érdekes színezetet ad a kamatok változásának.

Fontos
Az elmúlt években sokan szinte megrészegültek az alacsony kamatoktól és bevállaltak nagyon magas hitelösszegeket is. (Sajnos sok esetben ezeket a lakásárak is indokolttá tették.) A jelenlegi környezetben azonban már jóval átgondoltabban döntünk az hitelfelvételről.

Amikor még spórolni is lehet a hitelfelvétellel

Az albérletben élők számára mindig nagy dilemma a hiteligénylés, hiszen az albérleti díjak komoly kiadást jelentenek napjainkban. Ha 200 ezer forint az albérlet ára, akkor bizony már könnyen elgondolkodunk a váltáson. Még a jelenlegi kamatkörnyezetben is nagyságrendileg 25,4 millió forint 20 éves futamidejű jelzáloghitel részletére lenne elegendő ez a havi kiadás.

Ha találnánk az albérletünkhöz hasonló ingatlant, amelynek a megvásárlásához kevesebb, mint 25,4 millió forint hitelre van szükségünk, akkor gyakorlatilag a hitelfelvétellel még spórolnánk is, hiszen a havi kiadásaink csökkennének.

Összegzés

Azt távolról sem lehet kijelenteni, hogy a hitelfelvételnek kedvezne a kamatemelkedés, sőt. Ugyanakkor igenis lehet találni olyan élethelyzetet, körülményt, amikor a hitelfelvétel egy jó döntés lehet még a jelenlegi piaci környezetben is. Hiszen a kölcsönigénylés nem lehet a célunk, az egy eszköz, amellyel elérhetjük céljainkat.

Az viszont kétségtelenül igaz, hogy az aktuális kamatkörnyezetben sokkal alaposabban szét kell nézni, rengeteg lehet spórolni a legkedvezőbb ajánlat felkutatásával. Beleugrani egy drága rosszul megválasztott kölcsönbe pedig kamatkörnyezettől és gazdasági helyzettől függetlenül nem szabad.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés