Betöltés
loading

Létezik olyan módszer, amellyel megspórolhatod a kamatadót?

A kamatadó bevezetése óta a befektetők egyik célja – a hozammaximalizálás mellett – az, hogy valahogy elkerüljék, minimalizálják adófizetési kötelezettségüket. Vannak olyan konstrukciók – nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), tartós befektetési számla (TBSZ), vagy épp a lakossági állampapírok -, amelyek adómentesek. Ugyanakkor van egy befektetési módszer, amely kifejezetten arról híresült el, hogy csökkenti a kamatadó nagyságát, a Bankmonitor szakértői most ennek jártak utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

A kamatadó – jelenlegi mértéke hazánkban 15% – még tovább csökkenti a jelenlegi környezetben amúgy sem túl magas befektetési hozamokat. Éppen ezért sokaknak az a célja – a minél nagyobb nyereség elérése mellett -, hogy csökkentsék az adó mértékét. Van jó pár olyan konstrukció, melyre az állam adómentességet hirdetett, de ha nem akarsz ezek közül választani még mindig van egy módszer, amely kifejezetten azt hirdeti magáról, hogy adót lehet csökkenteni általa.

A lényeg, hogy vásárolj valamilyen befektetési alapot – saját kockázati hajlandóságodnak, hozamelvárásaidnak megfelelőt -, majd ebből időről időre csak az elért hozamot vedd ki. A kivett összegre pedig kevesebb adót fogsz fizetni, mint más megtakarítások esetében. Vegyünk példaként egy befektetőt, aki 100 ezer forintot helyezne el egy befektetési alapban, a befektetési jegy aktuális értéke 1 forint: vagyis az érdeklődő tudna vásárolni 100 ezer darabot ebből a befektetési jegyből. Ha az alap hozama egy év alatt 20% és ezt az összeget – 20 ezer forintot – ki is venné, akkor 500 forint adót kellene fizetnie, ami valóban jóval kevesebb, mint a 20 ezer forint 15 százaléka. Ez alapján a módszer tényleg működik.

Tényleg csökken a kamatadó? Nem, a helyzet nem ilyen egyszerű

A legtöbb befektetési alapnál kvázi nem létezik kamatfizetés, a nyereséged a befektetési jegyek árfolyam emelkedéséből származik. Éppen ezért, ha ki szeretnéd venni egy adott időszak hozamát, akkor vissza kell váltanod az adott összegnek megfelelő mennyiségű befektetési jegyet. Ez azonban azt jelenti, hogy a kivett összegnek egy része az eredeti tőkéd, egy része pedig a hozamod. Márpedig adót csak a hozam után szükséges fizetned, ezért lenne a első visszaváltásnál kisebb az adó nagysága.

100 ezer forint befektetésre fizetendő adó alakulása 4 év alatt

Viszont a bent maradó állományra is igaz, hogy annak egy része az eredeti tőkéd, egy része viszont már hozam. Ha a fenti példánál maradsz és minden évre 20% hozamot feltételezel – melynek megfelelő összeget minden év végén kivennél a befektetésből -, akkor egyre kevesebb lesz a megmaradó befektetésednek az induló tőketartalma és egyre nagyobb lesz benne a hozamrész.

Ez úgy nyilvánul meg, hogy a befektetési jegyek darabszáma csökkenne. Márpedig a felhalmozott hozam után is adót kell fizetned előbb utóbb. erre a példában a negyedik év végén került sor, amikor visszaváltották a teljes állományt. A megfizetett adó 4 év alatt összesen 12 ezer forint volt, ami megfelelne egy 100 ezer forint összegű, 20%-os kamatozású betétre 4 év alatt kifizetendő adó összegével.

Ugyanakkor egyáltalán nem lényegtelen, hogy mikor fizeted ki az adót – ez logikus, hiszen nem mindegy, hogy ma, vagy épp 4 év múlva kell kifizetni egy meghatározott összeget – ezzel a módszerrel az adókifizetéseket át lehet ütemezni, kvázi el lehet halasztani.

Összességében ezzel a megoldással nem lehet nominálisan csökkenteni az adót, viszont annak kifizetését át lehet ütemezni, el lehet halasztani, éppen emiatt megéri ezt az eljárást alkalmazni. Ha viszont mindenképpen kamatmentes befektetést szeretnél, akkor más megoldás után kell nézned: jó lehet például, ha lakossági állampapírba teszed a pénzed, de egy TBSZ, NYESZ konstrukció is megfelelő lehet számodra.

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
pénz

Létezik olyan módszer, amellyel megspórolhatod a kamatadót?

A kamatadó bevezetése óta a befektetők egyik célja - a hozammaximalizálás mellett - az, hogy valahogy elkerüljék, minimalizálják adófizetési kötelezettségüket. Vannak olyan konstrukciók - nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), tartós befektetési számla...

tőzsdepánik

Mikor lehetünk elégedettek egy befektetésünk hozamával?

A jelenlegi kamatkörnyezetben a megtakarításokon elérhető nyereség eléggé alacsonynak tekinthető. Sokan éppen ezért inkább otthon tartják a pénzüket, vagy épp nem is takarítanak meg, elvásárolják a teljes fizetésük. De mikor...

megtakarítás

Állampapír körkép: minden, amit tudnod kell, ha ebbe fektetnél

A hazai kisbefektetők egyértelmű favoritja az állampapír, hiszen már több ezer milliárd forintot tartanak ennek valamelyik változatában. Teljesen érthető, mert biztonságos, egyszerű és kielégítő hozamot termelő befektetésről beszélünk. Most összegyűjtöttünk...

Blogajánló
  • alapblog Szerencsejáték őrület

    Sokat foglalkozunk azzal, hogy mekkora részt játszott az opciós piac az augusztusi technológiai emelkedésben, pedig talán nem kéne, hiszen a szeptember azzal indult, hogy ez az... The post Szerencsejáték őrület appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling Ez a működő költségvetés titka!

    Ahogy a címből is látszik, sajnos nem minden költségkövetés működik. A mai, első részben felvázolom a működő költségvetés alapelveit. Sajnos a személyes pénzügyek kezelése sokkal jobban hasonlít egy maratonhoz, mint egy sprinthez. Idő kell ahhoz, hogy kialakuljon, és még több idő kell ahhoz, hogy nyerj vele. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj Tovább olvasom "Ez a működő költségvetés titka!" → The post Ez a működő költségvetés titka! appeared first on KonyhaKontrolling.