Betöltés
loading

Lehet, hogy egy korábbi hibád miatt nem ad lakáshitelt a bank

Ha hitelt szeretnénk igényelni, akkor a bank minden esetben alaposan megvizsgálja jövedelmi és vagyoni helyzetünket. Amennyiben ingatlanfedezet mellett szeretnénk kölcsönt kapni, akkor a bank ellenőrzése kiterjed a fedezetként felajánlott lakásra is. Ennek tulajdoni lapjáról azonban számos olyan dolog kiderülhet, ami miatt nem kaphatjuk meg a kért összeget.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Abban az esetben is jó választás lehet egy jelzáloghitel, ha nem lakásvásárlási célra használnánk fel a kapott összeget. Ugyan a személyi kölcsön egyre népszerűbb a szabad felhasználású hitelek között, de még mindig számos előnye lehet egy jelzáloghitelnek vele szemben. A jelzáloghitelek kamata például jellemzően alacsonyabb, mint az ingatlan fedezet nélküli kölcsönöké. Amennyiben pedig nagyobb összegre van szükségünk, akkor az csak ingatlanfedezet mellett kaphatjuk meg, ugyanis személyi kölcsön legfeljebb 10 millió forintig igényelhető. Ha pedig korábban felvett lakáshitelünket szeretnénk kiváltani – ezzel kihasználva az utóbbi idők kamatcsökkenését -, akkor azt ugyancsak egy hitelkiváltási célú jelzáloghitellel érdemes megtenni.

Korábbi anyagi problémáink meggátolhatják a hitelfelvételt

Egy jelzáloghitel igénylésekor az ingatlan tulajdoni lapját – okirat, melyen megtalálható az ingatlan megnevezése, tulajdonosai, kapcsolódó terhei (jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom…) és egyéb alap adatok – a bank alaposan megvizsgálja. Ezen okiratra azonban felkerülhetnek olyan bejegyzések is, melyek minket minősítenek negatívan.

Ha nem fizettük rendben a közüzemi számláink, akkor bizony a szolgáltató jelzálogjogot jegyeztethet be az ingatlanunkra. Ugyanezt megteheti az adóhivatal, ha nem fizetjük ki időben valamilyen adó jellegű kötelezettségünket, tartozásunkat. Ha pedig nagyobb összegű, hosszú ideje fennálló elmaradásunk van, akkor lakásunkat akár árverés, végrehajtás alá is vonhatják. Ezek az információk pedig mind megjelennek a tulajdoni lapon.

Sőt, a tartozásunk rendezését követően sem kerülnek le nyom nélkül onnan. Ugyan törlésre kerülnek, de ez jelen esetben azt jelenti, hogy a törlés dátuma megjelenik az adott teher mellett az okiraton, vagyis mindenki láthatja, hogy volt valamilyen problémánk a múltban. Ezt pedig a bankok nem szeretik, így emiatt akár el is utasíthatják az igénylésünk. Persze nem minden bank egyformán érzékeny erre, ám a Bankmonitor több olyan pénzintézetről is tud, ahol bizonyos időnek, jellemzően fél évnek el kell telnie a mulasztás után ahhoz, hogy hitelt adjanak az ügyfélnek. 

Fontos azonban, hogy vásárlási hitel esetében egy ilyen törölt teher nem rólunk árul el negatív információt, hanem az eladóról. Emiatt lakáshiteleknél nem jelent elutasítást egy ilyen, a tulajdoni lapon megjelenő “baki”.

Előfordulhat az is, hogy a problémát okozó elmaradást, tartozást már évek óta rendeztük, de ingatlanunk tulajdoni lapján még mindig rajta van – törlésre sem került – a kapcsolódó bejegyzés. Ebben a esetben érdemes a teher jogosultjával egyeztetni a tulajdoni lapon lévő bejegyzés törléséről, illetve kérjünk igazolást is tőlük, hogy mikor rendeztük elmaradásunkat, tartozásunkat. Ez egyébként szükséges lehet a hitelbírálathoz is.

Széljegyek a tulajdoni lapon

Ingatlanunk tulajdoni lapján széljegyen szerepel minden folyamatban lévő kérelem egészen addig, amíg azt át nem vezetik véglegesen az okiraton. Ezzel nincs is semmi probléma, ebből tudhatjuk meg például, hogy változik a tulajdonos, vagy egy hitel miatt jelzálogjogot fognak bejegyezni a lakásra. Gond inkább akkor lehet, ha az adott változás elintézése, átvezetése elhúzódik.

A földhivatal ugyanis tulajdoni lapra feljegyzett változási kérelmekkel – széljegyekkel – sorban halad. Vagyis, amíg a korábbi kérelmet nem jegyzik be – vagy épp utasítják el -, addig a később beérkezett kérelmekkel sem fognak tudni foglalkozni. Ezzel a bankok is tisztában vannak, emiatt egy régi elintézetlen széljegy akár meg is akaszthatja a hiteligénylésünket.

Lehetnek olyan széljegyek, amelyek elintézése extrém módon elnyúlhat. Ebben az esetben is lehet megoldás, ha hozzájárul a korábban beadott széljegyen szereplő kérelem jogosultja, hogy az új kérelmet soron kívül vegye előre a földhivatal. Így hitelünk jelzálogjoga bejegyzésre kerülhet, és ez az eljárás több bank számára megfelelő is lehet.

Ha jelzáloghitelt igényelnél, de nem tudod, hogy ingatlanod tulajdoni lapján milyen teher van, akkor érdemes a területileg illetékes földhivatalba elmenned. Ott kikérhető a tulajdoni lap, vagy akár be is tekinthetsz az okiratba. Így láthatod az “élő” terheket, sőt a már törölt jogokról is információhoz juthatsz. Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy milyen kamatokkal tudsz igényelni hitelt, akkor használd a Bankmonitor Lakáshitel kalkulátorát.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Blogajánló
  • alapblog Újra múzeumban

    A mai nyugati értelmiség civilizációkritikája és jövőpesszimizmusa is ősrégi, ezt bizonyítja Max Peintner képe 1970-ből – nincs új a nap alatt. Azért a világ döcögve,... The post Újra múzeumban appeared first on alapblog.