Kulcsfontosságú lesz 2020 a lakáshiteleseknek

Kulcsfontosságú lesz 2020 a lakáshiteleseknek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-29 Frissítve: 2021-07-01
 

A jegybank alelnöke szerint a lakáshitelesek számára leginkább követett BUBOR első megemelkedésére 2019 végén van először esély, ami azt jelenti, hogy másfél évig a törlesztők nem fognak nőni. Azt követően viszont nagy a bizonytalanság, bár a jegybank kommunikációja alapján arra gondolnánk, hogy lassú visszarendeződés indul meg.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A lakáshitelt felvevők nagyobb csoportja számára nagy jelentőséggel bír a BUBOR, hiszen ez határozza meg, hogy 3-6-12 havonta mennyivel is változik meg a havi törlesztőrészlet. Az éven belül változó kamatú hitelek ugyanis a BUBOR-hoz vannak kötve, és ha a BUBOR mértéke megváltozik, akkor az hónapok múlva a törlesztőkben is megjelenik.

Jó hír érkezett számukra, ugyanis a jegybank alelnöke, Nagy Márton megerősítette, hogy 2019 végéig a nulla százalék közelében fog maradni várhatóan a BUBOR. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy a BUBOR első emelkedésére 2019 végén lehet számítani. Majd, ha ez megtörténik, akkor elkezdhetnek azon gondolkozni, miként is működtessék a jegybanki eszközöket, melyekkel a rövid és hosszú hozamokra hatnak.

Nagy Márton beszélt a jegybanki alapkamatról is, ami per pillanat 0,9%-on található, miközben a BUBOR gyakorlatilag 0%-on. Az alelnök szerint 2020 végén érkezhet el az idő arra, hogy megfontolják az alapkamat szintjét. Az esetleges kamatemelésre bő két és fél év múlva lehet csak számítani, ugyanis az eurózónában a laza kamatpolitika fennmarad. Sőt arra is utalást tett a jegybanki szakember, hogy míg az eurózónában nem történik kamatemelés, addig a hazai jegybankon sincs teher.

Mivel a hitelek kamata a BUBOR-hoz kapcsolt, ezért elsősorban a hiteleseknek annak szintjét kell figyelniük. Ilyen szempontból bő másfél évig biztonságban érezhetik magukat a hitelesek, mert nem várható a törlesztők megemelkedése. Ezt követően viszont nagyobb a bizonytalanság, az interjúból ugyanis nem derült ki, hogy pontosan milyen szintre emelkedhet vissza a BUBOR.

A felső korlát egészen biztosan maga a jegybanki alapkamat, ami 0,9%-on marad még 2020 végéig, így legrosszabb esetben is 0,9% körüli BUBOR emelkedésre van kilátás 2019 vége és 2020 vége között. Hüvelykujj szabály szerint, ha 1%-kal nő a kamat, akkor a törlesztő 8-9%-kal emelkedik meg, vagyis, ha például 60 ezer forintot fizettünk, akkor a kamatemelkedés után 4800-5400 forinttal fizethetünk többet.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel felel meg az elképzeléseidnek!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés