loading

Lakásvásárlásnál nem elég a csekk a közüzemi számlák megfizetéséről

Ha lakást vásárlunk, akkor mindenképpen körültekintően kell eljárnunk: nem elég megtalálnunk álmaink otthonát, azt is ellenőriznünk kell, hogy minden rendben van-e a kérdéses ingatlannal. Ha alaposan megvizsgálunk mindent, akkor is előjöhetnek rejtett buktatók, például a közüzemi szolgáltatókkal kapcsolatban.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.
 A házvásárlás egy komoly döntés, hiszen hosszú évekre keressük családunk új otthonát. Ugyanakkor jelentős pénzügyi döntésnek is tekinthető, hiszen megtakarításaink jó részét a vételár megfizetésére fordítjuk, sőt sok esetben több évtizedre lakáshitelt is felveszünk. Éppen ezért minden körülményt alaposan mérlegelnünk kell a döntés előtt.

A lakás tulajdoni lapját is ellenőrizni kell: kik a tulajdonosok, milyen hitelhez kapcsolódó jelzálogjogok vannak a lakáson jelenleg, esetleg más kötelezettségek, terhek szerepelnek-e az ingatlanon. Egy végrehajtási jog, egy perfeljegyzés, vagy épp egy eltartási szerződéshez kapcsolódó kötelezettség jelentőse befolyásolhatja az adásvételt.

Érdemes például először a kapcsolódó terheket megfizetni – ráadásul az egyes végrehajtások ellenértékét érdemes közvetlenül a végrehajtónak utalni -, csak ezek után átadni az eladónak a maradék összeget. Sőt finanszírozási szempontból is lényeges lehet az, hogy milyen terhek vannak az ingatlanon: általában lakáshitelből ugyanis nem lehet megfizetni a végrehajtásokat, közüzemi tartozásokat, azokat az önerőből szükséges rendezni.

Szerencsére a tulajdoni lapot, a kapcsolódó terheket az ügyvédnek is szükséges ellenőriznie, így mindenképpen kiderül, ha ott valamilyen problémás bejegyzés szerepelne. Az ügyvédnek azonosítania kell a vevőket és az eladókat is, emiatt személyi problémák sem merülhetnek fel. Mégis találkozhatunk számtalan akadállyal, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek.

Nem csak az eladó közüzemi tartozásából lehet probléma

Például a közüzemi számlák megfizetését is ellenőrizni szükséges. Logikusan a számlalevelek és az utolsó, befizetett csekk bemutatásával tudja az eladó alátámasztani azt, hogy rendben fizette a villanyt, a gázt, vagy épp a vizet. Ez azonban nem elégséges, ha társasházban vásárolnánk lakást.

Ekkor ugyanis a közös költségek rendezését is szükséges ellenőrizni, sőt emellett még felmerülhet egy váratlan probléma is: gondot okozhat például, ha más a társasházban lakó nem fizeti rendben a vízszámláját. Ez akkor jelenthet komoly problémát, ha a társasháznak van főmérője és az egyes lakások csak mellékmérőkkel rendelkeznek. Ekkor ugyanis a vízmű – ha nem fizeti valaki a számláit -, felmondhatja a mellékóra szerződést a lakóval és a tartozást átterhelheti a társasházra, annak főórájára.

Vagyis az összes lakónál megjelenhet ez az “adósság”, ez pedig szélsőséges esetben elvezethet oda is, hogy az egész társasház vízfogyasztását korlátozza a szolgáltató. Ez egy nagyon nehéz helyzet, ráadásul vevőként igen nehezen értesülhetünk a dologról: a tulajdoni lapon jellemzően nincs erre vonatkozó bejegyzés, az eladó közüzemi számlái pedig rendben vannak.

Ez a helyet az eladónak sem jó

Ez a szituáció azonban az eladót is kellemetlenül érintheti. Ha nem tudott a társasház tartozásáról – vagy épp nem árulta el azt -, akkor legkésőbb a közüzemi számlák átírásakor komoly gondot okozhat a meglévő tartozás. A rendezetlen tartozás miatt ugyanis nem lehet a vevő nevére átírni a mellékmérőt. 

Mivel az adásvételi szerződésben nevesítve van, hogy az ingatlan per-, igény-, és tehermentes, ezért összességében ez a helyzet az eladónak okozhat kellemetlenséget. Ha eddig már nagyobb összeget megfizettünk számukra, akkor viszont elképzelhető, hogy hosszas pereskedés után kaphatjuk csak vissza az addig megfizetett pénzünket.

Mit tehetünk, hogy ne keveredjünk ilyen helyzetbe?

Kérjünk külön igazolást az adásvételi szerződés aláírása előtt minden közüzemi szolgáltatóra vonatkozóan arról, hogy nincs magának a társasháznak sem tartozása, elmaradása. Ezt jellemzően a közös képviselő tudja kiállítani számunkra, illetve az eladó részére.

Érdemes külön is egyeztetni a közös képviselővel: így megtudhatjuk azt is, hogy van-e közös költség elmaradása az eladónak. Fontos, hogy az eladóval együtt tudunk beszélni a képviselővel, hiszen mi még nem vagyunk a társasház tagja, így számunkra információt csak korlátozottan adhatnak ki.

Érdemes a többi lakóval, szomszéddal is beszélni. Így rengeteget információt, pletykát megtudhatunk a lakóközösségről. Például kiderülhet, hogy vélhetően egyes lakók már komoly elmaradásban vannak a közüzemi számláikkal, ami még nem került rá költségként a társasház főórájára, de erre a közeljövőben sor kerülhet.

A kiszemelt lakásról érdemes mindent megtudni mielőtt döntünk, ugyanez igaz a lakáshitelre is, amelyet igényelnénk a vásárláshoz. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora minden lényeges információt tartalmaz az egyes banki ajánlatokról, ennek segítségével könnyebben megtalálhatjuk a számunka legkedvezőbb konstrukciót.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Ha megvan a 3,5 millió beoltott, a jövő hét közepén nyithatnak a teraszok

  Orván Viktor a közösségi oldalán ismertette a tervezett nyitási intézkedéseket. A vendéglősökre vonatkozó részt kiemeltük. Az újranyitás következő lépéseként, amikor 3,5 millió ember megkapja az első oltását a koronavírus ellen, ki lehet nyitni a vendéglátóhelyek teraszait– mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy számol, hogy a 3,5 milliós számig jövő szerdára vagy csütörtökre juthatunk el.A vendéglátósok teraszdíját eltörlik – tette hozzá....