Betöltés

Lakásvásárláson töröd a fejed? Ezek a fizetnivalók fognak felmerülni

szerző: Bankmonitor
2017-03-30

Az ingatlanpiac feltámadásával párhuzamosan sokan törik a fejüket ingatlanvásárláson, amit jól mutat, hogy az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt a saját használatra vásárlók aránya. A lakásvásárlás azonban nem egyszerű, sok intéznivalóval jár és a lakás árán kívül még sok egyéb fizetnivaló is akad. Egy 15 millió forintos ingatlan esetében, ha hitelt is veszünk fel, a felmerülő költségek akár a 800-900 ezer forintot is elérhetik.

A közvetítőnek és az ügyvédnek is fizetünk

Ma a legtöbben már a különféle internetes oldalakon keresztül nézünk utána annak, amit meg szeretnénk vásárolni, és nincs ez másként az ingatlanoknál sem. Az ingatlankeresés során biztos támpontot nyújthat egy ingatlanközvetítő, mivel így számos ingatlan közül válogathatunk, és könnyen rátalálhatunk a megfelelőre. Ha ilyen módon sikerül kiválasztani álmaink lakását, annak költsége is van, ami valójában nem csak az eladót terheli.

Az ingatlanügynökként eljáró cég jutalékként akár az ingatlan vételárának 1,75-5 százalékát is elkérheti. Abban viszont szokott eltérés lenni, hogy ezt milyen mértékben fizeti meg az eladó, illetve mi a vevői oldalon. Ha azt vesszük alapul, hogy vevőként a díj felét kell kifizetnünk egy 15 millió forintos ingatlan vételénél, 262-375 ezer forintot is felemészthet a közvetítő jutaléka.

Ha megtaláltuk a megfelelő lakást és az adásvételi szerződés megkötéséig is eljutottunk, még egy nagyobb költségtétel merül fel. Ez pedig az ügyvédi munkadíj lesz, ami általában az ingatlan vételárának 0,5-1,5 százaléka szokott lenni, de esetenként változhat a díj pontos mértéke. Tehát az ügyvédi díj egy 15 milliós ingatlan esetében 75 – 225 ezer forint környékén mozog.

Emellett a földhivatalnál még egy kisebb, 6600 forintos fizetnivalónk merül fel, amit azért szükséges teljesíteni, hogy az adott ingatlan a nevünkre kerülhessen.

Az illeték jelenti a legnagyobb költséget

Az ingatlanvásárlás során felmerülő legnagyobb költséget az illeték jelenti. A jelenlegi szabályzás értelmében ennek mértéke egységesen 4 százalék, függetlenül attól, hogy milyen ingatlanról van szó. Az illeték fizetésének alapját az ingatlan forgalmi értéke képzi, így, ha egy 15 milliós ingatlant vettünk, 600 ezer forintot kell az adóhatóság felé megfizetnünk.

Viszont, ha valaki éven belül ad-vesz ingatlanokat, akkor az újonnan vásárolt lakás és a régi ingatlan értékkülönbözete jelenti az illeték alapját, méghozzá úgy, hogy egy eladással egy vételt állíthatunk szembe.

Azonban több esetben nyílik lehetőségünk arra, hogy illetékkedvezményt érvényesítsünk, esetlegesen teljesen mentesüljünk a teher megfizetése alól. Röviden össze is foglaltuk a leggyakoribb eseteket:

 • Az egy éven belül eladott ingatlan esetében, amennyiben az újonnan vásárolt lakás alacsonyabb értékű, mentesülünk az illetékfizetés alól
 • Az építési telek mentes az illetékfizetés alól, ha azon 4 éven belül lakóházat építünk
 • Ha 35 év alattiak vagyunk, és első lakásunkat vesszük (15 millió forint alatt), akkor 50 százalékos illetékkedvezményben részesülünk
 • A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített (például a most felkapott lakóparkok, társasházak), 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás megvásárlása mentes az illetékfizetési kötelezettség alól.
 • Az otthonteremtési támogatás (CSOK) keretében igényelt támogatás levonható az illetékalapból

Amire figyelni kell, hogy a lakás megvásárlása után 30 napon belül jelentsük be a vagyonszerzés tényét, mert különben mulasztási bírságot szabnak ki ránk! Amennyiben első lakástulajdonról van szó, lehetőség nyílik részletfizetésre is, amely alapján legfeljebb 1 év alatt havonta egyenlő részletekben tudjuk teljesíteni az illetéket. Ebben az esetben a 15 milliós lakás után a kedvezmény miatt 300 ezer forintnyi illetéket kell fizetni, amit havi 25 ezer forintos részletekben letudhatunk.

A hitelfelvétel is további költségekkel jár

Mivel nagyon kevesen rendelkeznek akkora megtakarítással, hogy a lakás teljes vételárát önerőből fedezzék, így lakáshitelt is szükséges felvenniük. Szerencsére ma a lakáshitelek már rendkívül alacsony kamat mellett érhetők el, a legolcsóbb lakáshitelhez 3% körüli THM mellett is hozzájuthatunk akár átlagos jövedelemmel is. Amennyiben lakáshitelt veszünk fel, a fenti díjak mellett további költségekkel is szükséges kalkulálnunk.

A lista igen hosszú, és előfordulhatnak akár nagyobb összegű díjak is, mint a közjegyzői díj, az értékbecslés, folyósítási jutalék, vagy jelzálog bejegyzés. Így egy átlagos hitel induló költsége 113 ezer forint lehet, de legrosszabb esetben a 200 ezer forintot is eléri. Azonban az változó, hogy mely díjakat kell ténylegesen megfizetnünk, ugyanis a költségek nagy része egy megfelelő lakáshitel választásával megúszható, és a bankunk kedvezményeket is adhat.

A legjobb lakáshitelre vagy kíváncsi? A következő kalkulátor segítségével könnyedén megtalálhatod!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Dr. Kaló

  Ez az egész hablaty nyugati minta, nyilván így akarják itt is bevezetni. Itt soha nem volt szokás a vevőt ingatlanos jutalékkal terhelni, neki elég az ügyvédi költség, ami közel sem volt soha százezres nagyság, mert nem százalékra ment. Ez is egy lehúzás már megint. Biztos, hogy van olyan ügyvéd aki nem húzna így le. Aki hülye az meg haljon meg, ez esetben pengessen mint a katonatiszt.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.