loading

Körbenéztünk! Mégse olyan rossz a helyzet az itthoni számlavezetés terén!

Az ingyenes készpénzfelvétel törvényi elfogadásának apropóján arra gondoltunk, hogy megnézzük mi újság néhány európai országban, hátha ott kolbászból van a kerítés és mindent ingyen adnak a bankok. Kiválasztottunk két bankot, amik itthon és külföldön is elérhetőek. Megnyugodhatunk: külföldön sincs minden ingyen: havi díjjal ott is számolnunk kell. Igaz sok esetben semmi mással…

Öt ország számlacsomagjait vizsgáltunk: Ausztria, Németország, Csehország, Szlovákia és természetesen Magyarország. Két olyan bankot választottunk ki – Raiffeisen és Erste Bank – akiknek minden górcső alá vett országban (köztük idehaza is) van leányvállalata és elérhetők a szolgáltatásai. 

Meglepődve tapasztaltuk, hogy míg a hazai bankoknál a magánszemélyek számára átlagosan 4 féle számlacsomagot ajánlanak, addig a vizsgált országok fent említett bankjai csak egy-két számlával rukkolnak elő. Természetesen speciális számlák pl. diákoknak, nyugdíjasoknak szintén megtalálhatóak a palettán, de ezekre most nem térünk ki. A másik érdekesség, hogy a Magyarországon megszokott regény hosszúságú üzletszabályzattal, hirdetménnyel, általános szerződéskötési feltételekkel nem találkoztunk. Néhány oldalban összesűrítik a lényeget. Úgy látszik, nem kell ezt ennyire komplikálni!

Jellemzően a számlavezetés havi díja már tartalmazza a díjmentes átutalást, kártyás készpénzfelvételt, ingyenes kártyás vásárlást és a kártyadíjat is. Következtethetnénk ebből arra is, hogy akkor jól megkérik a számlavezetés díját.  Nézzük meg együtt!

külföldi_bankszámlák_táblázat20131213

Mit tartalmaznak a számlacsomagok?

Az Erste Ausztriában egy évig nem számít fel számlavezetési díjat, ingyenes a netbank és a bankkártya első éves díjának 50%-át elengedik. Díjköteles azonban a készpénzfelvétel (2,01 euró), valamint az átutalás (0,9 euró). Németországban a számlacsomag része a netbank, minden utalás ingyenes, csakúgy, mint a készpénzfelvétel bármilyen ATM-ből, valamint jár az ügyfélnek egy takarékszámla is (igaz ennek kamata 0,4%). Csehországban a bankcsoporti ATM-ből 22 euro cent, míg idegen ATM-ből 1,46 euro a készpénzfelvétel díja.  A számlacsomaghoz jár egy betéti kártya és havonta az első 2 készpénzfelvétel saját ATM-ből ingyenes. Szlovákiában az Ersténél nem kell fizetni az átutalásért, készpénzfelvételért, SMS-ekért, valamint a betéti kártya is díjmentes. 

A Raiffeisen Ausztriában 10 SMS-t, díjmentes átutalást és ingyenes készpénzfelvételt tesz lehetővé saját ATM-ből. Németországban a számlacsomag része az internetbank, mely magába foglalja az ingyenes elektronikus átutalásokat. Ezen felül térítésmentes a készpénzfelvétel bármilyen ATM-ből és a számla és kártyafigyelő SMS-ek. A kedvezményes számlavezetéssel akkor élhetünk, ha a számlaegyenleg negyedéves átlagban eléri a 1.500 eurót, valamint minden banki ügyletet online intézünk. Feltételek teljesülésének hiányában az utalás díja 2,5 euro. Csehországban, amennyiben érkezik 15.000 Kc (kb. 547 euro) havi jóváírás a számlára, a számlavezetési díj 9,4 euro helyett 4,7 euro. A számlacsomag része az ingyenes átutalás, internetbank, 1 db betéti kártya, díjmentes készpénzfelvétel bármilyen ATM-ből. Szlovákiában, ha valaki a Raiffeisennél vezeti a számláját, ingyen vehet fel készpénzt a bankfiókban és ATM-ből egyaránt, az első 10 SMS/hó ingyenes és a számlacsomagba tartozik egy betéti és egy hitelkártya. A Raiffeisen Csehországban havi számlavezetési díjat (129 Kc ~ 4,7 euro) számít ugyan fel, amennyiben minimum 15.000 Kc érkezik a bankszámlánkra havonta, de ezen felül semmilyen szolgáltatásért nem kell fizetni. Aki nem tudja ezt az összegű havi jóváírást teljesíteni, annak 250 Kc ~ 9,1 euro) a számlavezetési díja, de további költség őt sem terheli.

A feltételezett bankhasználati szokásoknak itthon az Ersténél a Szupernulla számlacsomag a legmegfelelőbb, ahol akkor érhető el a legoptimálisabb bankköltség, ha érkezik a számlára min. 150.000 Ft jövedelem. A bankon belüli és kívüli átutalások esetében bankköltség nem terhel bennünket, a saját ATM-es készpénzfelvételért 60 Ft-ot kell fizetnünk. Természetesen a tranzakciós illeték mind az utalásnál, mind a készpénzfelvételnél költségként jelentkezik. A Raiffeisennél a Díjnullázó Plusz számlacsomagot választottuk, ahol szintén havi rendszeres 150.000 Ft jóváírást kell teljesítenünk a kedvező számlavezetésért. Viszont a netbankon keresztül indított átutalások havonta 100.000 Ft-ig díjmentesek, valamint havi 2 készpénzfelvétel (maximum 150.000 Ft-ig) ugyanúgy díjmentes.

Összegezve, azt láthatjuk, hogy külföldön sok esetben nem tesznek különbséget sem a bankcsoporton belüli, az idegen banki illetve a belföldi és az Unión belüli utalás között (feltéve, ha a fogadó félnél is euróban történik a jóváírás). Konvertálás esetén 12.500 euróig 12,5 EUR-t, felette 1%-ot kell fizetnünk. Idehaza ehhez képest a tranzakciós illeték bevezetése óta nem találunk tényleg ingyenes, vagy bizonyos megfelelően alacsony összegért korlátlan tranzakciót magába foglaló számlát.

De ne keseredjünk el! Itthon is megtalálhatjuk a bankhasználati szokásainknak leginkább megfelelő bankot. Nézd meg számlacsomag-kalkulátorunkkal melyik illik Hozzád a legjobban!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Itt az új év – 20 dolog, amit tarts észben

Éjfél után valószínűleg sokan tettek fogadalmat, hogy min szeretnének változtatni 2017-ben. Találtunk egy hosszabb listát, amit érdemes végigfutni, ha a pénzügyek terén is egyenesbe akarunk jönni. Sokszor elég új szemszögből...

Blogajánló
  • alapblog Mr. Wolf szép üzenete

    Mi az az ESG? Hova utazunk? A bróker érzelmei Harrari és Kahneman hülyézik A SPAC-huszárok bukdácsolása Többek közt ezekről beszéltünk e heti adásunkban. Kedves Olvasóink,...

  • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

     A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

  • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

    Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...