Fogalmad sincs, hol tudsz magadnak még lakást venni? Most megmutatjuk!

Fogalmad sincs, hol tudsz magadnak még lakást venni? Most megmutatjuk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-03 Frissítve: 2021-07-01
 

Az ingatlanárak olyan magasságban vannak, hogy hitelfelvételre lakásvásárláskor szinte mindig szükség van. Akkor nincs semmi gond, ha van elegendő jövedelmünk, de ügyeljünk rá, hogy a bankok jellemzően a kereset 35-40%-áig engedik elmenni a törlesztőrészletet. A Bankmonitor gyűjtése szerint az átlagos ingatlanárak és jövedelem mellett még vásárolhatunk, de nagyon nehéz helyzetben vannak a fővárosiak és több megye lakói. Cikkünkből az is kiderül, hogy hol van a legkönnyebb dolgunk.

Sokan esnek abba a hibába, hogy csak Budapestre fókuszálnak, ha az ingatlanpiacról beszélnek, pedig ennél azért jóval szerteágazóbb a kép. Mi éppen ezért úgy döntöttünk, hogy egész Magyarországot nézzük meg és készítettünk egy elég beszédes ábrát, ami egy helyre sűrítve ad választ a kérdésre: van-e lehetőségünk adott jövedelem mellett lakást venni.

Az előfeltevéseink a következők voltak:

  • egy 60 négyzetméteres használt téglalakást vásárolnánk, ami a mai viszonyok szerint átlagosnak tekinthető,
  • a lakás értékének 40%-a saját erőből vagy egyéb forrásból (például CSOK-ból) rendelkezésre áll, vagyis az ingatlant 60%-ban vesszük meg lakáshitelből,
  • a lakáshitelt 20 évre vesszük fel, aminek a kamatozása 5%, ez utóbbi egy átlagos 5 éves rögzített kamatú hitelre érvényes,
  • bárhol is lakjunk az országon belül, az adott megyére érvényes átlagkeresetet kapjuk meg,
  • a Duna House összesítésében szereplő megyék átlagos négyzetméterárát kell megfizetnünk.

Mindezek figyelembevételével kiszámolható, hogy a lakáshitel felvételével járó havi törlesztőrészlet a havi nettó kereset mekkora részét viszi el. Érdemes tudni, hogy 400 ezer forintos havi jövedelem alatt a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet) nem haladhatja meg az 50%-ot a jegybank rendelete szerint. Azonban csak néhány bank engedi eddig elmenni az ügyfelet, jellemzően 35-40% az, amit engedélyeznek.

Ezt is mérlegelve azt kapjuk, hogy a legnagyobb veszélyben a fővárosban élők vannak, ahol olyan magas a törlesztő már egy 60 négyzetméteres használt lakás esetén, hogy az már a hitelezhetőség határát súrolja. Nem beszélve arról, ha nem az 500 ezer forint alatti használt lakás négyzetméter árával számolunk, hanem az új építésűekre jellemző értékkel. De például Debrecen, Veszprém és Nyíregyháza környékén élőknek is nehéz lesz a dolguk, ha ilyen feltételekkel akarnak lakást vásárolni.

A gyűjtésünk alapján a legegyszerűbb helyzetben Szekszárd, Tatabánya, Eger és Szolnok környéke van, ahol a JTM mutató 25% alatt tud maradni. Lényeges szempont, hogy egyetlen keresővel számoltunk, vagyis ha egy kétkeresős családról beszélünk, és például adóstársat vonunk be, akkor azért a lehetőségeink köre is bővül.

Mindent egybevéve, még a megemelkedett ingatlanárak mellett sem lehetetlen vállalkozás használt lakást venni hitelből. Egyes megyékben és a fővárosban viszont már most adóstárs bevonására lehet szükség, hogy sikeresek legyünk. Nagyon sok függ attól, hogy miként alakulnak a jövőben az ingatlanárak, de ha hihetünk a jegybank 2017-re vonatkozó becslésének, akkor még kétszámjegyű növekedés vár ránk.

Érdemes ezek alapján minél gyorsabban dönteni, mert nem mindig lesznek ilyen kedvező feltételekkel elérhető lakáshitelek a banki kínálatban. Igaz, egyelőre erősebb korlátnak az ingatlanárakat látjuk, de idővel a kamatemelkedés és ezzel együtt a drágább hitelek sem lesznek elkerülhetők.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkat és találd meg a számodra legmegfelelőbb hitelt!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés