Betöltés

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

szerző: Fülöp Norbert
2019-02-15

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki. Kiszámoltuk, hogy mire számíthattok!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Nagyon jól hangzik a kamatmentes, 20 éves futamidejű, bármire elkölthető kölcsön lehetősége, amiből egy fiatal pár (ahol a nőnek első házasnak és 18-40 évesnek kell lennie) akár egy világ körüli utat is megfinanszírozhat, de autó- vagy lakásvásárlásra is fordítható persze. A hitel aktuálisan tudható részleteiről ITT olvashatsz részletesen.

A hitel azonban csak akkor kedvezményes, ha gyermek/gyermekek is születnek, mégpedig a szerződés megkötését követő 5 évben. Ha nincs gyerek, akkor vissza kell fizetni az öt év során igénybe vett állami támogatást (aminek mértékét egyelőre nem tudni), valamint a hitel piaci kamatozásúra változik, a jövőbeni havi törlesztőket pedig ez alapján számolják ki.

Ez azt jelenti, hogy például 6%-os kamattal számolva az eredetileg ingyenesnek tűnő hitel teljes visszafizetése végül 17 millió Ft körül lehet. (Persze nem tudni, hogy milyen kamatot számítanak fel végül, az is lehet, hogy sokkal magasabbat, hiszen a szabadfelhasználású, fedezet nélküli hitelek kamata jelenleg 7-8% körül kezdődik.

Érdekes ugyanakkor, hogy ha valaki 10 millió Ft szabad felhasználású személyi kölcsönt vesz fel most, akkor (feltéve, hogy a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával megkeresi a legkedvezőbb ajánlatot) neki 13,4 millió Ft–ot kell csak visszafizetnie, vagyis jobban még jobban is járhat, mint gyermek nélkül az államilag dotált megoldással. Ezért aztán szinte biztos (már amennyire manapság bármi az lehet), hogy az állam magasra lövi be a “büntető” kamatot, nehogy eszébe jusson valakinek nyerészkedni az “ingyen” hitellel. 

A nagy különbség a piaci személyi kölcsön javára egyébként azért jön ki, mert az általunk nézett futamidő 10 év volt (személyi kölcsönöknél ez általában a maximum), a rövidebb futamidő pedig jelentősen lecsökkenti a kamatterhet. A havi törlesztő természetesen ebben az esetben magasabb lesz, hiszen rövidebb idő alatt fizeted vissza a felvett összeget!

De térjünk vissza az állami támogatású, kamatmentes hitelhez, és nézzük meg, mit is jelent pénzügyi szempontból a gyermekvállalás?

Egy gyermek esetén a hitel még kamatmentes marad, ráadásul a megfogantatás harmadik hónapjától 3 évre felfüggesztik a hitel törlesztését, ami a gyermekvállalással járó kezdeti költségek idején különösen jól jöhet. Ha nem születik több gyermek, akkor a hitelt a moratórium lejártát követően újra fizetni kell, a törlesztőket pedig a hátra lévő futamidő alapján kalkulálják újra.

Ha jön a második gyermek, akkor újabb 36 hónapos felfüggesztés következik, vagyis összességében 72 hónapig nem kell törleszteni. Bónuszként jár a 30%-os jóváírás a meglévő tartozásra, így ha nem jön a harmadik gyermek, a hiteltörlesztők akkor sem lesznek nagyon magasak.

A harmadik gyermek jelenti azonban az igazi pénzügyi előnyt, hiszen így mindössze az első szülött három hónapos magzatkoráig esedékes törlesztőket fizeti ki a család, a tartozás fennmaradó részét elengedik.

Fontos tudni, hogy kizárólag a 2019. július 1. után született gyermekek számítanak a program szempontjából, vagyis hiába van már két gyermeke egy családnak, az újabb vállalt gyermeket mindössze a 36 hónapos törlesztési moratóriummal honorálja az állam.

Legjobban természetesen az jár, akinél a gyermek már útban van, ha pedig a hitelszerződés idején (vagy folyósításkor, ezt még nem tudni) már elmúlt három hónapos a magzat, akkor a hiteltörlesztést meg sem kell kezdeni. Előzetesen erre apellálni azonban valljuk be, elég kockázatos.

Keresd meg a számodra legkedvezőbb lakáshitelt a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorral, hogy megtudd, melyik bank, mekkora havi törlesztővel adja meg neked az igényelt hitelösszeget.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

 


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kedvező változások a lakáshiteleknél

Jelentősen csökkentek a lakáshitel kamatok az elmúlt hónapokban, ráadásul az új támogatott konstrukciók megjelenése érdemben befolyásolhatja a jó döntést. A részleteket járjuk körül. Bár a jegybanki alapkamat változatlanul 0,9 százalékon...

Blogajánló

 • alapblog

  Bécs, Prága, Budapest? Helló turiszt!

  A turizmus riasztó bővüléséről már többször volt szó, ebből, mint látható a régiónk sem marad ki. Azt talán meglepetés lehet, hogy ilyen magasan Prága vezeti... The post Bécs, Prága, Budapest? Helló turiszt! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.