Betöltés

Egy emberen is elcsúszhat a lakásvásárlás, na ő az értékbecslő!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-05-18

Elképesztő ütemben nő a lakáshitelért folyamodók száma, ami érthető, hiszen a jelenlegi ingatlanárak mellett kevesek tehetik meg, hogy csak önerőből vásároljanak. A hiteligénylésnél kulcsfontosságú szerepe van az értékbecslőnek, mert amennyire ő felértékeli a lakást, ahhoz képest ad a bank hitelt nekünk (maximum 80%-ot). Mutatjuk a részleteket, amit nem árt tudni, még mielőtt nagyon belelovalnánk magunkat.

Lakásvásárlásnál csak az egyik fő kérdés, hogy megtaláljuk az elképzeléseinkhez leginkább illő és árban is stimmelő ingatlant. Nem kevésbé fontos, hogy a megvásárolni szándékozott lakásra vagy házra éppen mekkora hitelt kaphatunk, ami függ a kötelező értékbecsléstől, más szóval a fedezetértékeléstől.

Azokon a szerencséseken kívül, akik önerőből is meg tudják vásárolni az ingatlant, a többség kisebb-nagyobb mértékben, de lakáshitelre szorul. A bank számos dokumentumot kér a hiteligénylés megkezdéséhez, de az egyik legfontosabb közülük, hogy bemutassuk az adásvételi szerződést. Egyes esetekben elegendő lehet egy vételi szándéknyilatkozat is, de általánosságban az adásvételi szerződéssel tudunk továbblépni a folyamatban.

Minden esetben szükséges a fedezetértékelés a hiteligényléskor, amit a bank által megbízott, független értékbecslő végez el. Bankonként eltérőek a kondíciók, de általában ennek mértéke ingatlanonként 30 ezer forint, amelyet akció keretében elengednek vagy visszatérítenek a pénzintézetek. A hitelkérelem elindításával egyidejűleg az értékbecslést a bank rendeli meg, bár néhol megengedik, hogy az általuk adott listából mi választhassuk ki a szakembert. Mivel független szereplőről van szó, ezért a választásnak sok jelentősége nincsen.

Az értékbecslő már előzetesen látja az adásvételi szereződést, amiben fel van tüntetve a vételár is, valamint az is, hogy mekkora része lesz önerőből fizetve. Ez természetesen hatással van a szakemberre is, hiszen amikor a helyszínen van, akkor ehhez képest tudja megállapítani a szerinte reális forgalmi (piaci) értéket.

Az ingatlan értékelése során számos szempontot figyelembe vesznek, úgy mint:

 • az ingatlan megközelíthetősége (tömegközlekedés, szilárd burkolatú út, stb),
 • szerkezete (tégla, panel, vályog, könnyűszerkezetes),
 • állapota, komfortfokozata, közművek megléte,
 • nyílászárók, falak, burkolatok állapota,
 • szükség esetén a bank mennyi idő alatt tudja értékesíteni.

Ezek alapján az információk alapján az értékbecslő már el tudja készíteni a saját becslését. Jó esetben az értékbecslő helybenhagyja az adásvételi szerződésben szereplő vételárat, bár a gyakorlat inkább az, hogy a piaci értéket minimálisan a vételár alá teszik. Ezt meghaladóan a bank fedezetértékelési osztálya is belép a folyamatba, ők a hitelbiztosítéki értéket állapítják meg, ami egyfajta „menekülési értéknek” számít. Jellemzően a piaci érték 80-90%-ára teszik ezt, de összességében mindig az adott ingatlan paramétereitől függ.

Azért sem mindegy, hogy használt lakás vásárlás esetén a vételár és az értékbecslő által meghatározott forgalmi érték hogyan viszonyul egymáshoz, mert a CSOK szabályai szerint, ha a vételárnál 20%-nál nagyobb mértékben tér el a forgalmi érték felfelé, akkor nem jár állami támogatás. A mostani piaci környezetben nem gondolnánk, hogy ez valós veszély, hiszen az eladók a legvégsőkig elmennek és feltornásszák az árat.

Nézd meg, hogy melyik lakáshitel passzol a legjobban az elképzeléseidhez!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az értékbecslő kiérkezésétől számítva általában 1,5-2 héten belül a bank válasza is megérkezik hozzánk, hogy mi lett a fedezetértékelés eredménye, és ennek fényében mekkora hitelt kaphatunk. A forgalmi (piaci) érték kulcsfontosságú, mert a maximálisan adható kölcsönösszeg ennek a 80%-a legfeljebb.

Azt se felejtsük el, hogy az adásvételnél kizárólag a vételár és az önerő közötti különbözetet kaphatjuk meg hitelként. Magyarul, ha veszünk egy 20 millió forintos lakást és 5 millió forint önerőnk van, akkor legjobb esetben 15 millió forint hitelt kaphatunk. Ha azt terveznénk, hogy még felújításra vagy egyéb indokkal még 1 millióra szükségünk lenne, akkor azt már csak egy új hitelből tehetjük meg. Ha ilyen szándékunk van, akkor célszerűbb, egyszerűbb lehet a vásárlásba annyival kevesebb önerőt tenni.

Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk néhány szót az építési vagy bővítési céllal felvett lakáshitelekről, mert ez iránt is igen nagy az érdeklődés. Ekkor az értékbecslő egy jövőbeli, várható értéket is megállapít, és ennek tudatában számolják ki a forgalmi értéket, ami alapján megadható a hitelösszeg. A bank ebben az esetben végigköveti az építkezés, bővítés folyamatát és csak szakaszosan folyósítja a hitelt. Erre azért van szükség, hogy kétséget kizáróan megbizonyosodhassanak, hogy a hitelt valóban arra a célra használták fel, amire annak idején felvették.

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

A lakáshitelek is a forint sorsára jutnak?

2018. 07. 11.

Nagyot fordult a világ a lakáshitelt igénylőkkel, a hozamok emelkedése magával húzta a hitelkamatokat is felfelé május és július között. Gyűjtésünkben azt néztük meg, mekkora érvágásról van szó. Mint kiderül,...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.