Betöltés

Lakáshitel: megmutatjuk, miért a drágább a jobb választás!

szerző: Bankmonitor
2016-08-30

Szerencsére a kamatcsökkentéssel egyidejűleg a lakáshitelünk után fizetendő kamatok is lefelé mozdultak, ami közelebb hoz minket álmaink házának megvásárlásához. Kritikus kérdés lehet, hogy mekkora törlesztőt kell fizetni a hitel után, de a kamatperiódus megválasztása legalább ennyire fontos tényező. Érdemes hosszabb periódusban gondolkozni, elkerülhetjük a törlesztő-részlet megemelkedését. Az sem mindegy azonban hol vesszük fel a hitelt, gyűjtésünk alapján a legjobb és átlagos banki ajánlatok közti eltérés is nagy, ami a törlesztőnkben egyből meg is látszódhat.

Rövid vagy hosszú kamatperiódus, ez itt a kérdés

A bankok kínálatában rövid és hosszú kamatperiódusú lakáshiteleket találhatunk. A kamatperiódus azért fontos nekünk, mert azt mutatja meg, hogy egy adott időszakban milyen gyakran változhat a havi törlesztő. Például ha 3 hónapos a kamatperiódus, a hitelünk 3 havonta átárazódik, ami szintén megváltoztatja a törlesztő-részletünket is. De ha 10 éves kamatperiódussal választunk hitelt, akkor csak 10 év múltán fog bármi is történni a törlesztőnkkel. Azt is elmondhatjuk általánosságban, hogy minél hosszabb időre rögzítünk annál magasabb lesz a hitelkamat, és ezzel egyenes arányban a törlesztőnk is. De akkor mégis miért éri meg hosszabb kamatperiódusra fixálni?

A válasz egyszerű, elég belegondolni, hogy a hitelünket akár 20-25 évre is felvehetjük, ami elég hosszú idő ahhoz, hogy a kamatok újra emelkedésnek induljanak. Ehhez fontos tudni, hogy a hitelünk kamata a referenciakamat és a kamatfelár összegeként határozódik meg. Az a bizonyos referenciakamat a BUBOR-t takarja, amiről elég annyit tudni, hogy a jegybanki alapkamat mozgását követi le szorosan. A kamatfelár pedig a mi egyedi jellemzőinktől is függ, így például a jövedelmünk, és a fedezetünk értéke is hatással van rá.

Mivel a jövőbeli kamatszintről csak sejtésünk lehet, így azt sem tudhatjuk mennyi lesz a törlesztőnk akár 5 év múlva. Azt viszont már biztos, hogy a jelenlegi alacsony kamatok nem maradnak fent örökké, és akár egy 2-3 százalékos kamatemelés is elég lehet, hogy rosszul járjunk a rövid kamatperiódussal. Ebben csak az segíthet, ha minél hosszabb távon rögzítjük a hitelünk kamatát.

Úgy is fel lehet fogni a hosszabb kamatperiódust, mint egy biztosítást a kamatok kedvezőtlen jövőbeli alakulásával szemben, ami azonban nincs ingyen. Persze saját elképzeléseinktől is függ, hogy milyen kamatrögzítést részesítünk előnyben. Általánosan a hitelfelvevők az éven belüli és éven túli kamatfixálást választó fele-fele arányban arányban oszlanak, amit természetesen az egyéni habitus is befolyásol. Kifejezetten jól nézhet ki a kezdetben az akár 10 000 forinttal is alacsonyabb törlesztő, a hosszabb fixáláshoz képest, de az hogy ténylegesen jól jártunk-e csak a futamidő végén derül ki. Viszont a kellemetlen meglepetéseket el tudjuk kerülni, és a családi büdzsé sem borul fel, mivel a hosszan rögzített törlesztő biztosítja, hogy minden hónap során ugyanannyit fizessünk a hitel után.

Lakáshitelt szeretnél, de nem tudod mire számíthatsz? Esetleg a legolcsóbb hitelt keresed, de még nem akadtál a nyomára? Akkor jó helyen jársz, az alábbi kalkulátorunk segít kiválasztani a legjobb banki hiteleket!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nagy az eltérés a legjobb és az átlagos ajánlatok között

Összehasonlításunk során megnéztük az MNB statisztikái alapján júniusban milyen átlagos THM szinteken nyújtottak a bankok lakáshitelt, és azt is, hogy a Bankmonitor keresője alapján mik a legkedvezőbb hitelajánlatok.

Az MNB által közzétett átlagot és a legjobb ajánlatokat hasonlítjuk összevetve, akár 0,6-0,7 százalékos különbséget is láthatunk. Átlagosan a bankok rövid távon 4,6 százalékos THM mellett nyújtottak lakáshitelt, de a friss legjobb ajánlatokat átlagosan már 4 százalék körül is elérjük. Ha hosszabb távra tekintünk és az 5-10 éves hitel felvételén gondolkodunk, még mindig szembetűnő a különbség az átlagos és legkedvezőbb ajánlatok között. 10 éven túl a Bankmonitor keresője alapján már korlátozottak a lehetőségek, egyedül az UniCredit kínál 20 éven rögzített kamatot.

Ha ilyen kondíciók mellett vennénk fel egy 8 millió forintos hitelt az a különböző kamatperiódusokon akár 5-10 százalékos eltérést is okozna a törlesztő-részletünkben. Az éven belüli vagy éves kamatperiódus a legjobb banki ajánlatok mellett 48 000 forintos törlesztőt jelentene, míg az átlagos banki THM átlaga alapján 50 100 forintosat. Ha pedig egy 5-10 éves futamidőt veszünk alapul a törlesztőnk 57 000 forint lenne a legjobb banki ajánlatok alapján, és 60 000 az országos átlagban.

Tehát jól látható nem mindegy, hogy milyen kamatperiódust választunk, de az sem mindegy, hogy melyik bankhoz fordulunk a hitelkérelemmel, hiszen a kamatok eltérése a törlesztő-részletünkben könnyen látszódni fog. Még most lehet érdemes kihasználni a kedvező lakáshitel kamatokat, mivel kevés tér van már a lakáshitelek lefelé mozgására és valószínűleg a legkedvezőbb ajánlatokban sem várhatunk már sok csökkenést.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Lakáshitel szakértő

  Sajnos a cikkben meg sem említik, hogy létezik KAMATPERIÓDUS VÁLASZTÁSA NÉLKÜL is lakáshitel, és ezt egyedül a Fundamenta tudja nyújtani ügyfeleinek – a feltételek teljesülése esetén, versenyképes hitelkamattal és futamidővel :((

 2. Róbert

  Ez így igaz is.
  De akkor írjuk mellé, hogy milyen feltételekkel lehet azt a hitelt felvenni, átlag hány kezesre van szükség és átlag hány hónap alatt lehet felvenni. Aztán rakjuk mellé az induló költségeket. Egy kis fűszerként mellé, hogy egy egyszerű ajánlatra is kb 2 hetet vártam, aztán a következő kérdésemre már csak ígérgetés….ígérgetés, hogy majd kapok választ, majd még válasz sem jött. Legalább 2 hónapja érdeklődtem, azóta válasz sincs, nemhogy végleges ajánlatom.
  Így nem lehet lakást vásárolni. Pedig a jövedelmem szerencsére átlagon felüli, a bankoknak bőven megfelel, a Fundamentának nem, neki kezes kell. Köszi, nekem meg hitel.
  Nem minden a versenyképes kamat, nem fogom a fél családot bevonni kezesként, mert az csak látszólag van ingyen. Mert ugye a kezes sem mindegy, hogy milyen.
  Úgyhogy maradt a banki hitel aztán tolok mellé annyi lakáskasszát amennyit csak lehet.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.