Betöltés

Lakás kell a gyereknek? Így szerezhetsz pénzt rá!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-02

Cseperedő gyerekeit és a több éve folyamatosan csökkenő lakásárakat látva minden bizonnyal több szülőnek jut eszébe, hogy szeretne fedelet biztosítani a fészekből előbb-utóbb kirepülő csemetéi feje fölé. A lakásvásárlás azonban komoly tehertétel a legtöbb magyar család számára. Egy lakás árát egyik évről a másikra kigazdálkodni a legtöbben képtelenek lennének. Szerencsére, azonban ha időben észbe kapunk, találunk megoldást.

A legkézenfekvőbb megoldás a problémára a
lakástakarék pénztár. Miért? Mert ez egy eleve lakáscélra kitalált államilag támogatott megtakarítási és finanszírozási megoldás. Rendkívül egyszerűen működik. Havonta befizetünk egy tetszőlegesen meghatározott összeget (természetesen minél többet fizetünk be, a végén annál több pénzünk lesz), amihez az állam 30 százalékos, de legfeljebb évi 72 ezer forintos támogatást is ad. 

Amíg gyűlik a pénzünk, a lakástakarék pénztárak kamatot is fizetnek utána, méghozzá nem is keveset. Jelenleg akár 13 százalékos hozamot is el lehet érni az állami támogatással együtt ily módon, ami sokszorosa a bankok által a betétek után kínált 2-3 százalékos kamatnak. És az előnyöknek ezzel még nincs is vége! A futamidő végén, ha látjuk, hogy nem elég a pénzünk az áhított lakás megvételére, a lakástakarék pénztártól kedvezményes kamatozású kölcsönt is kérhetünk. Ennek összege a betétként összegyűjtött pénz másfélszeresére is rúghat.

De vajon mennyi pénzt lehet így összegyűjteni? Vegyük például, hogy már gyermekünk 7-8 éves korában elkezdünk félretenni havi 20 ezer forintot és azt lakástakarék pénztárban helyezzük el. Tíz év múlva, mire gyermekünk nagykorú lesz, 2,4 millió forint gyűlik össze a saját befizetéseinkből. Erre jön még a 800 ezer forintos állami támogatás. Persze 3,2 millió forintból aligha vehetünk lakást, de szerencsére van lehetőségünk csaknem 4,5 millió forintos kedvezményes kamatozású hitel felvételére is. A 7,7 millió forint pedig elég lehet egy fővárosi garzon vagy egy vidéki nagyobb lakás megvételére.

Ha megvásároljuk gyermekünk lakását, akkor értelemszerűen mentesülünk az albérleti díjtól. A lakástakarék pénztártól igényelt hitelt azonban fizetnünk kell. A fenti példánál maradva ez havi 41 ezer forintos terhet jelent, ami azért kevesebb, mint amennyi mondjuk egy budapesti garzonlakás bérleti díja.

Arra is van megoldás, hogy 
lakáshitel felvétele nélkül szerezzünk ingatlant, de ekkor növelni kell a havonta félretett pénz összegét. Van arra lehetőség, hogy mindkét szülő és a gyerek nevére is kötünk egy-egy lakástakarék pénztári szerződést, így a futamidő végére megtöbbszörözhetjük a lakásvásárlásra felhasználható összeget.

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

  • alapblog

    Altruizmus haszna

    „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.