Betöltés

Lakást vennél vagy bérelnél? – A jó döntéssel több milliót is nyerhetsz

szerző: Bankmonitor.hu
2016-06-22

Szinte alig lehet ma olyan embert találni, aki az utóbbi egy évben ne gondolkozott volna el a lakásvásárláson. A saját lakás vagy bérlés dilemmájának eldöntéséhez a következőkben megpróbálunk segítséget adni, méghozzá számszerűsítve egyik vagy másik lehetőséget. Érdemes végigolvasni cikkünket, mert egy jó döntéssel milliók üthetik a markunkat.

Nem véletlen, hogy olyan sokan akarnak lakást

Tagadhatatlan, hogy az utóbbi bő egy évben az ingatlanpiacon szép emelkedés bontakozott ki, a lakáscéllal vásárlók mellett a befektetési célú vásárlás is felerősödött, ráadásul a hazai vevői kör mellett nagy számban megjelentek a külföldi érdeklődők is. A kedvezőbb hitelkonstrukciókkal megtámogatva minden adott volt az áremelkedéshez, ami visszaköszönt a lakások árában és az albérleti díjakban is.

Magyarországon hagyományosan magas a lakosságon belül az ingatlantulajdon aránya, a válságot követően visszazuhanó kereslet most keres magának helyet a piacon. Vélhetően a következő néhány év még ennek szellemében telik majd, pontosan ezért poroltuk le régi számításainkat és készítettünk becsléseket arra vonatkozóan, hogyan is néz ki a matek egy lakás megvásárlásánál, valamint ezzel párhuzamba állítva a bérlésnél.

Nem lőjük le a poént az elején, ha azt mondjuk, hogy megéri lakást vásárolni, ha tehetjük. Egy átlagos 20 millió forintos lakás, 6 millió forintos önerő és 20 éves változatlan kamat mellett 118 ezer forintos havi törlesztőrészlet mellett érhető el, míg a hasonló lakás bérleti díja ettől 10 ezer forinttal maradhat el a becsléseink szerint. A hitel visszafizetésével arányosan a saját ingatlanvagyonunk is növekszik, méghozzá jóval nagyobb ütemben, mint ahogy egy alacsonyabb kockázatú befektetés tudna nekünk fialni.

lakasuj1160622

Számolj magadnak, használd a saját igényeid megadására is lehetőséget nyújtó kalkulátorunkat:

LAKÁSVÁSÁRLÁS VAGY ALBÉRLET

Lakhatási lehetőségeink összehasonlítása

Melyik éri meg jobban számodra? Add meg email címedet és elküldjük neked összehasonlító kalkulátorunkat!

Preferred Format:

E-mail cím:

Név:

Hatalmas előnyre tehetünk szert

A legnagyobb előnye az ingatlan megvásárlásának a bérléssel szemben, hogy előbbinél a saját vagyonunkat tudjuk erőteljesen növelni, míg utóbbi esetében mi csak használatba vesszük más lakását. A vásárlás vagyonhatását igazán az dobja meg, hogy a törlesztőrészlet meghatározott részét a tőke visszafizetésére fordítjuk, vagyis a vagyonunk ezzel párhozamosan növekszik. Azért tud egyenes arányosságnál nagyobb mértékben nőni a vagyonunk, mert az időszak elején a részletek nagyobb része megy el kamatra, mint tőkére, viszont ez gyorsan megváltozik a futamidő végéhez közelítve.

Az első évben a törést az okozza, hogy az ingatlanvásárlás kezdeti költségei magasak, a 20 millió forint értékű ingatlanra vetítve az 1,2 milliós becslés teljesen reális. Ezt követően viszont már egyértelmű a meccs végkimenetele, minden egyes forintból, amit kifizetünk a banknak, több mint fél forint hozzánk vándorol az ingatlanvagyonunk növekedésén keresztül.

Bérlésnél alapvetően arra építhetünk, hogy volt közel 5,8 millió forintunk a 2 havi kauciót is elszámolva. Az összeg befektetése tudja megalapozni a későbbi vagyont, sajnálatos módon az alacsony hozamkörnyezetben a lakásvásárláshoz hasonló pályát csak extrém kockázat felvállalása mellett lehetne elérni. Kellően biztos befektetést választva a különbség a két út között drámai, míg a lakásvásárlásnál a vagyonunk mai értéken alig marad el a 20 millió forinttól, addig a bérlésnél 7 millió forintnál áll meg a számláló.

lakas2160622

Idővel a havi kiadások között sincs nagy különbség

A háztartás büdzséjét a havi kiadások terhelik igazán meg, ezért is célszerű megvizsgálni, hogy a bérlés és a részben hitelből történő lakásvásárlás milyen költségekkel jár együtt. Bérlés esetén mindössze azt kell számításba vennünk, hogy mekkora a bérbeadó által meghatározott havi bérleti díj. Úgy becsültük, hogy a bérleti hozam 6,5% évente, másként fogalmazva egy 20 millió forintos lakást havi szinten 108 ezer forintért adnak ki. A bérleti díj éves alapon az inflációnál nagyobb mértékben nő, pontosan akkora mértékkel, amilyen ütemben az ingatlan piaci ára emelkedik.

Lakásvásárlásnál azért összetettebb a történet. A 20 milliós lakásnál 30%-os önerő mellett a 14 millió forint mellé még további 1,2 millió forintra van szükség, ami gyorsan összejön, ha csak az ingatlan vagyonátruházási illetéke 4%. Saját használat esetén még felmerül az állagmegóvás is, a kisebb-nagyobb felújításokkal is szükségszerű számolni. A hitel 118 ezer forintos törlesztőrészlete utóbbi tétellel együtt havi szinten 135 ezer forintos kiadással egyenértékű.

Mai árakon számítva a mérleg a bérlés javára mozdul el az időszak elején, 1 százalékos infláció mellett 15 évet kell várni, míg a lakásvásárlás kiadásai alacsonyabbá válnak. A változatlan kamatozás előnye igazán akkor jön ki, ha magasabb inflációra számítunk, csak példaként, ha 3 százalék lenne az áremelkedés üteme, akkor már 8 év után jobban jövünk ki havi alapon is. A havi kiadásokat is mérlegelve nem hinnénk, hogy marad afelől kétség, hogy érdemesebb lakást vásárolni, főleg, ha nem csak néhány évre tervezünk előre.

lakas3160622

Számolj magadnak, használd a saját igényeid megadására is lehetőséget nyújtó kalkulátorunkat:

LAKÁSVÁSÁRLÁS VAGY ALBÉRLET

Lakhatási lehetőségeink összehasonlítása

Melyik éri meg jobban számodra? Add meg email címedet és elküldjük neked összehasonlító kalkulátorunkat!

Preferred Format:

E-mail cím:

Név:

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

1 Hozzászólás

 1. Petya

  Az első ábra azt sugallja, hogy hitelfelvétel esetén 20 év alatt 15 millióval növekszik a vagyonom, míg bérlés esetén csak mindössze 2 millióval. Mivel a lakáshitelek díja összevethető a bérleti díjakkal ez az ábra így szerintem nagyon megtévesztő. Azt a 15 milliót a kamatok mellett én fogom befizetni a lakásomba 20 év alatt, például a munkabéremből. Ugyanakkor az ábra ezt a pénzt bérlés esetén nem veszi figyelembe, holott a valóságban a megtakarításaimhoz adódik hozzá és a piros görbéhez hasonló meredekséget okoz. Szerintem.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Változó kamatozású lakáshitel – előnyök és tévhitek!

2019. 10. 14.

Jelenleg nagyon népszerűek a hosszú kamatperiódusú hitelek. A piaci környezet kedvez is a konstrukciónak, hiszen ezt választva hosszú távon részesülhetünk az alacsony kamatok előnyeiből. Mégis lehetnek olyan szituációk, amikor a...

Blogajánló

 • alapblog

  Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin!

  Kollégáink, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek arról, hogy mi a különbség a 2017-es és a 2019-es 10 ezer dolláros Bitcoin közt és, hogy hogy jön... The post Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.