Könnyebb lesz Babavárót igényelni a friss módosítások miatt. Érdemes lehet akár újra próbálkozni!

Könnyebb lesz Babavárót igényelni a friss módosítások miatt. Érdemes lehet akár újra próbálkozni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-17
 

A Bankmonitor saját elemzése szerint a Babaváró hitel iránt érdeklődők számára a 3 éves folyamatos TB jogviszony teljesítése jelenti a legnagyobb kihívást. A jogosultságukat a cég kalkulátorával ellenőrzők mintegy 18,4%-a ugyanis emiatt nem jogosult adott pillanatban a támogatásra. Éppen ezért jelenthetnek sokaknak segítséget a nemrég megjelent könnyítések. Mutatjuk, miről is van szó. 

A Babaváró támogatás 2021-ben a lakáshitel után a második legnépszerűbb lakossági finanszírozási forma, ám idén júliusig mégis mintegy 9%-kal kevesebb ilyen kölcsönt folyósítottak, mint a megelőző évben. A Bankmonitor Babaváró jogosultságot ellenőrző kalkulátorának forgalma azonban nem változott érdemben 2020-hoz képest, ám a lekérdezés pillanatában valamelyik kritikus feltételt nem teljesítők aránya a korábbi 37,5 százalékról 44,5 százalékra emelkedett.

A kalkulátor adatainak elemzéséből az is kiderült, hogy legtöbbeknek (18,4%) a folyamatos, legalább 3 éves TB jogviszony teljesítése jelent nehézséget, ami ráadásul sok esetben nem „korrigálható” gyorsan. (Ellenben például azzal, ha a pár még nem házas, vagy kis összegű tartozása van a nav felé.)

A TB jogviszony kapcsán azonban több fontos könnyítés jelent meg a napokban a Magyar Közlönyben, ami miatt sok olyan pár is jogosult lehet a támogatásra, akiket korábban elutasítottak. Arról van szó, hogy míg korábban a 3 éves TB jogviszonyban összesen lehetett maximum 30 nap megszakítás, addig mostantól nem probléma az akár több megszakítás sem, a lényeg az, hogy ezek egyike se tartson tovább 30 napnál. Ez azért jelenthet segítséget, mert a járvány miatt sokan voltak kénytelenek munkahelyet váltani, akár többször is, így a három év alatt bizony könnyen összejött az összesen 30 nap szünet.

Van azonban még a TB jogviszonyt érintő egyéb könnyítés is. A legfontosabb ezek közül az, hogy az özvegy, az elhunyt házastárs halálát követően – de legkésőbb gyermeke születését megelőző napig – igényelheti egyedül is a Babavárót. Ha pedig az elhunyt házastárs a halálakor, illetve az azt megelőző 3 hónapos időszakban megfelelt a Babaváró TB jogviszonnyal kapcsolatos feltételeinek – ide tartozik az utolsó 180 napra vonatkozó szigorúbb feltétel is -, akkor a túlélő házastárs ez alapján akkor is megigényelheti a Babavárót.

Nem újdonság, ám annál fontos, hogy a munkanélkülieknek járó álláskeresési járadék időszaka – ez maximum 90 nap lehet – ugyancsak TB jogviszonynak minősül, így erre nem vonatkozik a 30 napos korlát. Ezen túl a felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, Babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig akár 6 hónap megszakítás is eltelhet, vagyis a 30 nappal itt sem kell számolni.  

A Babaváró, a csok és a falusi csok támogatásoknál elvárt TB jogviszonnyal kapcsolatban itt olvashatsz el minden fontos tudnivalót.

Az alábbi kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizhetitek, hogy jogosultak vagytok-e a Babaváró hitelre. A TB jogviszonyra vonatkozó kérdésre pedig akkor válaszoljatok igennel, ha nincs egymagában 30 napot meghaladó megszakítás legalább egyikőtök TB jogviszonyában:

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés