Lakástámogatások: milyen hatása lehet az őszig meghosszabbított veszélyhelyzetnek?

Lakástámogatások: milyen hatása lehet az őszig meghosszabbított veszélyhelyzetnek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-17 Frissítve: 2021-11-19
 

A parlament elé terjesztették a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvénymódosítást. Ha elfogadják a változtatást, akkor a veszélyhelyzet őszig fennmarad, a határidő kitolása pedig hatással lehet a különböző lakástámogatásokra is, hiszen a támogatások igénylési feltételeivel kapcsolatban – a veszélyhelyzet idejére – átmeneti kedvezményt biztosít a jogalkotó.

A járványhelyzet miatt veszélyhelyzetet hirdetettek ki, mely időszak alatt átmeneti szabályokat vezettek be, ami az élet számos területét érintheti. Ezek az átmeneti szabályok a lakástámogatások igénylési feltételeit is befolyásolják: bizonyos határidőkkel, elvárásokkal kapcsolatban könnyítést léptettek életbe.

A jelenleg érvényben lévő veszélyhelyzet 2021. május 23-án járna le, ugyanakkor a parlament elé terjesztették a határidő hosszabbítását. Ennek értelmében – amennyiben elfogadja a parlament – a veszélyhelyzetet a parlament szeptemberi ülésszakának nyitó ülését követő 15. napig meghosszabbítaná.

A jelenleg szabályok alapján a veszélyhelyzet meghosszabbítása hatással lenne a lakástámogatásokat érintő könnyítésekre is. Fontos tudni ugyanakkor, hogy akár külön jogszabály alapján ezeket a speciális szabályokat idő előtt megszűntethetik.

Hirdetés

Hirdetés

Igénylők életkorára vonatkozó speciális szabályok

Több támogatás esetében is van az életkorra vonatkozó felső korlát:

  • A Babaváró hitel esetében a pár hölgy tagja igényléskor nem tölthette be a 41. életévét.
  • Csok támogatás igénylésekor – amennyiben vállalt gyermekre kérnék a támogatást – legalább a pár egyik tagja nem tölthette még be a 40. életévét.

Nem esnek el azonban a támogatási lehetőségtől azok, akik a fent leírt életkort 2020. június 18. és a jelenlegi veszélyhelyzet lejárata – várhatóan idén ősz – között töltötték be. Ezek a családok még a veszélyhelyzet lejáratát követő 30 napon belül megigényelhetik a Babavárót, vagy a csok támogatást.

Veszélyhelyzet alatti érvényben lévő lakástámogatásokat érintő könnyítések (életkor, igazolások)

Tb-igazolás érvényességi ideje

Szinte az összes támogatáshoz szükséges valamennyi tb-jogviszony: erről a csok támogatás, a Babaváró hitel és a támogatott felújítási hitel esetén igazolást szükséges benyújtani. (A felújítási támogatásnál is elvárják a megfelelő Tb-jogviszony meglétét, erről azonban alapesetben elég nyilatkoznia az igénylőknek.)

A családi otthonteremtési kedvezmény esetében legfeljebb 30 nappal a kérelem benyújtása előtt kiállított igazolásra van szükség. Ezt a határidőt azonban átmenetileg meghosszabbították: ha a veszélyhelyzet alatt járna le az igazolás érvényessége, akkor a megszűnést követő 30 napig elfogadható a dokumentum.

A Babaváró hitelre ez a könnyítés nem érvényes. Fontos azonban megjegyezni, hogy a rendelet alapvetően nem rögzíti az igazolás érvényességi idejét, vagyis arra vonatkozóan nem is lehet könnyítést kiadni. Az otthonfelújítási hitelre pedig a felújítási támogatásra érvényes könnyítések az irányadók. Annál a támogatásnál pedig nincs szükség alapesetben Tb-igazolásra, így arra vonatkozó könnyítést sem vezettek be. (A nyugdíj melletti munkaviszonyról szóló igazolásra viszont érvényes a könnyítés, a dokumentum a vészhelyzet lejártát követő 30. napig elfogadható.)

Tb-jogviszony megszűnése, szüneteltetése

A folyamatos Tb-jogviszony vizsgálatakor elfogadható az is, ha a jogviszonyunk – munkahelyünk, vállalkozásunk – átmenetileg megszűnt, de összességében a vizsgált időszakban a jogviszony nélkül töltött idő nem haladja meg a 30 napot. (Vagyis elfogadható az is, ha a vizsgált időszakban munkahelyet váltottunk, de a két állás között munka nélkül töltött idő nem haladta meg a 30 napot.)

A járványra való tekintettel ezen feltételen is lazítottak: akár 30 napnál hosszabb ideig is lehetünk munka nélkül, amennyiben állásunk a veszélyhelyzet alatt – vagy azt követő 30 napon belül vesztettük el – és új állást találunk a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig.

Valamennyi lakástámogatás esetében életbe lépett a fenti könnyítés. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a támogatott hiteleknél – Babaváró hitel, csok-hitel, otthonfelújítási kölcsön – a bankok elvárnak megfelelő jövedelmet és munkaviszonyt is. Ezen konstrukciók esetében a bank el fogja utasítani a kérelmünket, ha nincs megfelelő munkaviszonyunk hiába felelünk meg a jogszabályi előírásoknak.

Veszélyhelyzet alatt érvényben lévő lakástámogatást érintő könnyítések (Tb jogviszony)

A Tb-jogviszonyba beleszámít a vészhelyzet időtartalma

Minden támogatáshoz elvárnak Tb-jogviszonyt, ugyanakkor annak időtartalma nem minden esetben egyezik meg:

  • Használt lakás vásárlására, bővítésre igényelhető csok esetében fél éves Tb-jogviszony szükséges.
  • Az újépítésű lakás vásárlásához, építkezéshez is fél éves Tb-jogviszonyt várnak el, amennyiben 1-2 gyermek után vesszük igénybe a csok kedvezményt.
  • Már 2 éves Tb-jogviszonyra lenne szükség akkor, ha 3 gyermekre kérnénk a csok-ot és „új lakáscélra” fordítanánk az összeget.
  • A speciális falusi csok-hoz alapesetben 1 éves Tb-jogviszony szükséges, a 3 gyermek után járó emelt összeg eléréshez azonban itt is két éves jogviszonyt várnak el.
  • A Babaváró hitel igénylésének egyik feltétele a 3 éves Tb-jogviszony megléte.
  • Az otthonfelújítási támogatáshoz és a hozzá kapcsolódó támogatott hitelhez pedig legalább egy éves Tb-jogviszonyt várnak el.

A járványhelyzet miatt azonban a veszélyhelyzet idejének egy részét biztosítotti időszaknak tekintik abban az esetben is, ha elvesztettük ezen időszak alatt – vagy azt követő 30 napon belül – a munkánkat, vagy szüneteltettük a vállalkozásunkat. Fontos feltétel azonban, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül újra munkába álljunk, vagy vállalkozásunk szüneteltetését megszűntessük.

Mennyi időt számítanak bele a TB-jogviszonyba a veszélyhelyzetből abban az esetben, ha ezen időszak alatt nincs munkaviszonyunk?

  • Amennyiben fél éves Tb-jogviszony az elvárás az adott támogatás esetében – használt lakás vásárlására, bővítésre igényelt csok-nál, illetve 1-2 gyermek után „új lakáscélra” igényelt családi otthonteremtési támogatásnál – a veszélyhelyzetből legfeljebb 90 nap számítanak bele a jogviszonyba.
  • Amennyiben az elvárt Tb-jogviszony több, mint fél év – falusi csok, Babaváró hitel, otthonfelújítási támogatás és hozzá kapcsolódó hitel, 10 millió forint összegű 3 gyermek után járó csok -, akkor a veszélyhelyzetből legfeljebb 180 napot számítanak bele a jogviszonyba.

A veszélyhelyzet a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján május 23-án járna le, ugyanakkor a tervezett módosítás meghosszabbítani a különleges jogrendet őszig. Amennyiben ezt a módosítást a parlament elfogadja – és nem rendelkeznének külön jogszabályban a lakástámogatásokról -, akkor bizony az otthonteremtési kedvezményekre érvényes átmeneti szabályok is velünk maradnának őszig.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés