Betöltés

Fogalmad sincs, hol tudsz magadnak még lakást venni? Most megmutatjuk!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-03

Az ingatlanárak olyan magasságban vannak, hogy hitelfelvételre lakásvásárláskor szinte mindig szükség van. Akkor nincs semmi gond, ha van elegendő jövedelmünk, de ügyeljünk rá, hogy a bankok jellemzően a kereset 35-40%-áig engedik elmenni a törlesztőrészletet. A Bankmonitor gyűjtése szerint az átlagos ingatlanárak és jövedelem mellett még vásárolhatunk, de nagyon nehéz helyzetben vannak a fővárosiak és több megye lakói. Cikkünkből az is kiderül, hogy hol van a legkönnyebb dolgunk.

Sokan esnek abba a hibába, hogy csak Budapestre fókuszálnak, ha az ingatlanpiacról beszélnek, pedig ennél azért jóval szerteágazóbb a kép. Mi éppen ezért úgy döntöttünk, hogy egész Magyarországot nézzük meg és készítettünk egy elég beszédes ábrát, ami egy helyre sűrítve ad választ a kérdésre: van-e lehetőségünk adott jövedelem mellett lakást venni.

Az előfeltevéseink a következők voltak:

  • egy 60 négyzetméteres használt téglalakást vásárolnánk, ami a mai viszonyok szerint átlagosnak tekinthető,
  • a lakás értékének 40%-a saját erőből vagy egyéb forrásból (például CSOK-ból) rendelkezésre áll, vagyis az ingatlant 60%-ban vesszük meg lakáshitelből,
  • a lakáshitelt 20 évre vesszük fel, aminek a kamatozása 5%, ez utóbbi egy átlagos 5 éves rögzített kamatú hitelre érvényes,
  • bárhol is lakjunk az országon belül, az adott megyére érvényes átlagkeresetet kapjuk meg,
  • a Duna House összesítésében szereplő megyék átlagos négyzetméterárát kell megfizetnünk.

Mindezek figyelembevételével kiszámolható, hogy a lakáshitel felvételével járó havi törlesztőrészlet a havi nettó kereset mekkora részét viszi el. Érdemes tudni, hogy 400 ezer forintos havi jövedelem alatt a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet) nem haladhatja meg az 50%-ot a jegybank rendelete szerint. Azonban csak néhány bank engedi eddig elmenni az ügyfelet, jellemzően 35-40% az, amit engedélyeznek.

Ezt is mérlegelve azt kapjuk, hogy a legnagyobb veszélyben a fővárosban élők vannak, ahol olyan magas a törlesztő már egy 60 négyzetméteres használt lakás esetén, hogy az már a hitelezhetőség határát súrolja. Nem beszélve arról, ha nem az 500 ezer forint alatti használt lakás négyzetméter árával számolunk, hanem az új építésűekre jellemző értékkel. De például Debrecen, Veszprém és Nyíregyháza környékén élőknek is nehéz lesz a dolguk, ha ilyen feltételekkel akarnak lakást vásárolni.

A gyűjtésünk alapján a legegyszerűbb helyzetben Szekszárd, Tatabánya, Eger és Szolnok környéke van, ahol a JTM mutató 25% alatt tud maradni. Lényeges szempont, hogy egyetlen keresővel számoltunk, vagyis ha egy kétkeresős családról beszélünk, és például adóstársat vonunk be, akkor azért a lehetőségeink köre is bővül.

Mindent egybevéve, még a megemelkedett ingatlanárak mellett sem lehetetlen vállalkozás használt lakást venni hitelből. Egyes megyékben és a fővárosban viszont már most adóstárs bevonására lehet szükség, hogy sikeresek legyünk. Nagyon sok függ attól, hogy miként alakulnak a jövőben az ingatlanárak, de ha hihetünk a jegybank 2017-re vonatkozó becslésének, akkor még kétszámjegyű növekedés vár ránk.

Érdemes ezek alapján minél gyorsabban dönteni, mert nem mindig lesznek ilyen kedvező feltételekkel elérhető lakáshitelek a banki kínálatban. Igaz, egyelőre erősebb korlátnak az ingatlanárakat látjuk, de idővel a kamatemelkedés és ezzel együtt a drágább hitelek sem lesznek elkerülhetők.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkat és találd meg a számodra legmegfelelőbb hitelt!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Azt gondoltad nincs hiteled? Lehet, hogy mégis van!
2020. 02. 24.

Szakértőink tapasztalata szerint a fedezet nélküli hitelekről számos tévhit uralkodik a lakosság körében, ami bizonyos helyzetekben (akár kellő körültekintés hiányában) sokak számára jelentős hátrányt is okozhat. Sőt sokan még azzal...

Blogajánló