Betöltés

Lakás kell a gyereknek? Így szerezhetsz pénzt rá!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-02

Cseperedő gyerekeit és a több éve folyamatosan csökkenő lakásárakat látva minden bizonnyal több szülőnek jut eszébe, hogy szeretne fedelet biztosítani a fészekből előbb-utóbb kirepülő csemetéi feje fölé. A lakásvásárlás azonban komoly tehertétel a legtöbb magyar család számára. Egy lakás árát egyik évről a másikra kigazdálkodni a legtöbben képtelenek lennének. Szerencsére, azonban ha időben észbe kapunk, találunk megoldást.

A legkézenfekvőbb megoldás a problémára a
lakástakarék pénztár. Miért? Mert ez egy eleve lakáscélra kitalált államilag támogatott megtakarítási és finanszírozási megoldás. Rendkívül egyszerűen működik. Havonta befizetünk egy tetszőlegesen meghatározott összeget (természetesen minél többet fizetünk be, a végén annál több pénzünk lesz), amihez az állam 30 százalékos, de legfeljebb évi 72 ezer forintos támogatást is ad. 

Amíg gyűlik a pénzünk, a lakástakarék pénztárak kamatot is fizetnek utána, méghozzá nem is keveset. Jelenleg akár 13 százalékos hozamot is el lehet érni az állami támogatással együtt ily módon, ami sokszorosa a bankok által a betétek után kínált 2-3 százalékos kamatnak. És az előnyöknek ezzel még nincs is vége! A futamidő végén, ha látjuk, hogy nem elég a pénzünk az áhított lakás megvételére, a lakástakarék pénztártól kedvezményes kamatozású kölcsönt is kérhetünk. Ennek összege a betétként összegyűjtött pénz másfélszeresére is rúghat.

De vajon mennyi pénzt lehet így összegyűjteni? Vegyük például, hogy már gyermekünk 7-8 éves korában elkezdünk félretenni havi 20 ezer forintot és azt lakástakarék pénztárban helyezzük el. Tíz év múlva, mire gyermekünk nagykorú lesz, 2,4 millió forint gyűlik össze a saját befizetéseinkből. Erre jön még a 800 ezer forintos állami támogatás. Persze 3,2 millió forintból aligha vehetünk lakást, de szerencsére van lehetőségünk csaknem 4,5 millió forintos kedvezményes kamatozású hitel felvételére is. A 7,7 millió forint pedig elég lehet egy fővárosi garzon vagy egy vidéki nagyobb lakás megvételére.

Ha megvásároljuk gyermekünk lakását, akkor értelemszerűen mentesülünk az albérleti díjtól. A lakástakarék pénztártól igényelt hitelt azonban fizetnünk kell. A fenti példánál maradva ez havi 41 ezer forintos terhet jelent, ami azért kevesebb, mint amennyi mondjuk egy budapesti garzonlakás bérleti díja.

Arra is van megoldás, hogy 
lakáshitel felvétele nélkül szerezzünk ingatlant, de ekkor növelni kell a havonta félretett pénz összegét. Van arra lehetőség, hogy mindkét szülő és a gyerek nevére is kötünk egy-egy lakástakarék pénztári szerződést, így a futamidő végére megtöbbszörözhetjük a lakásvásárlásra felhasználható összeget.

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?

2018. 09. 19.

Az MNB megváltoztatta a lakáshitelekre vonatkozó szabályozást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a jelenlegi kamatok mellett, különböző havi jövedelmeknél mekkora lakáshitelt lehet felvenni októbertől. Mi változik? Korábban lakáshitel felvétele esetén az...

Blogajánló

 • alapblog

  Brexit rémálmok

  „Ez a bürokratikus rémálom el fog múlni, itt élek évek, évtizedek óta, nem hiszem, hogy kitoloncolnak a Brexit után” – így gondolkodik sok, Dél-Spanyolországban élő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.