Betöltés

Külföldi vagyok, mire figyeljek?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-03-19

Amióta beléptünk az Európai Unióba egyre több honfitársunk gondolja úgy, hogy külföldön próbál szerencsét. Ám sokak számára talán meglepő módon a Magyarországon dolgozó külföldiek száma sem elenyésző és természetesen nekik is szükségük van bankszámlára. Nézzünk egy gyors körképet, hogy a számlanyitás során milyen akadályokba ütközhetnek!

Ha nemrég érkeztünk Magyarországra, és még nem beszéljük jól a nyelvet, akkor a bankok többségénél kommunikációs akadályok nehezíthetik életünket. Adott esetben a bankszámlanyitás meg is hiúsulhat, ha nem beszélünk magyarul. Néhány banknak azonban van lehetősége az angolt, mint kommunikációs nyelvet használni. Ilyenkor minden szükséges dokumentum megtalálható mindkét nyelven. (Viszont, ha a két különböző nyelvű dokumentum között eltérés található, akkor általában a magyar a mérvadó.)

A számlanyitáshoz szükséges dokumentumoknál is megakadhat a folyamat. Általában az azonosító okmány (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, de leginkább útlevél) mellett elvárnak egy lakcímkártyát is. Van ugyan néhány bank, aki a lakcímkártya helyett elfogad más másodlagos okmányt, vagy hitelkártyát is, de érdemes egy magyar lakcímkártyát beszerezni.

Más kérdés viszont, hogy bizonyos dolgokon nem tudunk változatni. Ilyen, a külföldi állampolgárság. Az AXA Bank például adózási okokra hivatkozva nem nyit számlát az Amerikai Egyesült Államok állampolgárainak. Ugyanezen okból a Citibank például megteszi ezt, de befektetési számla nyitását már megtagadja amerikaiaknak.

Az amerikai bankok elutasítják bizonyos államból származó külföldiek számlanyitását, az USA embargós intézkedései miatt. Tehát a Budapest Banknál és a Citibanknál nem nyithatnak számlát többek között az alábbi nemzetek állampolgárai: Iráni Iszlám Köztársaság, Mianmari Államszövetség (Burma), Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea), Kubai Köztársaság, Szudáni Köztársaság és Szíriai Arab Köztársaság.

De nehogy azt gondoljuk, hogy csak az egzotikus országok állampolgárainak nehéz az ügyintézés! A Citibanknál például többek között horvát, ukrán, szerb vagy épp orosz állampolgároktól kérnek egy adóilletőségi igazolást, amit az adott ország adóhivatalának kell kibocsájtania. Sőt egy haszonhúzói nyilatkozatot is ki kell tölteni ezen országok állampolgárainak, ha ügyfelek szeretnének lenni. Viszont ha már rendelkezünk magyar lakcímmel (és ezt igazoló lakcímkártyával) akkor mindezektől eltekint a bank.

Ha külföldi állampolgárok vagyunk érdemes személyesen felkeresni egy bankfiókot, mert bankonként eltér, hogy magyar mellett tudunk-e más nyelven kommunikálni az ügyintézővel. Továbbá érdemes lehet előzetesen az ügyfélszolgálaton tájékozódni, hogy milyen okmányokat fogadnak el a számlanyitáshoz, mert ez is sokszor bankonként változó. Általánosságban elmondható, hogy egyre több bank hivatalos nyelve az angol, de nem érdemes úgy készülnünk, hogy rögtön az első banknál minden nehézség nélkül meg tudjuk nyitni a számlánkat.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

15 Hozzászólás

 1. varga monika

  Nincs magyar lakcim kartyam sem magyar szemelyi igazolvanyom tudok folyoszamlat nyitni magyarorszagon?

 2. bankmonitor.hu

  Igen, van rá lehetőség. Azonban érdemes előzetesen a kiválasztott bank ügyfélszolgálatán tájékozódni, hogy milyen okmányokat fogadnak el a számlanyitáshoz, mert bankonként változó.

 3. Judith J. Gebora

  USA-ban elo kettos allampolgarsaggal rendelkezo vagyok. Szeretnem tudni hogy melyik bankban, milyen igazolasi lehetoseggel, interneten /tehat szemelyes megjelenes nelkul/ tudok-e bankszamlat nyitni? Valaszukat koszonom,

 4. Filosophie

  Amerikai àllampolgàr melyik magyar bankoknàl nyithat szàmlàt?
  Köszönöm

 5. Petry Attila

  Egyiknél sem !
  Kötözködnek ,napokig jártam a bankokat USA állampolgároknak nem akarnak bankszámlát nyitní !
  Első kizáró ok, hogy se az útlevélben, sem a drivers licenseben sincs benne az anyja neve ,bemondásra meg nem fogadják el !!!
  Másik nagy bankhálózat meg ragaszkodik a lakcímkártyához !!!
  Ilyent csak akkor adnak ha beadja a hazatepedési szándékát a kettős államplgár és kér mellé magyar személyi igazolványt és adószámot – és utánba már a NOB ellenőrzése alá kerül aki csak pár hétig szeretne csak itt tartózkodní az is és ha neadjisten bármiféle adó vagy akár 50 éves tartozást is találnak az ílletőnek akit pl. a kommunista megyei párttitkár szívatott bírságokkak mert nem akart pl. a TSZCS – be belépní azoknak most a bírság azóta késedelmí kamatokkal megterhelt ősszegét (tőbb tízmillió Ft ot is) az adóhivatal lefoglal a bankszámlájáról!
  Nagybátyám 55 év után elöszőr jött ide ,hogy nyúgdíjas éveit itt élje le de amikór ide irányitotta a nyúgdíját azt hagyták szépen gyarapodní és amikór elérte a 10 e dollárt – kapott egy levelet a bankjától ,hogy az ősszeget lekapta a Nob és náluk érdeklődjőn a miértje felől !!!!
  Most ügyvédekkel próbálja visszakapní pénzét – eddig még sikertekenűl !!!

 6. Peter

  Jo napot kivanok, szlovakiabol vagyok, es szeretnek szemelyi bankszamlat nyitni, mi szukseges ehez es milyen bankban ajanljak a szamlanyitast?

 7. Joe

  Svajcban elek viszont kesobb szeretnek haza koltozni magyarorszagra. Szeretnek mar most egy bankszamlat nyitni, a k and h rol olvasom hogy ok a legjobbak. Nekem is szukseges lakcimkartya vagy a magyar utlevel eleg? Koszonom

 8. Láng Ottó

  Ebben az orszában a tájékozatlanság balkání szinten áll!
  Egy nagy multinacionális bank ügyfélszolgálata zőld útat adott, hogy fáradjak csak be bármelik fiókjukba mint US állampolgár és az útlevelem bemutatására azonnal deviza számlát nyithatok!
  DE NEM IGY TÖRTÉNT, 4 BANKFIOKUK MÁS MÁS KIFOGÁSSAL DE ELUTASÍTOTT!!!
  Mo on nem is lehet se parkolní se autópálya matricát se szállodát fizetní bankkártya nélkül de az USA ban kibocsájtot számos kártyát a magyar tendszer nem fogad el, mint az én Dinner Club- se a Hollyday Inn kártyáimat sem – peddig a nyugdíjamat arra kapom!!
  Annyira félnek a pézmosástól mintha a világ összes fekete pénzét itt akarnák tisztára mosní, ahól úgy vannak ellátva devizával, hogy 3 nappal korábban be kell jelentení ha 500 Eurót vagy Dollárt készpénzben ki akarnák venní !!

 9. Vass Adél

  Mégis mitől félnek úgy a magyar bankokk?
  Bukní csak az ügyfelük tud aki náluk helyezí el keservesen megtakarított pénzecskéjüket!!!
  Ki olyan marha, hogy kockáztassa a pénzét azzal, hogy hamis adatokat adna meg magáról!!!
  Azért utasítják el a külföldieket mert nem ismeik fel az útlevelüket (noha illegállisan le is fénymásolák) ami egyedi és a világon sehol sem megengedett!! !!

 10. Vass Adél

  A bankolás óríásí üzlet, a legnagyobb a világon, ezért olyan siralmas a magyar bankszektor!!!
  Tülekedés a képzéshez való hozzájutáshoz – mindenki itt akar elhelyezkední pedig az előadó tanárok sem értenek hozzá!
  Hívní kéne egy swájci gyakornokot rektornak!!!

 11. Sándor

  Magyar szármasásu, német állampolgár vagyok.
  Hol, és hogyan nyithatok egy bankszámlát magyarországon. Egy két éven belül
  wissza akarunk települni.

 12. Orsi

  Egy főiskolán tanítok és iráni diákjaink szeretnének számlát nyitni. Melyik bankban tehetik meg, és van-e korhatár, mert egyikük még nem nagykorú? Köszönöm

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Orsi!

   Minden banknak megvan a saját, belső listája, hogy mely állampolgároknak (kiemelt közszereplőknek, vagy csak korábbi ügyfeleknek) nem, illetve csak bizonyos feltételek megléte mellett nyit számlát. A kiskorúság még alapvetően nem kizáró ok (léteznek gondviselők által megnyitható diákszámlák), de a számlanyitás engedélyezése sokszor egyedi elbírálást kap. Így nem tudunk segíteni, hogy melyik banknál tudnak biztosan számlát nyitni.

 13. Zsoka

  Svédországban élő kettös állampolgár vagyok szeretnék számlát nyitni Magyarországon milyen feltételeknek kell megfelelni,hogy megtehessem? Személyesen tudom csak elintézni? Van-e benne kockázat? Szeretnék később haza költözni. Válaszukat köszönöm.

 14. Palla Antalné

  T. Cím!

  Ausztráliában él a lányom a férjével. Már kettős állampolgárok kb. 7 éve. A férj szülei meghaltak és örökölte a testvérével fele-fele arányban a szülők lakását. Most eladták a lakást, igy annak fele részét szeretné magyar bankszámlára utaltatni. Magyarországi lakcime már nincs és személyi igazolványa is lejárt. Nem kíván hazajönni, hanem a bankszámlához szeretné hozzárendelni a PayPal számláját. Hogyan nyithat itthon meghatalmazás nélkül egyedüli bankszámlát?

  Várom válaszukat. Üdvözlettel: Palla Antalné

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

2018. 07. 22.

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel...

A technológiai óriások gazdaggá tesznek!

2018. 07. 21.

Az amerikai részvények tündöklésének lehettünk szemtanúi az elmúlt években, melyek közül a FANG részvények különösen kiemelkedő teljesítményre voltak képesek. FANG részvényeknek nevezzük a négy nagy amerikai technológiai vállalat, a Facebook,...

Megfejtettük, mikor lesz a bónusz állampapír nyerő

2018. 07. 20.

A fejünkben sokszor kérdésként vetődik fel, hogy a lakossági állampapírok közül hosszabb távra a bónusz vagy a prémium fantázianevűt érdemes választanunk. Utóbbi rendszerint jobb volt az utóbbi években, de a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.