loading

Külföldi vagyok, mire figyeljek?

Amióta beléptünk az Európai Unióba egyre több honfitársunk gondolja úgy, hogy külföldön próbál szerencsét. Ám sokak számára talán meglepő módon a Magyarországon dolgozó külföldiek száma sem elenyésző és természetesen nekik is szükségük van bankszámlára. Nézzünk egy gyors körképet, hogy a számlanyitás során milyen akadályokba ütközhetnek!

Ha nemrég érkeztünk Magyarországra, és még nem beszéljük jól a nyelvet, akkor a bankok többségénél kommunikációs akadályok nehezíthetik életünket. Adott esetben a bankszámlanyitás meg is hiúsulhat, ha nem beszélünk magyarul. Néhány banknak azonban van lehetősége az angolt, mint kommunikációs nyelvet használni. Ilyenkor minden szükséges dokumentum megtalálható mindkét nyelven. (Viszont, ha a két különböző nyelvű dokumentum között eltérés található, akkor általában a magyar a mérvadó.)

A számlanyitáshoz szükséges dokumentumoknál is megakadhat a folyamat. Általában az azonosító okmány (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, de leginkább útlevél) mellett elvárnak egy lakcímkártyát is. Van ugyan néhány bank, aki a lakcímkártya helyett elfogad más másodlagos okmányt, vagy hitelkártyát is, de érdemes egy magyar lakcímkártyát beszerezni.

Más kérdés viszont, hogy bizonyos dolgokon nem tudunk változatni. Ilyen, a külföldi állampolgárság. Az AXA Bank például adózási okokra hivatkozva nem nyit számlát az Amerikai Egyesült Államok állampolgárainak. Ugyanezen okból a Citibank például megteszi ezt, de befektetési számla nyitását már megtagadja amerikaiaknak.

Az amerikai bankok elutasítják bizonyos államból származó külföldiek számlanyitását, az USA embargós intézkedései miatt. Tehát a Budapest Banknál és a Citibanknál nem nyithatnak számlát többek között az alábbi nemzetek állampolgárai: Iráni Iszlám Köztársaság, Mianmari Államszövetség (Burma), Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea), Kubai Köztársaság, Szudáni Köztársaság és Szíriai Arab Köztársaság.

De nehogy azt gondoljuk, hogy csak az egzotikus országok állampolgárainak nehéz az ügyintézés! A Citibanknál például többek között horvát, ukrán, szerb vagy épp orosz állampolgároktól kérnek egy adóilletőségi igazolást, amit az adott ország adóhivatalának kell kibocsájtania. Sőt egy haszonhúzói nyilatkozatot is ki kell tölteni ezen országok állampolgárainak, ha ügyfelek szeretnének lenni. Viszont ha már rendelkezünk magyar lakcímmel (és ezt igazoló lakcímkártyával) akkor mindezektől eltekint a bank.

Ha külföldi állampolgárok vagyunk érdemes személyesen felkeresni egy bankfiókot, mert bankonként eltér, hogy magyar mellett tudunk-e más nyelven kommunikálni az ügyintézővel. Továbbá érdemes lehet előzetesen az ügyfélszolgálaton tájékozódni, hogy milyen okmányokat fogadnak el a számlanyitáshoz, mert ez is sokszor bankonként változó. Általánosságban elmondható, hogy egyre több bank hivatalos nyelve az angol, de nem érdemes úgy készülnünk, hogy rögtön az első banknál minden nehézség nélkül meg tudjuk nyitni a számlánkat.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
  • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

    Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

  • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

    Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

  • Haszon.hu Brexit után Britcoin, a britek ebbe a közösségbe inkább belépnének

    Nagy-Britannia pénzügyi intézményei államilag támogatott forradalomra készülnek a kriptovaluták világában. A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak azt kérte a jegybanktól, hogy vizsgálja meg mélyebben egy nemzeti kriptovaluta bevezetésének lehetőségét. Egy ilyen, Bank of England által támogatott digitális fizetőeszköz lehetővé tenné a vállalkozások és a fogyasztók számára, hogy közvetlenül a jegybanknál vezessék a számláikat, így csökkenthetnék a hagyományos pénzintézetek szerepét, miközben hitelezési...