Betöltés

Egy emberen is elcsúszhat a lakásvásárlás, na ő az értékbecslő!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-05-18

Elképesztő ütemben nő a lakáshitelért folyamodók száma, ami érthető, hiszen a jelenlegi ingatlanárak mellett kevesek tehetik meg, hogy csak önerőből vásároljanak. A hiteligénylésnél kulcsfontosságú szerepe van az értékbecslőnek, mert amennyire ő felértékeli a lakást, ahhoz képest ad a bank hitelt nekünk (maximum 80%-ot). Mutatjuk a részleteket, amit nem árt tudni, még mielőtt nagyon belelovalnánk magunkat.

Lakásvásárlásnál csak az egyik fő kérdés, hogy megtaláljuk az elképzeléseinkhez leginkább illő és árban is stimmelő ingatlant. Nem kevésbé fontos, hogy a megvásárolni szándékozott lakásra vagy házra éppen mekkora hitelt kaphatunk, ami függ a kötelező értékbecsléstől, más szóval a fedezetértékeléstől.

Azokon a szerencséseken kívül, akik önerőből is meg tudják vásárolni az ingatlant, a többség kisebb-nagyobb mértékben, de lakáshitelre szorul. A bank számos dokumentumot kér a hiteligénylés megkezdéséhez, de az egyik legfontosabb közülük, hogy bemutassuk az adásvételi szerződést. Egyes esetekben elegendő lehet egy vételi szándéknyilatkozat is, de általánosságban az adásvételi szerződéssel tudunk továbblépni a folyamatban.

Minden esetben szükséges a fedezetértékelés a hiteligényléskor, amit a bank által megbízott, független értékbecslő végez el. Bankonként eltérőek a kondíciók, de általában ennek mértéke ingatlanonként 30 ezer forint, amelyet akció keretében elengednek vagy visszatérítenek a pénzintézetek. A hitelkérelem elindításával egyidejűleg az értékbecslést a bank rendeli meg, bár néhol megengedik, hogy az általuk adott listából mi választhassuk ki a szakembert. Mivel független szereplőről van szó, ezért a választásnak sok jelentősége nincsen.

Az értékbecslő már előzetesen látja az adásvételi szereződést, amiben fel van tüntetve a vételár is, valamint az is, hogy mekkora része lesz önerőből fizetve. Ez természetesen hatással van a szakemberre is, hiszen amikor a helyszínen van, akkor ehhez képest tudja megállapítani a szerinte reális forgalmi (piaci) értéket.

Az ingatlan értékelése során számos szempontot figyelembe vesznek, úgy mint:

 • az ingatlan megközelíthetősége (tömegközlekedés, szilárd burkolatú út, stb),
 • szerkezete (tégla, panel, vályog, könnyűszerkezetes),
 • állapota, komfortfokozata, közművek megléte,
 • nyílászárók, falak, burkolatok állapota,
 • szükség esetén a bank mennyi idő alatt tudja értékesíteni.

Ezek alapján az információk alapján az értékbecslő már el tudja készíteni a saját becslését. Jó esetben az értékbecslő helybenhagyja az adásvételi szerződésben szereplő vételárat, bár a gyakorlat inkább az, hogy a piaci értéket minimálisan a vételár alá teszik. Ezt meghaladóan a bank fedezetértékelési osztálya is belép a folyamatba, ők a hitelbiztosítéki értéket állapítják meg, ami egyfajta „menekülési értéknek” számít. Jellemzően a piaci érték 80-90%-ára teszik ezt, de összességében mindig az adott ingatlan paramétereitől függ.

Azért sem mindegy, hogy használt lakás vásárlás esetén a vételár és az értékbecslő által meghatározott forgalmi érték hogyan viszonyul egymáshoz, mert a CSOK szabályai szerint, ha a vételárnál 20%-nál nagyobb mértékben tér el a forgalmi érték felfelé, akkor nem jár állami támogatás. A mostani piaci környezetben nem gondolnánk, hogy ez valós veszély, hiszen az eladók a legvégsőkig elmennek és feltornásszák az árat.

Nézd meg, hogy melyik lakáshitel passzol a legjobban az elképzeléseidhez!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az értékbecslő kiérkezésétől számítva általában 1,5-2 héten belül a bank válasza is megérkezik hozzánk, hogy mi lett a fedezetértékelés eredménye, és ennek fényében mekkora hitelt kaphatunk. A forgalmi (piaci) érték kulcsfontosságú, mert a maximálisan adható kölcsönösszeg ennek a 80%-a legfeljebb.

Azt se felejtsük el, hogy az adásvételnél kizárólag a vételár és az önerő közötti különbözetet kaphatjuk meg hitelként. Magyarul, ha veszünk egy 20 millió forintos lakást és 5 millió forint önerőnk van, akkor legjobb esetben 15 millió forint hitelt kaphatunk. Ha azt terveznénk, hogy még felújításra vagy egyéb indokkal még 1 millióra szükségünk lenne, akkor azt már csak egy új hitelből tehetjük meg. Ha ilyen szándékunk van, akkor célszerűbb, egyszerűbb lehet a vásárlásba annyival kevesebb önerőt tenni.

Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk néhány szót az építési vagy bővítési céllal felvett lakáshitelekről, mert ez iránt is igen nagy az érdeklődés. Ekkor az értékbecslő egy jövőbeli, várható értéket is megállapít, és ennek tudatában számolják ki a forgalmi értéket, ami alapján megadható a hitelösszeg. A bank ebben az esetben végigköveti az építkezés, bővítés folyamatát és csak szakaszosan folyósítja a hitelt. Erre azért van szükség, hogy kétséget kizáróan megbizonyosodhassanak, hogy a hitelt valóban arra a célra használták fel, amire annak idején felvették.

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

8 Hozzászólás

 1. Zsolt

  Jó napot egy olyan kérdésem lenne vettem fel személyi kölcsönt 1370000 ezret és van egy ingatlan amit meg szeretnénk venni 1900000 ezer az értéke van közös gyermekünk házasok vagyunk több mint 180 napos tb jog viszonyom van szeretnénk csokal ki egészíteni esetleg még 1 gyereket be valalni csak ugye az már 1430000 hogy ez nem lesz sok vagy inkább csak egy gyerek re igényeljük ? Ingatlan 80nm őszkonfortos köszönöm válaszát !

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Zsolt,
   A CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, tehát nincs törlesztőrészlete, így nem értjük pontosan, hogy mire gondol, amikor azt írja, hogy “nem lesz ez sok?”.

 2. Jobbágy Róbert

  Üdvözlöm!

  Házat szeretnénk vásárolni, és már ki is szemeltünk egyet. Van egy hitelügyintézőnk, aki azt tanácsolta, hogy kérjünk egy előzetes értékbecslést. Ezt megtettük, és elbírálás után az jött ki, hogy nem adnak hitelt a házra, mert nincs meg a 250cm belmagasság. Ez egy vályogház, és a két szobában a gerendák alja 230 cm-en van, de a gerendák közt, illetve a konyhában, fürdőben megvan a szükséges belmagasság. Kértem a hitelügyintézőt, hogy kérje el az értékbecslő álltal leírtakat, de nem adják ki. A házzal egyébként más baj nincs, jó állapotú, nem vizesedik, nagy telekkel. közelben iskola, boltok, velencei tó, állomás. Ilyen esetben mit lehetne tenni? Egyébként a budapest banknál csináltattuk az értékbecslést.

  Válaszukat előre is köszönöm

  Róbert

  1. Singer Zoltán

   Kedves Róbert! Ha nincs legalább 1 db 250 cm belmagasságú lakószoba az ingatlanban, akkor hivatalosan nem minősül lakóingatlannak, ezért nem lehet rá lakáscélú jelzáloghitelt felvenni. Két lehetősége van: 1., Ha van más ingatlan a birtokában, akkor azt fedezetként felajánlva, jelzálogba helyezve kaphat szabad felhasználású jelzáloghitelt. 2., Amennyiben nincs a tulajdonában másik ingatlan, vagy nem szeretné azt fedezetként felajánlani, akkor csak személyi kölcsönnel tudja megoldani a hitelrészt.

 3. Varga Sándor

  Üdvözlöm

  Egy házat szeretnék venni,megyei jogú városban.Van a lakásban viz,szenyviz hálózat,gáz.A fürdöben van viz és lefolyo.Viszont a konyha részbe nincs elvezetve a viz és lefolyo.Kaphatok így hitelet,vagy az értékbecslés elött meg kell oldanom a bekötést?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Sándor!

   Az értékbecslés előtt célszerű megoldania a víz konyhába történő bekötését! Az értékbecslést ugyanis mindenképp befolyásolja, ezáltal pedig a hiteligénylését is.

 4. Misi

  Egy hasznlnalt lakast szeretnenk vasarolni 4 gyerekre 2,75 millio ft de azt mondtak az bankba 2.2 millio forgalmift erteke megadjak a csokkot 4 gyerekre vagy nem

  1. Singer Zoltán

   Kedves Misi! A 4 gyermekesek 2,75 millió Ft-ot kaphatnak, míg a 3 gyermekesek 2,2 millió Ft-ot. Mivel Önnek 4 gyermeke van, ezért nem tudom, hogy a bankban miért mondtak Önnek 2,75 millió Ft-nál kevesebbet. Természetesen igényelheti a 2,75 millió Ft-ot!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ügyesen választanak lakáshitelt a magyarok

Bármennyire is nehéz helyzetben vannak jelenleg a lakásvásárlók, a statisztikák azt mutatják, a többség körültekintően hoz döntést. Pedig a rakétaként emelkedő ingatlanárak több csapdát is rejtegetnek. De vajon belesétálnak ezekbe...

Robbanhat a lakáspiac júliusban és augusztusban

2019. 07. 19.

Vihar előtti csend jellemezte júniusban a magyar ingatlanpiacot, ami érthető, hiszen a július 1-jével induló családtámogatási lehetőségek óriási pénzügyi előnyt jelenthetnek azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek. A normál esetben az...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.