Lemaradtam az otthonfelújítási támogatásról, vagy még el tudom csípni?

Lemaradtam az otthonfelújítási támogatásról, vagy még el tudom csípni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-28
 

Lakásfelújítási lázban ég az ország, tömegek igyekeznek még az utolsó pillanatban kihasználni az állami ingyen milliókat. Érthető, hiszen év végéig igényelhető az otthonfelújítási támogatás, aminél a költségek felét, akár 3 millió Ft-ot utólag megtéríthet az állam. De van még elég ideje annak, aki most kapott csak észbe, hogy kihasználná a lehetőséget, vagy már lekésett róla?

Az otthonfelújítási támogatás (lakásfelújítási néven is hallhattál már róla) egy maximum 3 millió Ft összegű vissza nem térítendő állami támogatás, ami a lakóhelyül szolgáló ingatlan felújítási, korszerűsítési munkálataira igényelhető. Aki most kap csak észbe, annak nagyon sietnie kell, hiszen a támogatás legkésőbb 2022. december végéig igényelhető, ami azt jelenti, hogy legkésőbb eddig kell az igényléshez szükséges dokumentumokat postára adni, személyesen leadni valamelyik kormányablakban, de lehetőség van a Kincsár által üzemeltetett elektronikus felületen is feltölteni azt. Jó hír, hogy az esetlegesen szükséges hiánypótlás nem számít bele a határidőbe, vagyis ezt akár 2023-ban is be lehet nyújtani.

Hiába áll rendelkezésre a benyújtásra még kicsivel több mint két hónap, az idő mégis sürget, hiszen aki most kap csak észbe, annak még szabad kapacitással rendelkező szakembert kell keresnie, és persze a munkálatok elvégzésére is kell számolni valamennyi időt.

Különösen szorít az idő akkor, ha nincs elegendő saját forrás a munkálatok előfinanszírozására. Utólagos finanszírozásról van ugyanis szó, vagyis előbb ki kell fizetni a felújítási munkálatok költségeit, a Magyar Államkincstár pedig a benyújtott és elfogadott számlák alapján utalja el a megállapított összeget. Ez azt jelenti, hogy akinek nincs saját megtakarítása, az csak úgy használhatja ki a lehetőséget, ha hitelt vesz fel, amit azután a támogatási összegből akár előtörleszthet.

Mennyi a havi törlesztőrészlete 5 millió Ft személyi kölcsönnek?

Éppen ezért dolgozták ki az államilag támogatott otthonfelújítási jelzáloghitelt, aminek a kamata fix 3%, a támogatási összeg pedig automatikusan csökkenti a tartozást. A hitel igénylésére, a munkák elvégésére, valamint a támogatási igény benyújtására már nincs elegendő idő, ugyanis egy jelzáloghitel esetében átlagosan 1-1,5 hónap átfutási idővel lehet számolni.

Megoldást jelenthet ugyanakkor egy személyi kölcsön, ahol az igényelt összeg jellemzően 5-6 munkanap alatt megérkezik a számlára azt követően, hogy minden szükséges dokumentumot megkapott a bank. A személyi kölcsönök kamata a támogatott otthonfelújítási hitelhez hasonlóan fix, vagyis a futamidő alatt nem változik, a felvehető összeg pedig akár 10 millió Ft is lehet. A személyi hitelek kamata a választott banktól függően körülbelül 11-22% között lehet, de a hitel költségét befolyásolja az igazolt jövedelem és az igényelt összeg nagysága is. A személyi kölcsön igénylésének ugyanakkor nem feltétele az ingatlanfedezet, részben éppen emiatt is rövid az átfutási idő, hiszen nincs szükség értékbecslésre, valamint a szerződés közjegyzői okiratba foglalására.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen ingatlan felújítására igényelhető támogatás?

Az igénylő lakóhelyéül szolgáló ingatlan felújítására, korszerűsítésére igényelhető támogatás. Feltétel még, hogy az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként legyen nyilvántartva, míg tanya vagy birtokközpont esetében ezek lakáscélú épületei újíthatók csak fel állami segítséggel. Ez azt jelenti, hogy hiába él valaki egy nyaralóként nyilvántartott ingatlanban, arra a támogatás nem igényelhető.

Hogyan maximalizálható a támogatás?

A Magyar Államkincstár a felújítási és korszerűsítési munkálatokról kiállított számlák értékének 50%-át, legfeljebb 3 millió Ft-ot utal el utólag az igénylő bankszámlájára, ám van egy nagyon fontos megkötés, ami megnehezíti a lehetőség teljes kihasználását. Mégpedig az, hogy az otthonfelújítási támogatás összegében az anyagköltség, illetve a munkadíj 50-50%-os arányban szerepelhet. Ehhez pedig az kell, hogy a munkadíj és az anyagköltség számlával igazolt összege egyenként ne legyen kevesebb 1,5 millió forintnál, valamint a kettő együttes összege együttesen elérje a 6 millió Ft-ot.

Kinek jár a támogatás?

A lakásfelújítási támogatást olyanok igényelhetik, akik legalább egy gyereket nevelnek, a házasság vagy az élettársi kapcsolat azonban nem feltétel, vagyis egyedülálló szülők is igényelhetik. Gyermeknek minősül a magzat, amennyiben betöltötte már a 12 hetes kort, valamint az igénylő gyereke, ha még nem töltötte be a 25. életévét, de lehet idősebb is, amennyiben megváltozott munkaképességű.

Milyen munkálatokra igényelhető támogatás?

  • Bevezethető az ingatlanba a víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás, illetve kiépíthető vagy lecserélhető ezek belső hálózata.
  • Fürdőhelyiség, illetve WC létesíthető olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.
  • Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje is elvégezhető, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
  • Elvégezhető az épület külső festése, szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatok.
  • Lecserélhetők a külső nyílászárók, de redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje is támogatható.
  • A párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása is elvégezhető.
  • Akár a teljes tető cseréje, felújítása vagy szigetelése is elvégezhető.
  • Égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése.
  • Klímaberendezés beépítése, cseréje.
  • Napkollektor, napelemes rendszer telepítésére vagy cseréjére is költhető az összeg.
  • A belső tér is felújítható: burkolatok cseréje, felújítása, festése, tapétázása.
  • Galéria is építhető az állami pénzből.
  • Belső lépcső kialakítása, cseréje.
  • Szaniterek beépítése vagy cseréje.
  • Villanykapcsolók és -dugaljak kialakítása és cseréje.
  • Belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítése, cseréje vagy felújítása.
  • A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása is elvégezhető.
  • Kerítés építhető.
  • Gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása.
  • Terasz, loggia, erkély, előtető építése.
  • Térburkolat készítése és cseréje.
  • Télikert kialakítása is megoldható.
  • Amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, akkor a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák is finanszírozhatók utólag.
  • Megerősíthető a meglévő épület alapozása.
  • Beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.
  • Használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
  • Szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje.
  • Szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelőberendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje.
  • A lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés