Betöltés

Tudod mi az egyik legnagyobb kiadás ingatlanvásárláskor?

szerző: Szklenár Bea
2016-07-28

Lakásvásárlás kapcsán olyan sok mindent kell intézned és annyi pénzt kell kiadnod, hogy nem győzöd kapkodni a fejedet. A záró akkord, amikor megkapod a NAV-tól a levelet az illetékről. Igen, még ezt is fizetni kell. Ráadásul nem is keveset! Megmutatjuk, mire kell figyelned, és hogyan csökkentheted, vagy úszhatod meg az illetéket.

2014 elejétől egységesen 4 %-ra változott a használt ingatlan vásárlás után fizetendő illeték mértéke. Ez emelést jelent a korábbi időszakhoz képest, viszont azok, akik olcsóbb lakást vesznek, jól járnak. 2014 óta ugyanis negatív különbözet (drágábban adsz el és olcsóbbat veszel) után már nem kell illetéket fizetni.

Mi az illeték alapja?

Az illetékfizetési kötelezettséged, ahogy az a pontos nevéből (visszterhes vagyonszerzési illeték) is kitűnik, akkor keletkezik, ha vagyontárgyat vásárolsz. Ez a kötelezettség minden esetben a vevőt terheli.

Adóéven belüli eladás és vétel esetében a két ingatlan – terhekkel nem csökkentett – értékkülönbözete lesz az illeték alapja.

Előfordul, hogy valakinek több lakása is van és egy éven belül ad-vesz ingatlanokat. Magánszemély esetében ilyenkor egy eladással egy vételt lehet szembe állítani. Mindig a szerzést közvetlenül megelőző/ követő tranzakció számít.

Ha pl. 20M-ért eladsz egy lakást és veszel 2 db egyenként 10 millió forint értékű ingatlant, az alábbi lesz az illeték összege:

Egy eladást állíthatsz szembe egy vétellel. Példánkban azonban a vett lakás alacsonyabb értékű. A 2014-es módosításnak köszönhetően a negatív előjelű illetéket már nem kell megfizetni. Így itt nem kell fizetned. A másik 10 milliós lakás után pedig 4%-kal számolva 400 ezer forint illetéket fognak kiróni.

Ha egy új lakást veszel, de a meglévőt még nem adtad el, akkor jelezheted a NAV felé, hogy egy éven belül el akarod azt adni. Így az illették kiszabási eljárást ideiglenesen felfüggesztik.

Nem gyakran, de lakáscserével is lehet találkozni. Lakáscsere alkalmával csak a lakások értékének különbözete után kell megfizetni az illetéket, ami szintén 4%.

Építkezők figyelem!

Egyre többen építkeznek, akik jó esetben az eladott lakásuk árából veszik meg a telket és így építenek.

Az építési telek az illeték törvény alapján mentes a vagyonszerzési illeték alól, HA azon 4 éven belül lakóházat építesz. Erről a szándékról persze nyilatkoznod is kell. Sőt! A legjobb, ha már az adásvételi szerződésben rögzíted, hogy a rendelkezésre álló 4 éven belül a helyi beépíthetőségi szabályoknak megfelelően, a maximális beépíthető terület legalább 10%-ának megfelelő méretű lakóépületet fogsz felhúzni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy eltörlik az illetékfizetési kötelezettséget. Csupán 4 évre felfüggesztik azt. Ennyi idő áll rendelkezésedre, hogy bemutasd a jogerős használatbavételi engedélyt.

Ha ez nem sikerül, akkor az illetéket az eredeti esedékességtől (amikor a fizetési meghagyást megkaptad a NAV Illetékosztályától) számítandó késedelmi pótlékkal megnövelt összegben kell megfizetned!

Építkezel, és nem tudod, milyen hitelt válassz? Kalkulátorunk segítségedre lesz a döntésben.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Leggyakoribb illetékmentességek és illetékkedvezmények

 • Azok a 35 év alattiak, akik első lakásukat veszik (15 M vételár), 50% illetékkedvezményben részesülnek. Ez azt jelenti, hogy 600 ezer forint helyett 300 ezer forintot kell fizetniük. Ebben az esetben 12 havi részletfizetési kedvezményt is kaphatsz.
 • A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás megvásárlása mentes az illetékfizetési kötelezettség alól. A 30 millió forintnál magasabb értékű lakások esetében mentesség, vagy kedvezmény nem vehető igénybe.
 • Önkormányzati, vagy állami tulajdonú ingatlan vásárlásakor nem kell illetéket fizetni.
 • A CSOK levonható az illetékalapból

Ingatlanforgalmazók figyelmébe

Ha a vállalkozásod főtevékenysége szerint ingatlanforgalmazásra jogosult és az adott ingatlant továbbértékesítési célból vetted, 2 százalék illetéket fizetsz. Ez sem automatikus, mert ha nem nyilatkozol, akkor itt is 4% az illeték mértéke. A továbbértékesítésre 2 év áll rendelkezésre.

Határidő, amire figyelj!

Az adás-vételt követően 30 napon belül köteles vagy a vagyonszerzés tényét bejelenteni és ezt az adásvételi szerződéssel kell igazolnod. Ki ne csússz a határidőből, mert mulasztási bírságot szabnak ki rád!

A kiszabott illeték megfizetésére szintén 30 nap áll rendelkezésedre.

Ne feledd, hogy a pontos  számítást minden esetben a NAV végzi a rendelkezésre álló adatok alapján. 

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

22 Hozzászólás

 1. obsitos

  Nyilvánvalóan a VÉTELÁR a legnagyobb kiadás, mert a gk. vásárláskor sem a rendszám a gondom !!!

 2. János

  Lakáscserénél aki az olcsóbb lakást cserélte drágábbra csak az fizeti a 4%-os illetéket ?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves János! Igen, illetéket a pozitív előjelű különbség után kell fizetni.

 3. Sándor

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék, hogy hogyan alakul az illeték, ha eladom az ingatlanomat és egy annál drágábbat veszek, de nem adóéven belül, hanem mondjuk csak egy-két év múlva?
  Köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Sándor! A teljes illetéket ki kell fizetnie. Vételt és eladást csak adóéven belül lehet szembeállítani.

 4. Szántó Zsuzsanna

  Úgy tudom, illetékmentességet élvez az osztatlan közös tulajdonból az enyémnél kisebb (1/4 rész) tulajdonrész megvásárlása is. Így van ez?

  Más: Az 1/4 rész eladását nem terheli SZJA, mivel nagyon régi szerzés. Az eladónak az idén eladott rész után így nem kell SZJA-t fizetnie. Mégis be kell majd vallania jövőre?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zsuzsanna! AZ illeték megfizetésénél nem tesznek különbséget az osztatlan közös ingatlan és az önálló, külön helyrajzi számon található ingatlan között. Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a vagyonszerzés, ha házastársak egymás közötti vagyonátruházásából származik.

 5. bankmonitor.hu

  A bevallásban mindent, ami az adóévet érintő bevétel/kiadás be kell vallani.

 6. Roti

  Új vállalkozó általi lakásunk ára 23.296eft lesz. Két éve ajándékozással szerzett lakásunk eladjuk 9.000eftért. Csok felhasználással mennyi az eladás, vétel szja, illetékkötelezettsége?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Roti! Az ajándékozott lakás eladásánál a vételár 25%-a az adóalap, 2 éve történt a szerzés, ezért az adóalap 10%-kal csökkenthető. Vállalkozó által épített új lakás vásárlása 15M Ft értékig illetékmentes. Ezzel szembeállítható az eladott lakásból befolyt összeg. A pontos adó, és illeték összegét a NAV küldi meg.

 7. Péter

  Ha 2014 -ben 20 millióért vettem egy lakást és 2016-ban 33 millióért eladom és annyiért veszek egy másik lakást akkor a különbözet (13 millió) után fizetek 4%-t? Köszönöm a segítséget!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Péter! Ketté kell választani a kérdését. 1. Az eladás (különbözet: 13 millió forint) után adót kell fizetnie.2014. évi szerzés esetén az adó 10%-kal csökkenthető.
   2. Vétel után fizetendő illeték. Itt eladás és vétel szembeállatható egymással, tehát szintén a 13 millió forint különbözet után kell az illetéket (4%) megfizetnie.
   Mivel ez jelentős összeg, érdemes lenne minden olyan tételt összeszedni (pl. megszerzés költsége,értéknövelő beruházás, értékesítés költsége), amivel csökkentheti az adót.

 8. Nagy Anna Éva

  Üdvözlöm!
  Tudni szeretném meddig és hol kell illetéket fizetnem. A lakásomat jún.30.-án vettem át, Győrben

  Várom szíves válaszát.
  Köszönettel: Anna Éva

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Anna! A NAV fogja küldeni az illetékfizetésről az értesítést, Önnek nincs teendője.

 9. Péter

  Köszönöm szépen!

 10. Judit

  Tisztelt Bankmonitor!
  Hogyan kell 30 napon belül bejelenteni a vásárlást a NAV-hoz? Formanyomtatványon? Én úgy tudtam a Földhivatallal kapcsolatban állnak, s a Tőlük származó információ alapján várható az illeték kiszabása. Vagy ez csak régen volt így?
  Köszönöm,

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Judit! Az adásvételt szerkesztő ügyvéd adja le a NAV lejelentőt.

 11. Anita

  Üdv.Használt lakást vennék kb 10 millioért.Lehet e a kiskorú gyermekemre iratni és ilyenkor kell e illetéket gizetni?

 12. Anita

  Üdv.Használt lakást vennék kb 10 millioért.Ha a kiskorú gyermekemre iratom akkor kell illetékelni? Köszönöm.

 13. Andrea

  Fogyatékossági támogatásban részesülő személy lakás vásárlás esetén kell adót fizessen, vagy van kedvezmény?

 14. Vincze zita

  Üdvözlöm!
  Ha 2012-ben vettem egy lakást 9.8 millióért amit most 14 millióért szeretnék eladni és kb ugyanilyen értékben egy másikat szeretnék venni (csak másik helyen) ,akkor illetéket is és adót is kell fizetnem? Mennyit?
  Válaszát előre is Köszönöm.

 15. beno

  Tisztelt Bankmonitor!

  Mit értenek adóéven belüli vételnek és eladásnak? A szerődés kötés dátumait, esetleg a földhivatali tulajdonjog bejegyzés dástumát veszik figyelembe?
  Illetve az illeték törvényben (link to net.jogtar.hu) nem találtam adóvere vonatkozólag benne. A 21. § (2)136.-ban “a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja”. Akkor lehet hogy nem adóévet számítanak?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

2019. 06. 12.

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már...

Vajon megéri a türelmi idővel induló lakáshitel?

2019. 06. 11.

Halasztott tőkefizetésű kölcsönnél az induló törlesztőrészletünk nagysága alacsony, viszont a türelmi időt követően megemelkedik, sőt magasabb lesz, mint egy normál hitelnél. Mikor éri meg türelmi időt igényelni, hogyan alakul a...

Blogajánló

 • alapblog

  Kávékapszulából saláta

  A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.