Betöltés
loading

Lakást vennél? Akkor maxold ki az elérhető kedvezményeket!

Lakást vennél, mégpedig részben hitelből? Akkor biztosan érdekel, hogy milyen havi törlesztőre számíthatsz a vásárlást követően. Megnéztük, milyen fizetnivalóid lehetnek akkor, ha élsz a családi támogatási lehetőségekkel, illetve mi a helyzet, ha segítség nélkül kell belevágnod a nagy kalandba.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Amikor lakást vagy házat vesz az ember, akkor az első kérdés mindig annak tisztázása, hogy elég saját forrás áll rendelkezésre, vagy részben hitellel lehet csak megoldani a dolgot? Sokaknál persze kicsit másképpen kerül elő a kérdés: mennyi önerőt kell minimálisan előteremteni a lakáshitelhez, hogy saját tulajdonú lakásunk lehessen?

Általánosságban elmondható, hogy az ingatlan forgalmi értékének legalább 20%-át önerőként magunknak kell betenni, vagyis a bankok legfeljebb 80%-ot hiteleznek. A banki értékbecslő által megállapított forgalmi érték persze nem feltétlenül egyezik meg a vevő által kifizetett vételárral, egyaránt lehet annál alacsonyabb és magasabb. Mindkét esetben igaz azonban, hogy a forgalmi érték alapján hiteleznek, vagyis ha valaki annál többet fizetett az ingatlanért, akkor sem kap több hitelt. Ha jó üzletet csinált a vevő, például egy 20 millió Ft-ra értékelt ingatlanhoz 15 millió Ft-ért jutott hozzá, akkor pedig a vételár lesz a hitelplafon.

Mennyi önerő kell egy átlagos budapesti lakáshoz?

A Duna House ingatlanközvetítő hálózat adatai szerint 2019. márciusban egy budapesti panellakás 28,2 millió Ft-ba került, míg a fővárosi téglalakásokért 42,5 millió Ft-ot kellett kifizetni. Eszerint annak, aki teljes egészében támogatás nélkül vásárol, legalább 5,64 millió Ft, illetve 8,5 millió Ft saját tőkével rendelkeznie kell.

A CSOK támogatás némileg segíthet az önerő előteremtésében: használt lakás vásárlása esetén 1 gyermekre 600 ezer Ft, 2 gyermekre 1,43 millió Ft, míg 3 vagy több gyermekre 2,2 millió illetve 2,75 millió Ft vissza nem térítendő otthonteremtési támogatással lehet számolni.

A CSOK-on kívül segíthet az önerő összegyűjtésében még az akár 10 millió Ft összegű Babaváró hitel, ami erre a célra is felhasználható. A Babaváró hitel kamatmentes amennyiben 5 éven belül születik gyermek, további gyermekek esetén pedig a hitel egy részét vagy egészét elengedik. (A hitel részleteiről itt olvashatsz bővebben.)

Táblázatunkban azonban a Babaváró támogatással inkább a lakáshitel kiegészítéseként számolunk, hiszen ennél kedvezőbb kondícióval nincs piaci lakáshitel (és nem is lesz), így az összes hitelköltség jelentősen lefaragható vele.

Támogatott+piaci hitel

Amennyiben tisztáztuk a szükséges önerő kérdését, és persze azt, hogy ezt miből teremtjük elő, akkor következik a szükséges hitel vagy hitelek kiválasztása. Azért lehet több hitel, mert ha valaki mindegyik otthonteremtési támogatásra jogosult, akkor a hitel Babaváró támogatásból, CSOK hitelből és piaci hitelből állhat össze, feltéve persze, hogy szükség van ekkora összegre. A CSOK hitel használt ingatlan vásárlására csak július 1-től igényelhető, de mi már ezzel kalkuláltunk.

A CSOK hitel maximális összege a meglévő vagy vállalt gyermekek számának függvénye: 2 gyermeknél 10 millió Ft, 3 gyermeknél 15 millió Ft a plafon. Érdemes élni a lehetőséggel, hiszen a legfeljebb 3%-os kamattal kínált hitel összességében 4,6 millió Ft pénzügyi előnyt jelenthet egy 20 éves futamidejű piaci termékhez képest.

A Bankmonitor számításai szerint a jelenlegi áron, az összes támogatás együttes igénybevételével 3 vagy több gyermekkel piaci hitel nélkül (CSOK + Babaváró hitel + CSOK hitel) is kijön egy budapesti panellakás, de egy átlagos téglaépítésű ingatlanhoz már bizony erre is szükség lesz, feltéve, hogy a lehető legkisebb önerővel vágunk bele a vásárlásba.

A hitelcsomag okos összeállítása azért is fontos, mert ez alapvetően meghatározza nem csak a futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg nagyságát, hanem a havi törlesztők összegét is. Ez azon túl, hogy hosszú időre meghatározza a családi költségvetés helyzetét, a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet) korlát miatt nagyon fontos. Ez ugyanis meghatározza, hogy mekkora lehet a havi hiteltörlesztők aránya a nettó jövedelemhez képest. A plafon annál magasabban van, minél nagyobb a jövedelem, illetve minél hosszabb a hitel kamatperiódusa. A CSOK hitelek végig fix törlesztésűnek számítanak, ám a Babaváró hitellel kapcsolatban még nem tudni, milyen kamatperiódusú hitelként számolnak majd vele a JTM kapcsán.

Az alábbi Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorral megkeresheted a számodra legjobb piaci lakáshitelt vagy CSOK-hitelt, de ha megadod az adataid, akkor 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot egy hitelszakértő, aki segít megkeresni a számodra legelőnyösebb pénzügyi megoldást.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló