Betöltés

Lépett a kormány – Kamatmentessé válik az egyik Diákhitel

szerző: Bankmonitor.hu
2017-09-19

Rendkívüli bejelentés érkezett, a kormány több módon is változtat – a felvevők számára előnyösen – a diákhitel rendszerén. A legfontosabb mind közül, hogy a csak a tandíjra felhasználható Diákhitel2 kamata októbertől a mostani 2%-ról 0%-ra esik le és ezen a szinten is marad. Ezért természetesen az igénylési határidő is kitolódik. Mutatjuk a főbb változtatásokat!

A kormány több ütemben és módon is változtat, méghozzá előnyösen a Diákhitelen – jelentette be ma Novák Katalin, az Emmi államtitkára. A leglényegesebb pont ezek között, hogy októbertől teljesen kamatmentes lesz a Diákhitel2. A képzési díjra felhasználható hitelfajta eddig is úgy működött, hogy a kamat egy részét az állam magára vállalta, és csak 2%-os kamatot kellett megfizetnie a felvevőnek.

Ez a rendszer változik meg októbertől úgy, hogy a kormányrendeletben meghatározott kamat teljes egészét átvállalja az állam. A jó hír az, hogy mindenki számára érvényes lesz a nulla százalékos kamat, vagyis a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévőkre és a jövőbeli felvevőkre is ugyanez a szabály lesz érvényes.

Ezenfelül más, kedvező módosítások is életbe lépnek:

 • február 1-től a szabad felhasználású Diákhitel1-nél a felvehető maximális összeg az eddigi 50 ezer forintról 70 ezerre nő
 • aki külföldi tanulmányt folytat, az a hazai keret dupláját, 140 ezer forintot is felvehet havonta
 • a Diákhitel1 törlesztését bevonják az adó- és járulékmentes cafeteria juttatások körébe
 • a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők esetében az ellátás folyósítási ideje alatt az állam a kamat megfizetését átvállalja az ügyfél helyett
 • 2018-tól a Diákhitel2 az önköltséges idegennyelvi képzésekre is felhasználható lesz
 • mind a két diákhitel típusnál a jelenlegi 40 évről 45 évre nő az igénylés korhatára

Mivel több olyan információ is csak most áll a diákok rendelkezésére, ami a döntésüket befolyásolta volna, ezért az igénylés is némileg változik. A Diákhitel2 igénylése szeptember 15. helyett szeptember 30-ra módosul. Sőt azok, akik saját forrásból már befizették a képzés díját, és mégis a Diákhitel2 mellett döntetnének, azok október 15-ig igényelhetik és a hónap végéig visszakapják a korábban befizetett összeget.

Sokan ismerhetik a diákhitelt, aminek a célja alapvetően az, hogy kedvező kamattal finanszírozhassák azok a képzésüket, akik egyébként erre nem lennének képesek (fedezet bevonása nélkül). A hitel törlesztését a tanulmányok elvégzése után kell csak megkezdeni és akkor is csak a minimálbér/kereset meghatározott százaléka után.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint, ha valaki a Diákhitel2-ből téríti meg az ötéves képzését, félévente 240 ezer forintot felvéve, akkor a kamat eltörlése mintegy 140 ezer forinttal csökkenti a visszafizetendő összeget. Ráadásul a visszafizetési idő is 3 évvel rövidebb lehet.

4 Hozzászólás

 1. Judit

  Amikor én igényeltem a Diákhitelt (2004 és 20087 között), még csak a Diákhitel1 létezett, nem volt választásunk. A kamata a személyi kölcsönök kamatával vetekedett éveken keresztül…. 9 éve törlesztem becsülettel és még mindig csak a kamatnál tartok. Ez mennyire korrekt? Sokunkat beleugrasztották azon címszóval, hogy nem lesz megterhelő a törlesztés, alacsony kamat, stb. Természetesen 18 évesen, a főiskola/egyetem kezdetén nem mélyedtünk el jobban a pénzpiac rejtelmeiben, hittünk a nagyon pozitív marketingnek…. Csak összehasonlításként a lakáshitelünk törlesztőjére havi 50 e Ft-ot fordítunk, míg a párom és az én diákhitelem törlesztésére havi 30 e Ft-ot…még ki tudja meddig. Szóval eléggé megterheli a családi kasszát, és évről-évre azt tapasztaljuk, hogy nem fogy a tőketartozás. Bosszantó…Nem kicsit.

 2. Matus László

  Jó hír, viszont nem korrekt. Aki annak idején diákhitel egyet vett fel mert még nem volt kettes és az egész összeget tandíjra költötte azzal hátrányosan bánnak.Ha nagyon akarnák utána lehetne nézni /esetleg igazolást kéretni az iskolától/ hogy mennyi volt a tandíj, mennyit vett fel a nebuló, és kamatmentessé tenni a diákhitel egyet is ebben az esetben.

 3. Békiné Kiss Tünde

  Teljesen egyet értek az előbbi hozzászólásokkal. Visszamenőlegesen miért nem érvényes a régebbi diákhitelekre? Mivel csak egy fajta létezett. Lehet hogy meg lehetne támadni a bíróságon ezt a kormányrendeletet. Teljes diszkrimináció! Hol itt az egyenlő esély?

 4. Ledó Imréné

  Jó lenne,ha a régi Diákhitel 1-re is kiterjesztenék a kamatmentességet!Sajnos a tőke nem igazán akar csökkenni!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Nyakunkon az őszi szemeszter – Diákhitel kisokos

2018. 08. 24.

Lassan indul az újabb tanév. A felsőoktatási tanulmányok finanszírozását mindenki másképp oldja meg. Mi most röviden bemutatjuk a diákhitelt, amit fő szabályként bárki igénybe vehet 45 éves kor alatt, ha...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.