Betöltés

Lakáshitelt szeretnél? Mutatjuk, mennyi idő alatt kapod meg a pénzt!

szerző: Bankmonitor
2017-10-17

Lakáshitelt szeretnék felvenni, ezért érdekelni, hogy hogyan is működik az egész folyamat. Ideális esetben mennyi időn belül kerülhet a kezembe a pénz? Illetve milyen igazolásokra, dokumentumokra van szükség például a munkáltatómtól mit szükséges beszerezni? A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, a szakértőnk pedig meg is adja rá a választ.

Amikor lakáshitelről van szó, az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés az, hogy „mégis mennyi idő alatt kaphatom meg az igényelt összeget?” Ez teljesen érthető, hiszen az időtényező nagyon fontos, főként, ha a mai ingatlanpiaci helyzetet is figyelembe vesszük, amikor pillanatokon is múlhat, hogy lecsúszunk-e a hőn áhított lakásról.

Azt lehet mondani, hogy a lakáshitel nem zongorázható le egyik pillanatról a másikra, a legjobb esetben is számítani kell arra, hogy legalább 4 hetet fog igénybe venni a teljes hiteligénylési folyamat. Vagyis ekkor fogja a bank folyósítani a kölcsön összegét. Nézzük is meg pontokba szedve, hogy miként fest a procedúra.

0. tájékozódás, hiteligénylés

Először is nagyon fontos, hogy mielőtt a hitelbe belevágnál, járd körül alaposan a lehetőségeket. Ehhez nagyon jó eszközt nyújt egy hitelkalkulátor, amellyel a bankok ajánlatát meg tudod versenyeztetni és ki lehet választani a legjobb ajánlatokat. Tanácsot kérni sem szégyen, a Bankmonitor szakértői is minden kérdésben rendelkezésre állnak, sőt az egész ügyintézési folyamatban végigkísérik a hitelfelvevőket.

1. dokumentumok beszerzése – 1 hét

Miután a megfelelő lakáshitel és bank kiválasztása megtörtént, egy halomnyi dokumentumot is szükséges lesz beszerezni. Ez magába foglalja a munkáltatói igazolást, a bankszámlakivonatokat, a NAV igazolást, és lakásvásárlásnál az adásvételit is. A Bankmonitor tapasztalatai alapján jellemzően egy hetet vesz igénybe a szükséges dokumentumok összegyűjtése.

2. értékbecslés, hitelbírálat – 3 hét

Amennyiben minden dokumentum rendelkezésre áll, a bank elrendeli az értékbecslést, aminek keretében felmérik, hogy mennyi is lehet a szóban forgó ingatlan piaci értéke. Értékbecslés nagyjából egy hetes átfutási időt vesz igénybe, természetesen ez attól is függ, hogy mikor sikerül megfelelő időpontot egyeztetni.

A bank a hitelképességünket is megvizsgálja, ami magába foglalja, hogy ellenőrzik a munkáltatót, szemügyre veszik a bankszámlakivonaton található tételeket, a jövedelem-átutalás meglétét és az esetleges hiteltartozásokat, hitelkereteket, kitérve a korábbi hitelmúltunkat is. Ezután a meglévő információk birtokában a bank eldönti, hogy mekkora lehet a maximálisan adható kölcsönösszeg. Ez az értékbecslésen kívül még 1-2 hetet rá kell számolnod. Azonban adott esetben a pénzintézet még további papírokat is bekérhet a hiteldöntéshez, ami lassítja a folyamatot.

3. szerződéskötés – 1 hét

Amennyiben minden feltételnek megfelelsz, még az aláírás kitűzött időpontja előtt megkapod a szerződés-tervezetet. Ezt ajánlatos tüzetesen átolvasni, hiszen a te érdeked is szolgálja, hogy pontosan tisztában legyél az abban foglaltakkal.

4. hitelfolyósítás – 2-3 nap

A szerződéskötés után nem maradt más hátra, mint a hitelfolyósítás. Ehhez azonban még bizonyos feltételeknek meg kell felelni, mint például az önerő kifizetése és erről igazolás bemutatása a banknak, ingatlanra lakásbiztosítást kötni, jelzálog bejegyzés kezdeményezése. Ezeket 1-2 nap alatt lehet lerendezni, ahhoz, hogy a hitelösszeg a számlára kerüljön pedig 2-3 napot szükséges várni a folyósítási feltételek teljesítését követően.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
1 Hozzászólás
 1. Rechtenvaldné Timi

  Tisztelt Bankmonitor!

  Szabad felhasználású jelzálog hitelt igényeltünk az OTP banknál, két hete voltunk szerződést kötni, rá 3 napra a tulajdoni lapon is szerepelt a jelzálogjog bejegyzése. Azt mondták pár nap ls utalnak. Bementem érdeklődni, ahol azt a választ adták, hogy mivel CSOK van az ingatlanon várják a magyar állam beleegyezését. Erre mennyit kell várni? És azt nem értem, hogy akkor hogyhogy szerepel már a jelzálogjog a tulajdoni lapon? Valaszát előre is köszönöm.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Szuperunalmas szuperkedd

  Március 3-ai szuperkedden egyszerre tartják nagyon sok amerikai államban a demokrata előválasztást. Március közepére pedig nagy valószínűséggel eldől, hogy Trump kihívója egy radikálisabb, vagy mérsékelt... The post Szuperunalmas szuperkedd appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.