Ha nem kockáztatsz, nem is keresel. Ez ilyen egyszerű!

 • 2015.09.14.
 • szerző: bankmonitor

Ahogy zuhant a bankbetétek kamata az elmúlt években, úgy fordultak a magyar háztartások a kockázatosabb befektetések felé. Nemrég viszont tőzsdei pánik lett úrrá a világon, ami miatt most sokan megégetik magukat. Lehetséges reakció erre az, hogy visszamenekülünk biztonságos befektetésekbe, de akkor el kell fogadnunk: nem fog fialni a pénzünk. Alább mutatjuk, hogy hogy jöhetünk ki a legjobban, ha mégis így döntenénk.

A kínai tőzsdei zuhanás, és ezzel együtt a világ szinte minden pontján bekövetkezett kisebb-nagyobb pánik a kockázatot nem kedvelő magyar megtakarítóknak is okozhatott álmatlan éjszakákat. A kínai probléma kifutásával kapcsolatban biztosat még senki nem tudhat, a problémával azonban mindenkinek foglalkoznia kell. Főként azoknak, akik biztonságban szeretik tudni befektetéseiket, és a jelenlegi helyzetben mindenféle kockázattól elzárkóznak.

3% fölötti kamat bankbetétekkel, feltételek nélkül

A bankbetétek számítanak az egyik legkevésbé kockázatos megoldásnak. Pénzünkért ugyanis fix kamatot kapunk, és akkor sem érhet nagy baj, ha esetleg a pénzintézetünkkel történik valami. Ha magyar bankban kötöttük le a megtakarításainkat, akkor az OBA 100 ezer euróig (bizonyos esetekben 150 ezer euróig) vállal garanciát, a hazánkban jelenlévő külföldi bankoknál (pl. BNP Paribas, AXA) elhelyezett betéteket pedig különböző külföldi betétbiztosítási alapok ugyancsak 100 ezer euró értékben garantálják.

A kamatok jellemzően annál magasabbak, minél hosszabb időre vagyunk hajlandóak lemondani a pénzünkről való rendelkezésről. Lássuk, melyek a jelenleg feltételek teljesítése nélkül elérhető ajánlatok fél- és egyéves lekötés esetére, legalább 1 millió forintos megtakarítás esetén!

Bankbetéttel tehát akár 3% fölötti kamatot is elérhetünk 1 éves időtávon. Ha pedig 10 millió forintnál is nagyobb összeget tudnánk befektetni, akkor ennél akár sokkal többre is szert tehetünk, a BNP Paribas ugyanis ebben az esetben 3,2% helyett 3,6%-os kamatot fizet.

Érdekel a legjobb betéti ajánlat? Add meg adataidat és kötelezettségmentesen tájékoztatnak róla!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Az állampapírokat az állam garantálja

Bár a bankbetétek is a biztos megtakarítási formák közé tartoznak, az állampapírokat tekinthetjük a legbiztonságosabbnak. Ezekre ugyanis teljes körű, el nem évülő állami tőke-, és hozamgarancia vonatkozik. Itt viszont egy nagyon fontos tényezőre fel kell hívnunk a figyelmet. Az állami garancia csak azokra az állampapírokra vonatkozik, amiket az Államkincstárnál tartunk. Amennyiben másik szolgáltatónál vezetett számlán vannak ezek, az államkötvények is ugyanolyan értékpapírnak számítanak, mint bármelyik másik, így ezekre is a BEVA 20 ezer euróig szóló garanciája vonatkozik. (Természetesen csak akkor, ha adott szolgáltató tagja a BEVA-nak.)

A biztonság után nézzük a kamatokat! Az állampapíroknál két féle típust különböztethetünk meg: fix kamatozású és változó kamatozású értékpapírokat. Előbbi esetén a kötvény megvásárlásakor pontosan tudjuk, mikor és mekkora kamatokat kapunk majd. Ilyen például a Kamatozó Kincstárjegy és a Féléves Kincstárjegy. A változó kamatozású értékpapíroknál egészen más a helyzet. Ezeknél azt tudjuk biztosan, hogy mi az a legalacsonyabb kamat, ami kapni fogunk, ezt hívják kamatprémiumnak. A teljes kamathoz azonban hozzájön még a kamatbázis is, aminek nagysága évről évre változik. A kamatbázis a Prémium Magyar Államkötvénynél a kamatfizetést megelőző év átlagos inflációjának értéke (negatív infláció esetén nulla), a Bónusz Magyar Államkötvénynél pedig a kamatfizetést megelőző négy állampapír aukción kialakult 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozamok átlaga.

Azt láthatjuk tehát, hogy míg az állampapírok magasabb biztonságot képviselnek az amúgy is nagyon biztonságos bankbetétekhez képest, ezért cserébe viszont bankbetéteknél alacsonyabb kamatot lehet elérni 1 és féléves időtávon.

Ha inkább kivárnánk, a pénzpiaci alapok lehetnek segítségünkre

Láttuk tehát, hogy milyen lehetőségeink vannak, akkor, ha biztonságos eszközöket keresünk, és akár hosszabb időre le tudunk mondani a pénzünk fölötti rendelkezésről. Azok számára viszont nem biztos, hogy ezek jelentik a legjobb megoldást, akik a befektetési döntésük meghozatala előtt szeretnék látni, milyen irányba fejlődik a jelenlegi helyzet, pénzüket viszont addig is biztonságban szeretnék tudni.

Egy biztos: ebben a helyzetben sem jó megoldás, ha addig is készpénzben tartjuk megtakarításainkat. A pénzpiaci alapok ugyanis tökéletesen kielégítik ezeket az igényeket és még némi hozamot is biztosítanak (amire készpénz nem képes). Ezek a befektetési alapok a befektetett pénzt bankbetétekben és állampapírokban tartják, de befektetett pénzünkhöz bármikor hozzáférhetünk. Ennek viszont meg van az ára: az elérhető hozamok is alacsonyabbak, az elmúlt 1 évben például a legjobbak sem tudtak elérni 2%-os hozamot sem.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.12.29.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 2,40% 6,25% 5,88% 8,60% 1
  OTP Supra Alap 9,86% 3,99% 5,63% 16,71% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -7,38% 3,77% 5,33% 13,96% 3
  OTP G10 Euró Alap -10,00% -8,90% -2,20% 5,34% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,86% 5,87% 5,36% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 5,90% 21,77% 9,84% 7,20% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 2,09% 1,79% 5,21% 4,40% 7
  OTP Trend Alap 15,14% 10,57% 17,13% 13,90% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Bérek a boltban

  Aktuális bérek az élelmiszer-kereskedelemben. Aldi beelőzött, valószínűleg a Lidlnek is utána kell menni. Vidéken jóval alacsonyabbak a bérek, mint Pesten. (A kisebb vásárlóerőből érthető, ezért...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.