Betöltés

Lakáshitel: mi történik ha…?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-29

A Jegybank alapkamat csökkentési ciklusa új helyzetet teremtett a lakáshitel piacon. Az alacsony lakásárak és a történelmi mélypontra süllyedt forint kamatok hatására megélénkült a kereslet a lakáshitelek iránt. A hitelfelvétel természetesen továbbra sem kockázatmentes, ezért megvizsgáltunk egy szélsőséges esetet: hogyan alakulna a kölcsön törlesztőrészlete, ha 5 év múlva megismétlődne a 2008-as pénzügyi válság?

A hitelfelvétel a bank és a te számodra is kockázattal jár. Míg a bank legnagyobb kockázata, hogy csak késedelmesen vagy egyáltalán nem fogsz tudni eleget tenni a törlesztési kötelezettségeidnek, addig számodra a legnagyobb fejtörést a kamatkockázat és a jövedelmed átmeneti vagy tartós csökkenése jelenti.

Kamatkockázat alatt a hitel kamatának emelkedéséből származó törlesztőrészlet növekedést értjük. Változó kamatozású hitelek esetén a kamatláb a piaci viszonyoknak megfelelően módosul a futamidő során. A legolcsóbb hitelek kamatai pedig akár 3 havonta változhatnak. Mivel 1%pontos kamatemelkedés több mint 8%-os törlesztőrészlet növekedést jelent, ezért tilos az induló törlesztőrészletet kicentizni. Használd a Bankmonitor legújabb alkalmazását a TudatosHitelt, hogy ne érjen váratlanul akár egy jelentősebb kamatemelkedés sem!

A törlesztésre fordítható jövedelmed több okból kifolyólag is csökkenthet. Lehet szó munkanélküliségről, bevétel csökkenésről vagy akár egy előre nem tervezett, váratlan nagy összegű kiadásról is. A közös bennük az, hogy bár eltérő mértékben, de mindegyik megnehezíti a kölcsön visszafizetését. Ezért fontos, hogy csak annyi hitelt vegyél fel, melynek havi részleteit magabiztosan tudod vállalni és ezen felül jövedelmedből tartalék képzésére is futja.

Figyelem! Egy gazdasági válság hatására az összes fentebb említett kockázat felerősödik és hatványozottan érvényesül.TudatosHitel használatával Te is könnyedén számszerűsítheted egy nemzetközi pénzügyi válság hatásait:

2008-as pénzügyi válság hatása a hitel törlesztőrészletre

A fenti példában egy átlagos magyar kétkeresős háztartás szerepel: 300 ezer Ft-os havi bevétel és 6 millió forintos önerő mellett 8 millió Ft hitelt vesznek fel 5,6%-os THM szinten. A felvett hitel induló törlesztőrészlete 53 908 Ft.

A válság kitörésének tetszőlegesen megadható kezdő időpontját 2019 augusztusára állítottuk be. A szimulációhoz egy valós élethelyzetet vettünk alapul: a 2008-ban kitört pénzügyi válság alatti és azt követő kamatokat építjük bele a hiteledbe. Ilyen méretű válság természetesen ritkaságszámba megy, az elmúlt 100 évben csak az 1929-33-as válság említhető vele egy lapon.

Az ábrán a szürke vonal jelzi a hitel eredeti törlesztőrészletét, amennyiben a futamidő során nincs kamatváltozás. A piros szín mutatja ugyanannak a hitelnek a válság hatására drasztikusan megemelkedett havi részleteit. A törlesztőrészlet a válság kirobbanásakor fellépő erős turbulencia hatására az induló részlethez képest 65%-kal, közel 90 ezer forintra ugrik. Emellett az egész futamidőre vetítve a lakáshitel teljes visszafizetendő összege 1,6 millió forinttal emelkedik meg. Egy pénzügyi válság során a legkritikusabb időszakot általában pont ennek a legmagasabb törlesztőrészletnek a kifizetése jelenti.

Szerencsére van megoldás! Amikor már túl magasnak találjuk az aktuális törlesztőrészletet, akkor a következő eszközökkel elkerülhetjük, hogy fizetési kötelezettségeinknek ne tegyünk eleget: meghosszabbíthatjuk a futamidőt, mérsékelhetjük kiadásainkat vagy felhasználhatjuk tartalékainkat. Az egyes lehetőségek kombinálhatjuk is, amivel fokozzuk a teherbíró képességünket. Jól átgondolt és megtervezett hitelfelvétel esetén a család költségvetése képes elviselni akár ezt meghaladó törlesztőrészlet emelkedést is.

Másik lehetőség, hogy hitelfedezeti biztosítást kötünk, amely rendszerint haláleset, rokkantság, keresőképtelenség, munkanélküliség vagy súlyos betegség esetén biztosít kifizetést a számunkra. A biztosítás csak annál a banknál köthető meg, ahol a jelzáloghitelt is felvettük. Saját és a családunk biztonságára ne sajnáljunk költeni, még ha utólag csak kidobott pénzként is tekintenénk rá, amennyiben a biztosításban foglalt védelemmel nem kellett élnünk!

Mivel minden helyzet egyedi, ezért fontos, hogy Te is kalkulálj magadnak a TudatosHitel segítségével vagy amennyiben kíváncsi vagy rá, hogy Te ma milyen feltételekkel vehetsz fel lakáshitelt, akkor használd az alábbi kalkulátort:

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Újabb emelkedés előtt a használt lakások ára?

2019. 02. 12.

Tegnap egyértelművé vált, hogy új kedvezményes hitelek lesznek elérhetők használt lakás vásárlásra (is). Ezt követően a piaci árak várható elmozdulását illetően nagyon gyorsan nagyon sok vélemény látott napvilágot. Az alábbiakban...

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.