Lakáshitel 50 felett, akár nyugdíjasként? Megnéztük a lehetőségeket

Lakáshitel 50 felett, akár nyugdíjasként? Megnéztük a lehetőségeket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-25
 

Nem kizárólag gyerekvállalás előtt álló fiatalok vesznek fel lakáshitelt, az idősebbek között is vannak szép számmal, akik lakáskölcsönt igényelnének. Hogy miért? Például azért, mert elköltöznének, ám az új ingatlan a meglévőnél többe kerül, de akár egy kert vagy nyaraló megvásárlása miatt is szükség lehet hitelre. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy sok szülő és nagyszülő úgy segít a gyerekeinek, hogy adóstársként beszáll a fiatalok hitelébe, mert csak így lesz elég igazolt jövedelem a szükséges hitelösszeg felvételéhez. Cikkünkben bemutatjuk az idősebbek lehetőségeit, illetve azt, hogy miként fogadják el a bankok jövedelemként a nyugdíjat.

Kezdjük talán azzal, ami miatt sok idősebb ember tart a hitelfelvételtől, és amit sokan kérdeznek a Bankmonitor hitelszakértőitől: hány éves korig hiteleznek a bankok? A bankok ezt a kérdést eltérően kezelik, így már csak ezért is nagyon nem mindegy, melyiküket választjuk. Általánosságban elmondható, hogy az egyes bankok 65 és 85 év között határozzák meg azt a kort, amit az adós a futamidő alatt nem tölthet be. Ez azt jelenti, hogy egy 20 éves futamidejű lakáshitel általában legfeljebb 50-65 éves korig igényelhető.

De mit tehet az, aki lakáshitelt szeretne, ám túl van már a bankok által megszabott korhatáron? Először is 65 éves kor felett mindenképpen érdemes több banknál is rákérdezni a lehetőségekre, vagy felvenni a kapcsolatot egy hitelközvetítővel, aki ismeri a hazai bankok elvárásait. Előfordulhat ugyanis, hogy az egyik bank 65, míg egy másik 85 éves kornál szabja meg a lejáratkori maximális életkort.

Hirdetés

Hirdetés

Rövidebb futamidő

Megoldást jelenthet a futamidő lerövidítése is, ám ez azzal jár, hogy magasabbak lesznek a havi törlesztőrészletek. Ha például 20 év helyett 15 éves futamidőre tud csak valaki felvenni egy 20 millió forintos lakáshitelt, akkor 135 ezer Ft-ról körülbelül 161 ezer Ft-ra nő a havi fizetni való, bár a teljes visszafizetés ezzel együtt csökkenni fog. (Ha kevesebb ideig használjuk a bank pénzét, akkor rövidebb ideig kell rá kamatot is fizetnünk.)

A magasabb törlesztőt azonban nem mindenki tudja már kigazdálkodni, sőt, előfordulhat, hogy ezt már el sem bírja el az igénylő jövedelme. 50%-os JTM-mel – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – számolva például a 135 ezer Ft-os törlesztőhöz legalább 270 ezer Ft nettó jövedelem szükséges, míg a 161 ezer Ft-hoz már minimum 322 ezer Ft-ot kell tudni igazolni. Ez ráadásul csak a jogszabályi plafon, a bankok ennél sok esetben óvatosabbak.

Egy 20 millió forintos lakáshitel havi törlesztője 15, illetve 20 éves futamidőnél

Adóstárs bevonása

A hitelfelvétel szempontjából túl idős igénylő esetén megoldást jelenthet egy fiatalabb, megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonása is az ügyletbe. Ilyenkor a fiatalabb adós jövedelmének önmagában is el kell érnie a hitelezhetőségi minimumot (minimálisan elvárt jövedelem). Ebben az esetben is több megoldás jöhet szóba:

  1. A fiatalabb adós jövedelmét vizsgálja csak a bank, ez alapján határozzák meg a felvehető hitel összegének maximumát, az idősebb adós pedig adóstárs lesz, ám a jövedelmét nem vizsgálják.
  2. Az idősebb és a fiatalabb adós jövedelmét együttesen veszik figyelembe, így magasabb lehet a felvehető hitelösszeg. Ez azonban nem automatikus, van például bank, ahol az idős adós keresetét (vagy nyugdíját) általában csak akkor veszik figyelembe, ha a fiatalabb igénylő jövedelme a magasabb.

Az adóstárs bevonása azonban természetesen kockázatot jelent, mert bár az ő ingatlanjára nem jegyeznek be jelzálogjogot – már, ha ezt nem vonják be a hitelfelvételbe fedezetként -, mégis teljes vagyonával felel a bank felé a hitel szerződés szerinti teljesítéséért.

Segíthet egy hitelfedezeti biztosítás

A bankok egy része a megadott felső korhatár felett is hitelez akkor, ha az adós hitelfedezeti életbiztosítást köt. Egy hitelfedezeti biztosítással a biztosító azt vállalja, hogy kifizeti az aktuális hiteltartozást a banknak akkor, ha az adós meghal.

A biztosításnak két alapvető típusa van: a csökkenő és a nem csökkenő összegű hitelfedezeti biztosítás. A csökkenő összegű biztosítás az aktuális hiteltartozásodat fizeti ki a banknak. A nem csökkenő összegű hitelfedezeti biztosítás az eredetileg felvett hitelösszeget fizeti ki, mégpedig az aktuális hiteltartozást a bank felé, az összeg másik részét pedig a kedvezményezettnek, vagyis a családnak.

Hitelezhető jövedelem a nyugdíj?

Nem csak a kor jelenhet nehézséget hitelfelvételnél, érdemes azt is megvizsgálni, hogy a bankok vajon elfogadják-e hitelezhető jövedelemnek az öregségi vagy éppen az özvegyi nyugdíjat. A jó hír az, hogy az öregségi nyugdíjjal minden bank 100%-osan számol, vagyis éppen úgy, mint egy bejelentett alkalmazotti jövedelemmel. Érthető, hiszen ez egy fix, jól kiszámítható és igazolható bevétel.

Az özvegyi nyugdíjjal már más a helyzet, ezt a bankok egy része fogadja csak el teljes mértékben elsődleges jövedelemként, míg mások kiegészítő jövedelemként veszik figyelembe, vagy egyáltalán nem számolnak vele. Ha kiegészítő jövedelemként kezelik, akkor az igényléshez szükség van megfelelő összegű elsődleges jövedelemre is!

Sokan kérdezik, hogy külföldi nyugdíjjal lehet-e Magyarországon lakáshitelt igényelni. Jó hír, hogy egyetlen bank kivételével mindenütt elfogadják jövedelemként a külföldi nyugdíjat, ám a részletek némileg eltérnek. Van bank, amelyik kizárólag az állami szervtől érkező külföldi nyugdíjat veszi figyelembe, míg máshol az az elvárás, hogy a nyugdíj olyan devizában érkezzen, aminek az árfolyamát a Magyar Nemzeti Bank követi.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés