Betöltés

Közel 200 ezret spórolhatsz, ha figyelsz az adóra

szerző: bankmonitor.hu
2016-06-27

Az egyre alacsonyabb kamatok mellett a legapróbb többletköltségek is nagyságrendeket számíthatnak befektetéseid hozamaiban. Nem is beszélve az adókról, amelyek jelenleg minden megkeresett 100 ezer forintodból 21 ezret elvisznek. Nem kell azonban ebbe belenyugodnod: van rá megoldás, hogy az adózást teljes egészében elkerüld, méghozzá teljesen törvényesen.

A világ nagy részén mélypontokon vannak a kamatok: tőlünk nyugatabbra már azon sem lehet meglepődni, hogy a betétek után a bankok nem kamatot fizetnek, hanem épp ellenkezőleg: elvonják a pénz egy részét. Egy ilyen világban Magyarország sem lehet kivétel, a hazánkban a jelenlegi 0,9%-os jegybanki alapkamatnál sem volt még alacsonyabb kamatszint soha.

Az alacsony kamatokkal több fronton is fel lehet venni a harcot. Ennek egyik kézenfekvő megoldása a megtakarítással járó költségek minimalizálása. Ezen költségek egyik legnagyobb, de könnyen elkerülhető elemét a hozamok után fizetett adó jelenti.

A megtakarításaink hozamát jelenleg 15%-os kamatadó és 6%-os egészségügyi hozzájárulás terheli. Ez azt jelenti, hogy minden befektetéssel megkeresett 100 forintodból 21 forint az államhoz vándorol. Ebbe azonban nem kell belenyugodnod, hiszen több olyan módszer is van, amivel a megfizetendő adót csökkentheted, vagy akár egészen nulláig is leredukálhatod.

Az állampapíroknál nincs EHO

Ahhoz, hogy a 6%-os EHO-t ne kelljen megfizetned, nem kell mást tenned, mint megtakarításaidból forintos kibocsátású állampapírt venni. Ezek az értékpapírok ugyanis nem csak magas kamatukról és biztonságukról híresek, de adózás szempontjából is igen vonzóak. (Ez az olyan befektetési alapokra is vonatkozik, amelyek legalább 80%-ban magyar állampapírokat tartanak.)

Az állampapírok kamatát ugyanis egyedül a 15%-os kamatadó terheli. Arra azonban vigyázz, hogy mindez csak a forintos államkötvényekre vonatkozik. Az eurós Prémium Euro Magyar Államkötvény után már a teljes, 21%-os adó megfizetése szükséges.

Ha éppen a megfelelő befektetést keresed, próbáld ki alábbi kalkulátorunkat, aminek segítségével többféle befektetési formát is összehasonlíthatsz!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ha teljes adómentességet akarsz: TBSZ

Amennyiben nem éred be az állampapírok EHO-mentességével, a teljes megtakarításodat adómentessé teheted. Ehhez pedig nem kell egy egzotikus ország névtelen bankjában rejtegetned a pénzed. Elég, ha egy bárhol törvényesen megnyitható TBSZ számlával kell rendelkezned.

Hogyan működik egy TBSZ?

Mindezek után érdemes pár szót ejteni arról, hogyan is működik egy TBSZ számla. A TBSZ egy ún. gyűjtőévvel kezdődik. Ez a naptári év még nem számít bele a számla 5 éves futamidejébe, ugyanis ez az időszak egyedül arról szól, hogy a számládra pénzt fizethess be. Ennek azért van nagy jelentősége, mert ezt a TBSZ-edre ezt követően már nem utalhatsz pénzt. (Minden évben nyithatsz viszont új számlát.)

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a TBSZ-en összeállított megtakarításon már nem változtathatsz. Épp ellenkezőleg, a számládra befizetett pénzből ugyanúgy adhatod-veheted az értékpapírokat, mint egy hétköznapi értékpapírszámla esetén. A különbség egyedül annyi, hogy a TBSZ számláról az 5 éves futamidő alatt mindössze egyszer vehetsz ki pénzt.

Erre a harmadik év vége után van lehetőséged, a kivett összeg hozamát ekkor pedig már csak 10%-os adó terheli. A harmadik év vége azért is fontos, mert ettől kezdve, ha bármikor fel kellene törni a TBSZ-ed, a hozamok után már csak 10% kamatadót és 0% EHO-t kell fizetned.

TBSZ_20160628Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a pénzedhez akkor sem érhetsz hozzá, ha éppen nagy szükséged lenne rá. A pénzt (vagy annak egy részét) bármikor büntetlenül kiveheted, de az adómentességétől ilyenkor el kell búcsúznod

Mennyit lehet ezzel spórolni?

Hogy lássuk, mennyit is számít a megfelelő adózás, nézzünk meg három 5 millió forintos befektetést, amelyek 5 éven keresztül ugyanakkora, éves 3,25%-os hozamot termelnek! (Azért épp ennyit, mert jelenleg ekkora a kamata az 5 éves futamidejű Prémium Magyar Államkötvénynek.) A befektetések között az egyedüli különbséget azok adózása jelenti.

Az első esetben egy befektetési alap portfóliót nézünk, ami egy hagyományos értékpapírszámlán van. A második megtakarítást az említett Prémium Magyar Államkötvények alkotják, a harmadikat pedig ugyanaz a befektetetési alap portfólió, csak ebben az esetben egy TBSZ számlán tartjuk.

A három forgatókönyv szerint tehát az első megtakarítás hozama a teljes (15%+6%) adót megfizeti, a második esetén az EHO-t nem számolják fel (forintos állampapírról beszélünk), a harmadiknál pedig semennyi adót sem kell fizetni.

Nézzük, mekkora különbség adódik az egyes megtakarításoknál egyedül az eltérő adózás következtében!

megtakaritas_20160628

A számításból kiderült, hogy amennyiben 5 évig TBSZ számlán tartottad a megtakarításodat, 191 ezer forinttal magasabb megtakarítást érhettél el az ötödik év végére. Hiszen míg TBSZ számlával 5 867 057 forintot gyűlt volna össze, a teljes adóteher megfizetése esetén be kellett volna érned 5 675 692 forinttal.

Az éves átlagos hozamot tekintve azt jelenti, hogy míg az az előbbi esetén 3,25%-kal egyenlő (hisz nincs adó), az utóbbinál mindössze 2,57%. Ez pedig közel 0,7%-os különbség évente, ami a jelenlegi alacsony kamatok mellett egyáltalán nem nevezhető elhanyagolhatónak.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Katus

  Hová tünt a régi bankmonitor, ahol a befektetéseimet mindíg napra pontosan meg tudtam nézni??? Már be se tudok lépni a jelszavammal.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.