Betöltés
loading

Kaphatok lakáshitelt határozott idejű munkaszerződéssel? Mutatjuk a lehetőségeket!

Munkavállalói szempontból egyértelműen biztonságosabb, ha nem határozott, hanem határozatlan idejű munkaszerződéssel alkalmaznak valakit. Ennek azonban akár egy lakáshitel esetében is jelentősége lehet! Mutatjuk, hogy miért, és persze sorra vesszük a lehetőségeket is.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Lakáshitel esetében fontos a megfelelő jövedelem igazolása a bank felé. Itt természetesen a legfontosabb a jövedelem nagysága, ami meghatározza, hogy valaki egyáltalán hitelképes-e, és ha igen, mekkora hiteltörlesztőt vállalhat be.

A JTM szabály – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató – a hiteligénylő lehetőségeit pontosan behatárolja. Ez rögzíti, hogy adott összegű jövedelemmel, meghatározott kamatperiódus mellett a jövedelem mekkora százaléka lehet maximálisan a törlesztők összege.

Például: 500 ezer Ft nettó jövedelem alatt, 10 éves kamatperiódus esetén a jövedelem legfeljebb 50%-a lehet a hiteltörlesztő.

Itt természetesen a már meglévő hitelek, sőt a hitelkeretek is számítanak. Tudni kell, hogy a hitelkeretet akkor is 5%-kal veszik figyelembe, ha abból egyébként egyetlen forintot sem használtunk fel. Éppen ezért, ha a jövedelem nem bírja el a kívánt hitelösszeget, érdemes lehet megvizsgálni, hogy a fel nem használt hitelkeret megszüntetésével, esetleg a folyószámlahitel visszafizetésével a hitelképesség nem állítható-e vissza.

Ha az igazolt jövedelem nagysága elegendő is a bank számára, még lehet egy akadály: az igénylőnek vagy igénylőknek határozott idejű munkaszerződése van, amit a bankok nem kezelnek egyformán.

Vannak bankok, amelyeknél ebben az esetben minimális elvárás a legalább 1 éve fennálló, ugyanazon munkáltatónál meglévő határozott idejű munkaviszony, de olyannal is találkoztak a Bankmonitor szakértői, ahol a hitelintézet megelégszik 3 hónapnyi múlttal, vagy az 1 év akár két munkahelyről is összejöhetett, ha ezek között nem volt 15 napnál hosszabb szünet. Az sem mindegy azonban, hogy mekkora jövedelemről van szó, ugyanis akad olyan bank, ahol eltekintenek a legalább 1 éve fennálló szerződéstől, amennyiben a nettó jövedelem meghaladja a 300 ezer Ft-ot.

Az is számít természetesen, hogy mennyi idő van még hátra a szerződésből, ami a bank szempontjából érthető. Minimális elvárás, hogy legalább 3 hónap legyen még a lejáratig, ám ebben az esetben szinte mindig szükséges a munkáltató részéről egy szándéknyilatkozat, miszerint meghosszabbítja majd azt. A legszerencsésebb persze az, ha a szerződés a hitel futamidejét követően jár csak le, de mivel egy lakáshitel jellemzően 10-20 évre szól, ilyen ritkán fordul elő.

Még inkább bonyolít a helyzeten, ha a határozott idejű munkaszerződés külföldi jövedelemmel párosul. Van bank, ahol ilyen együttállás esetén azonnal elutasítják a hitelkérelmet, de ahol hiteleznek, ott általában szigorúbbak a feltételek határozott szerződés esetén.

Ha lakáshitelt keresel, akkor mindenképp érdemes megkeresned a számodra elérhető legkedvezőbb lakáshitel-ajánlatot, hiszen egy 10 millió Ft-os lakáshitelnél több millió forint különbség is lehet teljes visszafizetésben két ajánlat között. Erre a legjobb eszköz a 13 hazai bank lakáshiteleit összehasonlító részletes Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik a szuperolcsó NHP Hajrá hitelt

Az NHP Hajrá konstrukció friss módosításainak köszönhetően nagyobb mértékben fogja elősegíteni a hazai vállalkozások külföldi beruházásait, rugalmasabb forgóeszközhitelezést tesz lehetővé, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik korszerűsítési beruházások finanszírozáshoz....

Blogajánló
  • alapblog Újra múzeumban

    A mai nyugati értelmiség civilizációkritikája és jövőpesszimizmusa is ősrégi, ezt bizonyítja Max Peintner képe 1970-ből – nincs új a nap alatt. Azért a világ döcögve,... The post Újra múzeumban appeared first on alapblog.