Betöltés

Lakást adtál el? Fizethetsz, mint a katonatiszt

szerző: Szklenár Bea
2016-07-29

Mindegy, hogy eladsz, vagy veszel ingatlant, a lényeg, hogy fizetsz! Ha vevő vagy, illeték fizetési, ha eladó vagy adó fizetési kötelezettséged keletkezik. Korábbi írásunkban kiveséztük a vevők illetékfizetési kötelezettségeit. Most nézzük mi a helyzet az eladókkal! Nekik mennyit kell becsengetni a nagy közös kasszába?

A két oldal között a legfőbb különbség, hogy a vevőnek illetéket kell fizetnie, míg az eladókat személyi jövedelemadót (SZJA). Az illetékről az illetéktörvény, az adóról az SZJA törvény rendelkezik. Két teljesen külön törvény, ne keverd össze!

Onnan indulunk, hogy ingatlan eladásnál minden eladónak adó fizetési kötelezettsége keletkezik attól függően, hogy hány éve volt a tulajdonában az értékesített ingatlan.

2016-ban az SZJA kulcsa 15%, amit a bevétel után kell megfizetni.

Hogyan számold a bevételből a jövedelmet?

Amikor eladod a lakásodat, a befolyt összeget csökkentheted a felmerült költségekkel. A maradék érték után pedig be kell fizetned az adót (SZJA).

Most vásárolnál lakást? Nézd meg, milyen hitellehetőségeid vannak!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Milyen tételekkel lehet csökkenteni az adóalapot?

Nézzünk néhány jellemző tételt!

 • bekerülési érték és az ezzel kapcsolatos állam felé fizetett kötelezettség
 • ingatlanközvetítői díj
 • hirdetési költség
 • ügyvédi költség
 • értéknövelő beruházások

Természetesen ezeket számlával is kell igazolni. Ha olcsóbban adsz el, mint ahogy vettél, nincs adófizetési kötelezettséged!

Eltérő adófizetési kötelezettség vonatkozik a lakóingatlanokra és a nem lakáscélt szolgáló ingatlanokra. Lakás célú ingatlan eladása 5, míg egyéb ingatlan eladása 15 év után adómentes.

Az SZJA-t a vizsgált 5, illetve 15 éven belül évről évre csökkenő mértékben kell fizetni.

A könnyebb érthetőség kedvéért nézzünk egy konkrét példát!

5 millió forintért vásároltál egy lakást, amit most (2016-ban) 10 millióért adsz el. Nem tudsz számlákkal igazolni semmilyen ráfordított költséget. Eltérő szerzési időpontokat feltételezve az adófizetési kötelezettséged a következőképpen alakul.

A következő táblázatban ezt mutatjuk meg.

ado120160729

 

Nem kell adót fizetni az ingatlan eladása után válás esetén, ha az egyik fél kivásárolja a másikat az addig közös lakásból.

Nem lakás céljára szolgáló ingatlanok adózása

Nem lakás céljára szolgáló ingatlanok esetén a szerzéstől számított 15. év utáni eladás lesz csak adómentes.

Feltételezve, hogy 5 millió forint haszonnal adtál el egy nem lakás céljára szolgáló ingatlant, az adófizetési kötelezettséged az alábbiak szerint alakul.

ado2v2.20160729
Az ingatlanértékesítést mindig abban az adóévben kell bevallanod, amikor az adott ingatlant eladtad. Ha nincs adófizetési kötelezettséged, a bevallásban ettől függetlenül szerepeltetni kell az eladott ingatlant.

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

21 Hozzászólás

 1. Kata Racta

  Vajon mi indokolja, hogy nem lakás célú ingatlannál 3X hosszabb az adófizetési kötelezettség elavulása ? Az illetékekhez: illene már az átiratási összeg alapját a piaci áremelkedésekhez igazítani !

 2. Lengyel

 3. Lala

  Rablók. És akkor persze csodálkoznak, ha az ember ott lop, csal, hazudik az állammal szemben, ahol tud. Nem kéne millió támogatásra, elmebeteg “beruházásokra” költeni és akkor nem kéne az emberek mindenhol lekaszálni.

 4. istván

  ez mocsokság a köbön,,,…—azt szeretném tudni hogy mi van egy öröklött házzal ha el akarom adni???ugyan ugy 15 %-OT KELL FIZETNI ????

  1. bankmonitor.hu

   Kedves István! Öröklés esetén az adó megállapításánál az eladási árat a hagyatéki leltárban szereplő értékkel kell csökkenteni. Amennyiben a hagyatéki eljárás során megállapított értéken, vagy annál olcsóbban adja el az ingatlant, adófizetési kötelezettsége nem keletkezik.Ha viszont magasabb áron adja el, úgy a cikkben leírt adót kell megfizetni. Szerzés időpontja az örökléssel esik egybe.

 5. Ludasi

  Kérdésem az lenne,hogy a vagyonkezelőtől visszavásárolt lakás után kell e fizetni ha az elődtte több mint 10éve a tulajdonomban volt és most elszeretném adni.üdv

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ludasi! A szerzés időpontját kell nézni és ez alapján számítják az adót. A NAV-tól lenne érdemes tájékoztatást kérni.

 6. Rod

  Magyarul egy lakást amit a saját pénzemből anno megvettem ami olyan jövedelemből származik ami után adóztam, el akarom adni akkor ismét fizetek rá jövedelemadót. Még egy ok hogy elhagyjam az országot.

 7. nemnem

  Ez magyarul azt jelenti, nem gyarapodhatsz…hisz, az adózott pénzedből vásárolsz, mégis fizetsz az után is, amikor megveszed / ugyanakkor az is fizet aki eladta /, és fizetsz az után is, ha az infláció megdobja a lakás értékét, miközben az is fizet, aki megveszi tőled…összegezve, egy vétel és eladás során az állam / teljesen mindegy milyen jogcímen/4x-s pénzt hajt be…érdemes vásárolni?

 8. Jegesi Attila

  Tisztelt Cím! A mai napon eladásra került egy ingatlan amit tizenhatan mint örökösök adtunk el.Én és testvérem úgy kerültünk képbe mint eladók hogy édesapám tavaly decemberben elhunyt.Az én és testvérem része egyformán 15/360-ad 204.160ft volt.A teljes vételár 4.900.000ft volt.Kérdésem hogy milyen formában tudnánk kiszámolni az adó összegét.Illetve hogy önadózóként a jövő évi bevalláskor kell fizetnünk vagy van valami határidő erre.Az összes felmerülő költséget a vevő fizette.Válaszát előre is köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Attila! Adózási ügyekben tanácsot sajnos nem áll módunkban adni. Keresse meg a NAV-ot, készséggel fognak segíteni.

 9. dr Nagy Katalin

  A hozzászólásokat olvasva derül ki, hogy a hozzá nem értő cikkíró butaságai milyen sok embert vezetnek félre.
  A személyi jövedelemadót nem a bevétel után kell fizetni! A nevében is benne van, hogy a jövedelem adóköteles és nem a bevétel.
  A jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy az eladás során kapott árból (bevételből) le kell vonni a vételkor (szerzéskor) fizetett összeget, valamint az egyéb, a cikkben is felsorolt költségeket. A kettő különbözete lesz a jövedelemadó alapja.
  Ez az adóalap is csökken – a cikkben lévő táblázatok szerinti %-ban – a vétel (szerzés) óta eltelt évek alapján.
  Na, a maradékot kell adózni 15%-al.
  Mellékesen jegyzem meg, hogy az ingatlanértékesítésből származó jövedelem után 1988. óta kell jövedelemadót fizetni. Az adó kulcsa azonban soha ilyen alacsony nem volt.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Katalin! Köszönjük az észrevételét. A jobb érthetőség kedvéért használtuk a bekezdés címében a bevétel kifejezést. Az írásban végig a különbözet/ haszon után fizetendő adóról írunk. A konkrét példákban is kiemeljük a szerzés és eladás közötti különbözetet és erre vetítve számoljuk az SZJA-t.

 10. James

  Az lenne a kérdésem, hogy ha van egy ingatlan amit pl 8.000.000 ért vettünk hitelre
  Akkor a 8.000.000 és az eladási érték közötti különbség ami az adó alapja, vagy mint csökkentő tényező maga a hitel is beletartozik azaz kb 9.500.000 és az eladási ár az adóalap?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves James! Az eladásból befolyt összeg az ingatlanon fennálló hitel összegével nem csökkenthető.

 11. Ráczné Helga

  20éve saját tulajdonú házat(nincs rajta hitel) 11 millióért értékesítettem ingatlan irodán keresztül,melyből az ingatlanosnak lejön a 3%-A kinézett ingatlan melyet szeretnénk megvenni 15millióért.Kérdésem az illeték ebben az esetben mennyi lenne?
  Köszönettel:Ráczné Helga

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Helga! Lakás 1 éven belüli vétele és eladása esetén a két lakás értékének különbözete után 4% illetéket fizet.

 12. Anna

  Ha újból lakásba fordítom az összeget, vagyis a régi lakást 11 M vettem és 14 M eladom és ez öt éven belül történik, a különbözet a 3 M Ft után kell-e adózni? Az új lakás ára 15 M Ft. Köszönöm:

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Anna! Az eladás utáni jövedelem után időarányosan SZJA-t kell fizetnie. Éven belüli vétel esetén az eladás és a vétel szembeállítható egymással és a különbözet után kell illetéket fizetnie. Amennyiben a lakás, amit vesz újépítésű, úgy az illeték 15M értékhatárig 0.

 13. Germ Norbert

  A szüleim nevén lévő önkormányzati lakást vásároltam meg részükre kb. 8 éve.Szüleim meghaltak,én 15 éve külföldön élek és dolgozom.Kettős állampolgár vagyok. Eladásra kell kerülni a lakásnak,milyen illetéket kell fizetnem?
  Köszönöm válaszukat.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Norbert! Ön eladója lesz ennek a lakásnak, így adót fizet, nem illetéket. Az öröklés időpontja minősül a szerzés dátumának és a hagyatéki végzésben pedig a szerzési érték. Ebből már ki tudja számolni az adót a cikkben lévő táblázat alapján.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  95

  Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.