Betöltés

Magas hozamot szeretnél? Így kezelheted a kockázatot

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-15

Kockázat nélkül nincs magas hozam – ezzel a ténnyel jobb, ha mindenki megbarátkozik. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben egyre többen szembesülhetnek ezzel a gyakorlatban is. Vannak azonban olyan módszerek, amelyek segítenek megszelídíteni a befektetések árfolyamainak manapság látható kiszámíthatatlannak tűnő hullámzását. Sőt, akár még a meredeken emelkedő piaci helyzetet is túl lehet teljesíteni ezekkel. Lássuk, mit is kell tennünk ilyenkor, és melyek azok a hibák, amelyekkel a legnagyobb kárt okozhatjuk megtakarításainknak.

A napokban megvizsgáltuk, mekkora hozamot érhetünk el, ha semekkora kockázatot nem kívánunk vállalni, és ebből kiderült, hogy bankbetéttel 3,6%-os, állampapírral pedig ennél jóval kisebb, 2,75%-os kamatot kaphatunk 1 éves időtávon. Nem szóltunk viszont arról, hogy mit tegyenek azok, akik ennél magasabb hozamokra vágynak, és ezért cserébe kockázat vállalására is hajlandóak? Az alábbiakban átvesszük, hogy a jelenlegi, átlagnál nagyobb ingadozásokat bemutató piaci helyzet esetén mi a legjobb, amit tehetünk.

Ne próbáljuk meg megjósolni az árfolyamokat

Alapvető fontosságú, hogy a megtakarításaink között tartott eszközeink passzoljanak saját pénzügyi terveinkhez. És ami ennél is sokkal fontosabb, hogy az egyes – hosszabb időtávra ajánlott – eszközöket nem szabad a piac pillanatnyi alakulásának tükrében adni-venni (persze, ha szakértőknek számítunk, akkor nyugodtan csináljuk, de ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg jobban jársz, ha tartod a befektetésed). Nem hiába ajánlanak egy-egy kockázatos befektetési alapnak például 3-5, vagy akár 7 éves tartási időt. Ezeket az időtávokat pont a nagyobb árfolyam-ingadozások ledolgozásához határozták meg.

Ha mi magunk próbálunk meg ráérezni az időzítésre, akkor a legvalószínűbb, hogy magas áron fogunk vásárolni, és olcsón adunk el. Vagyis épp az ellenkezőjét tesszük, ami nekünk és pénztárcánknak a legjobb lenne. Az átlagember valószínűleg az esetek többségében megijed, amikor az árfolyamok élesen esni kezdenek, és elad, míg az emelkedésbe is késve, csak akkor száll be, amikor az árak már jó ideje felfelé tartanak. A legjobb, ha ezt a munkát a profikra bízzuk, és éppen erre szolgálnak a befektetési alapok.

Erről a jelenségről beszélt a Concorde Alapkezelő vezető portfóliókezelője, Cser Tamás is vele készített interjúnk során. Mint kiderült, az általa (is) kezelt Concorde 2000  alap esetén a befektetők az alap 10 éves hozamának mindössze felét érték el ténylegesen a folyamatos ki- és beugrások miatt.

A világhírű Princetoni Egyetem professzora ezt a módszert ajánlja

Van azonban egy módszer, ami hasonlóan kockázatos időkben igen ajánlott, de ehhez a megtakarítók fokozott fegyelmére, és bizonyos esetekben bátorságára is szükség van. Többek között a Princetoni Egyetem professzora, Burton C. Malkiel által is ajánlott ún. „dollár-költség átlagolás” a jelenlegihez hasonló időkben is alkalmazható hosszútávú stratégia.

Mit takar ez a név? Lényege néhány szóban összefoglalható: a megtakarító rendszeres időközönként egyforma nagyságú összegeket fektet ugyanabba a kockázatosabb eszközbe, például egy részvénybe, egy befektetési alapba stb. Mivel ennek árfolyama időről időre változik, a befektetett fix összegből minden hónapban eltérő mennyiséget fog megvenni. Ha például az árfolyamok esnek, akkor egyre többet darabot tud megvásárolni, ha emelkedni kezdenek, akkor pedig épp ellenkezőleg.

A lenti példában pedig az is látszik, hogy még egy olyan piaci helyzet során is, amikor az árfolyamok ingadoztak és az ötödik hónap végére ugyanazon az árfolyamon kötöttek ki, mint az elején, nagyobb vagyonnövekedést lehet elérni ezzel a módszerrel, mint egy folyamatosan emelkedő piac esetén.

Az árfolyamok változása természetesen így is érzékelhető lesz, de a rossz időzítés miatti potenciális veszteség realizálását garantáltan elkerülhetjük.

Te meg tudnád állni, hogy veszélyes időkben ne remegjen meg a kezed? Alábbi szimulátorunkkal valós piaci szituációkban próbálhatod ki magad!

<< KIPRÓBÁLOM A BEFEKTETÉSI SZIMULÁTORT>>

Ezt a módszert a manapság egyre több pénzügyi szolgáltatónál elérhető Rendszeres Megtakarítási Programokkal könnyedén kivitelezhetjük. Ezekkel bővebben „Az első lépés a pénzügyi biztonság felé”  című cikkünkben foglalkoztunk.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.