Kíváncsi vagy hol tudnál lakást venni magadnak? Most kiderül

Kíváncsi vagy hol tudnál lakást venni magadnak? Most kiderül
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-12 Frissítve: 2021-08-06
 

Budapesten 12, országosan csaknem 8 évnyi átlagjövedelem kell ahhoz, hogy valaki egy közepes méretű lakáshoz jusson. Ez az arány sokkal rosszabb, mint három éve, a legfőbb ok pedig az, hogy a lakásárak kétszer olyan gyorsan növekedtek ezalatt, mint a jövedelmek  –  derül ki az Otthontérkép friss felméréséből.

Hiába növekednek a nettó átlagjövedelmek, továbbra sem tudnak lépést tartani a lakásárakkal, az olló tovább nyílik. Idén a második negyedévben egy 75 négyzetméteres ingatlan megvásárláshoz átlagosan 20 millió forint kellett, tehát, ha mellétesszük a hivatalos átlagos nettó jövedelmet, akkor világosan látható, hogy megvásárláshoz 7,8 év volt szükséges. Ez az idő 2014-ben jóval rövidebb volt, 6,8 év, a háttérben az áll, hogy a jövedelmek 20%-kal, a lakásárak viszont 40 %-kal emelkedtek.

Hirdetés

Hirdetés

Nem éri meg oda költözni, ahol magasabb a kereset

Általános tendencia, hogy az országon belüli népmozgás a keleti országrészből nyugat felé mutat, ami leginkább azzal magyarázható, hogy az emberek a magasabb jövedelem reményében változtatnak lakóhelyükön. Az Otthontérkép elemzéséből azonban kiderül, hogy – kizárólag az ingatlanárak és a jövedelem viszonylatát vizsgálva – nem feltétlenül éri meg egy magasabb kereseti lehetőséggel kecsegető országrészbe költözni, tekintve, hogy ott arányaiban a lakásárak is jóval magasabbak, így egyáltalán nem biztos, hogy rövidebb idő alatt lehet saját ingatlanhoz jutni.

Miközben Nógrád és Tolna megyékben 4-6 év elegendő az ingatlanvásárláshoz a területi jövedelmekkel kalkulálva, addig Budapesten csaknem 12 év, Veszprémben pedig 13,5 év kell ugyanehhez.

Ritka, de van olyan megye is, ahol 2015-höz képest a jövedelmek nagyobb mértékben növekedtek, mint az ingatlanárak, így például Bács-Kiskun megyében 2015-ben még 10,6 év kellett ahhoz, hogy valaki ingatlant tudjon vásárolni, addig 2017-ben már csak 9,1 év.

Az azonos jövedelmi szint sem biztosíték

A területi különbségekre világít rá az a perspektíva is, hogy az azonos jövedelmi szint mellett hány év szükséges a lakásvásárláshoz az egyes országrészekben. Tolna, Heves és Pest megyében például a havi nettó átlagkereset 180 ezer forint körül mozog, ehhez képest a lakásvásárláshoz szükséges idő Pest megyében nagyjából 10,5 év, Heves megyében 6,5 év, Tolnában pedig 6 év.

„A lakásvásárlás természetesen nem csupán a rendelkezésre álló jövedelem függvénye, tény azonban, hogy ez határozza meg a családok hitelképességét és hogy mekkora törlesztőt tudnak bevállalni havonta. Ez a kép elsőre rémisztőnek tűnhet, szerencsére azonban több törekvés is igyekszik feloldani ezt a problémát, így például a csok és a kedvező hitelkörnyezet is.” – mutatott rá Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Korábban a Bankmonitor is megvizsgálta, hogy az ország egyes részein az ott jellemző lakásárak mellett, mekkora havi törlesztőt kellene a jövedelem függvényében bevállalni. Arra jutottunk, hogy a legnagyobb veszélyben a fővárosban élők vannak, ahol olyan magas a törlesztő már egy 60 négyzetméteres használt lakás esetén, hogy az már a hitelezhetőség határát súrolja. Ráadásul, ha nem az 500 ezer forint alatti használt lakás négyzetméter árával számolunk, hanem az új építésűekre jellemző értékkel. De például Debrecen, Veszprém és Nyíregyháza környékén élőknek is nehéz lesz a dolguk, ha ilyen feltételekkel akarnak lakást vásárolni.

Az igen magas ingatlanárak mellett sem maradunk segítség nélkül, hiszen amellett, hogy a lakáshitel kamatok igen kedvezőek, még számos kedvezmény is elérhető a lakásvásárláshoz. Egy korábbi cikkünkben egy csokorba szedtük az egyes finanszírozási lehetőségeket, amelyek segítségével közelebb kerülhetünk a hőn áhított lakáshoz.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik jelenleg a legkedvezőbb lakáshitel a következő kalkulátorral kiderítjük neked!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés