Betöltés

Lázár és Rogán szerint bombabiztos befektetés az ingatlan

szerző: Bankmonitor.hu
2014-06-10

Hosszú ideje megy a latolgatás: mikor indulhat meg a hazai ingatlanárak emelkedése az 5-6 éve tartó árcsökkenést követően. Az elemzések rendre fókuszba helyezik az olcsón elérhető hiteleket, a befektetési céllal vásárolt ingatlanok banki kamatoknál magasabb bérleti hozamát. A kutya azonban nem feltétlenül (csak) itt van elásva. Érdemes egy pillantást vetni kis hazánk vezető politikusainak vagyonnyilatkozatára, melyből egyértelműen kiderül, hogy vagy érzelmi kötődés vezérli őket az ingatlan vásárlásra, vagy jó befektetésnek tartják. Pártállástól függetlenül. Tévedhetnek, vagy jól látják a jövőt?

A Bankmonitor.hu nem kíván politikával foglalkozni, így abszolút pártsemlegesen vizsgáljuk a kérdést. Ha ránézünk az alábbi táblázatra, jól látható, hogy nagyon komoly az ingatlanok iránti elköteleződés a vezető politikusok körében:

 • ingatlan tulajdon elsődlegesebb a pénzben rendelkezésre álló megtakarításnál
 • több politikus is gyűjti az ingatlanokat annak ellenére, hogy ezzel jelentős adósságot halmoz fel
 • 7-12-21 ingatlan igencsak szép felhalmozásnak számít

politikus_vagyonFentiekből nyilvánvalóan következik, hogy a vezető politikusok sokkal jobban bíznak a hazai ingatlanpiac feltámadásában, mint az átlagember. Lehetséges. Azt azonban a tényszerűség kedvéért szintén meg kell osztanunk olvasóinkkal, hogy az ingatlanok iránti elkötelezettség nem az elmúlt egy évben alakult ki a vezető réteg körében, azaz nem hirtelen felindulásról van szó. A vagyonon belüli arányok – az ingatlanok túlsúlya – azonban mindenképpen beszédes. 

A vagyonbevallások részleteiben látni lehet, hogy az ingatlantulajdon meglehetősen sokrétű: lakóingatlan, nyaraló, mezőgazdasági földterület, erdő… stb. A termőföldek felértékelődése egyébként teljes mértékben kézzelfogható volt az elmúlt években… 

Hogyan fektess be Te ingatlanba?

A Bankmonitor szilárdan azt a véleményt képviseli, hogy az ingatlan is ugyanolyan befektetés, mint a kötvény, bankbetét, befektetési alap, vagy részvényvásárlás. Megvannak a maga sajátosságai. Semmiképpen
nem kockázatmentes, amit jól mutat az elmúlt 5 évben megvalósult 20-30%-os áresés is. Az ingatlant is ugyanúgy egy elemként kell felfogni befektetéseink között, mint bármilyen más elemet. 

Fentiekből adódóan egészséges megközelítésben az ingatlan nem képviselhet 100%-os súlyt a befektetéseink között. Mi a magunk részéről
egyharmados aránynál többet nem tartunk szerencsésnek. (Természetesen fontos leszögezni, hogy az az ingatlan amiben élünk, az nem befektetés! Ebből adódóan ne vásároljunk 50%-kal nagyobb ingatlant, abban bízva, hogy jó befektetés lesz.)

Ha valaki úgy gondolja, hogy az ingatlan jó befektetés, de önmaga nem rendelkezik megfelelő összeggel, hogy egy ingatlant megvegyen, akkor rendelkezésre állnak az
ingatlan alapok. Magyar sajátosság ezen a téren ugyanakkor, hogy gyakorlatilag csak üzleti (iroda, kereskedelmi ingatlanok) célú ingatlanokba történő befektetésekre hoztak létre alapot, lakóingatlanokra működő befektetési alapot nem fogunk találni (ha valaki nagyon keres, akkor tetszhalott állapotban lévő lakóingatlan alapot is talál, de ez inkább kerülendő). 

Ha úgy gondolod, hogy szeretnél meghallgatni egy szakértői véleményt arról, hogyan illeszkedhet a Te pénzügyi helyzetedhez az ingatlanbefektetés, ajánljuk a
Bankmonitor személyes tanácsadás szolgáltatását. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.