Lendületben a kkv-hitelezés – Mutatjuk a húzóágazatokat

Lendületben a kkv-hitelezés – Mutatjuk a húzóágazatokat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-16 Frissítve: 2022-04-28
 

Dinamikusan nőtt a kis- és középvállalati hitelállomány Magyarországon. A CIB Bank hitelportfóliójában továbbra is a feldolgozóipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság hármasa a meghatározó, bár egyes, kisebb súlyú ágazatoknál is voltak nagyobb kilengések az elmúlt két évben.

Jelentősen nőtt a koronavírus-járvány előtti utolsó évhez képest a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújtott vállalati hitelek állománya Magyarországon, amely alapján elmondható, hogy a kkv-finanszírozási lehetőségeket kevéssé viselte meg a pandémia – áll a CIB Bank témában kiadott friss közleményében. A pénzintézetnél stabilan emelkedett a kkv-hitelek állománya 2020-2021-ben, amelynek eredményeként a bank magas minőségű vállalati portfóliója összességében a piacot meghaladva, több mint harminc százalékkal gyarapodott ebben az időszakban.

Hirdetés

Hirdetés

Szektorok, amelyekben erős a kkv-hitelezési aktivitás

A koronavírus-járvány nem alakította át jelentősebb mértékben a bank portfóliójának összetételét. A kkv-hitelállomány közel kétharmadát változatlanul három ágazat – a feldolgozóipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság – adja. Ezen belül az első kettő a domináns, ami mellett az autóipar és a vállalatfelvásárlási tranzakciók továbbra is a hitelintézet fókuszában maradnak.

Az építőiparban tevékenykedő kis- és középvállalkozások szintén jelentős szeletét – nagyjából tizedét – adták az állománynak a 2019. és 2021. közötti időszakban. „Az adataink alapján is jól látszik, hogy a CIB Bank fókusza nem változott az elmúlt években: az említett három nagy ágazat dominanciája, és az építőipar viszonylag jelentős súlya a portfóliónkban is azt mutatja, hogy továbbra is a reálgazdaságot kívánjuk finanszírozni” – idézte az adatok kapcsán Győr Tamás, a CIB Bank KKV üzletágának igazgatóját a közlemény. A feldolgozóiparban érdekelt kkv-k hiteleinek állománya közel 40 százalékkal emelkedett az elmúlt két évben, amely több mint tíz százalékponttal meghaladta a piaci átlagot is.

Fenntarthatósági szempontok

A bank adataiból az is látszik, hogy akadnak olyan ágazatok, amelyeknél nagyobb kilengéseket hozott a 2019. vége óta eltelt időszak a hitelállomány alakulása szempontjából. Az egyik ilyen az információ-kommunikáció.

„Az információ-kommunikáció területén közel triplájára nőtt a CIB Bank hitelállománya 2019. vége óta, amely egyértelműen arra utal, hogy elkötelezettek vagyunk a digitalizációba, a jövő üzleti megoldásaiba fektető vállalkozások finanszírozása iránt. Az pedig, hogy a bányászati szektorban működő kkv-knál lévő – eddig sem jelentős – kitettségünk több mint a harmadával csökkent két év alatt, a fenntartható jövő szempontjából nagyon fontos. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségünket az is jól mutatja, hogy anyavállalatunk, az Intesa Sanpaolo Csoport csatlakozott a Net-Zero Alliance-hez, vállalva, hogy 2030 végéig a nemzetközi bankcsoport saját közvetlen kibocsátását pozitív hatású beruházásokkal ellensúlyozza” – hangsúlyozta Győr Tamás.

Bankmonitor komment

A pandémia ideje alatt óriási lendületet adtak a kkv-hitelezésnek a támogatott programok. 

Az NHP Hajrá program keretében 2020 április és 2021 júniusa között 40 ezer cég jutott mintegy háromezer milliárd forint hitelhez. A források több mint felét forgóeszközhitelként vették igénybe a vállalkozások, 37 százalék viszont beruházások megvalósulását segítette hitel vagy lízing formájában. A kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság szívta fel a források háromnegyedét.

A másik támogatott program, a Széchenyi Kártya GO jelenleg is fut, bár a kondíciók az induláshoz képest 2022. elejétől szigorodtak. Ezek a hitelek jelenleg – típustól függően – fix 0,5-2,5 százalékos kamattal érhetők el. A futamidő 2-10 év. A konstrukciókhoz kamat, kezelési költség és kezelési díjtámogatás kapcsolódik.

Figyelembe véve, hogy jelenleg már 7 százalékos éves kamat alatt piaci hitel nem igazán érhető el a vállalkozások számára, a Széchenyi GO termékek nagyon vonzó ajánlatot jelentenek a vállalkozások számára.

Figyelem! A Széchenyi GO Program jelenlegi feltételei csak június 30-áig érvényesek. Ha nem akarsz kicsúszni a határidőből célszerű az igénylést még áprilisban elindítani. A Széchenyi Kártya Program GO konstrukció keretében igényelhető hitelekről minden fontos információt megtalálsz Széchenyi Kártya kalkulátorunknál, amellyel azt is kiszámolhatod, hogy mennyi kedvezményes kölcsönt igényelhetsz. Fontos figyelni arra is, hogy a hitel igényléséhez szükség lesz a 2021-es év pénzügyi zárásra.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés