Betöltés

Már több, mint 46 millió forintig biztosít az OBA!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-07-16

Ha bankbetétben tartod a pénzed, akkor nyugodtan alhatsz, hiszen jelenleg több, mint 31 millió forint (100 ezer euró) összegig biztosítja a tagintézetei betétjét az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Mi a helyzet, ha ennél több pénzed van? Normál esetben, ha fenn szeretnéd tartani a teljes összeget fedező biztosítást, akkor a többletet másik pénzintézetnél helyezheted el. De bizonyos esetekben nem 31 millió, hanem 46 millió forint felett biztosít az OBA. Lássuk, melyek ezek az esetek!

OBA garancia

Alapesetben a bankbetéteket hitelintézetenként és személyenként 100 ezer euróig, azaz 31 millió forint összeg erejéig biztosítja az OBA a tagintézményeinél (Az Országos Betétbiztosítási Alap garanciájának meglétét az OBA honlapján lehet ellenőrizni.) Ha nem találjuk ott a saját bankunkat, nem kell rögtön megijedni. Bizonyos bankok (például az AXA Bank, BNP Paribas és Citibank) nem tagjai az OBÁ-nak, mégis biztosítva van a pénzünk. Az előbb említett bankoknál külföldi betétbiztosítás védi a pénzünket, ugyanúgy 100 ezer euróig. Ezek a betétbiztosítási alapok nem csak a tőkét, de a felhalmozott kamatot is garantálják, és igazi jelentőségük csak akkor van, ha az adott pénzintézet pénzügyileg megbillen. Ilyenkor fizetnek a betétbiztosítási alapok a károsultaknak. (Legutóbb a DRB-bankcsoport kártalanítást végezte el az OBA.)

Ha több pénzünk van

Ha időszakosan is (például egy lakás eladásából), nagyobb összeg felett rendelkezünk, mint a betétbiztosítási alap felső értékhatára, akkor a múltban praktikusan nem egy pénzintézetnél helyeztük el az egészet. Ugyanis a pénzintézetenkénti és személyenkénti biztosítás azt jelenti, hogy ha van 100 ezer euróm az egyik bankban és 100 ezer egy másikban, akkor teljes összeget biztosítja az OBA. Vagy, ha valaki másnak is van 100 ezer eurója (például a feleségemnek) ugyanabban a pénzintézetben, mint nekem, akkor kettőnknek hiába van 200 ezer eurónk, az egész ott lévő vagyonunk biztosított. (Itt fontos kiemelnünk, hogy a tulajdonosok száma a mérvadó, és nem a meghatalmazottaké. Azaz, ha a számla tulajdonosa én vagyok, míg a meghatalmazott a feleségem, akkor csak 100 ezer euróig garantált az ott lévő pénz.)

Ám maradjunk a példánknál: ha egy eladott lakás árával lépjük át a 100 ezer eurós korlátot az adott pénzintézetnél, akkor már nem kell feltétlenül másik pénzintézetnél számlát nyitni. Ha plusz 50 ezer eurós fedezet elegendő számunkra, akkor egy pénzintézetnél is elérhetjük a 150 ezer eurós OBA garanciát. Ehhez azonban pár feltételnek eleget kell tennünk!

+50 ezer eurós biztosítás

 • Amennyiben a 100 ezer eurón túllógnánk, akkor plusz 50 ezer eurós fedezetet nyújt az OBA, ha az összeg a következőkből származik:
 • ingatlan eladásából (esetleg lakásbérleti vagy eladási jog értékesítéséből),
  végkielégítésből, nyugdíjból,
 • biztosítási összegből,
 • vagy kártérítésből (bűncselekmény áldozatainak és tévesen elítélteknek kifizetett összegek).

Persze ahhoz, hogy élvezhessük a 150 ezer eurós (bő 46 millió forintos) OBA garanciát, nem elég azt mondani, hogy már bizony mi ezt az összeget onnan kaptuk. Ezt 30 nappal nem régebbi adásvételi szerződéssel, munkáltatói vagy kifizetői igazolással, vagy határozattal kell igazolnunk. Így máris több, mint 46 millió forint összegig biztosított a pénzünk. De hogy mennyit kapunk mindezért? 2% feletti ajánlatok már jónak számítanak, ugyanis az átlagos lekötött betétek kamatai 1,2%-ra rúgnak, de ha feltételeket is vállalunk, akkor sem kúszik fel az átlag 2%-ig. Ezzel szemben a BNP Paribas akciós ajánlatával 3,6%-ot kaphatunk egy éves lekötés esetén. Ha ennél rövidebb ideig tudjuk csak nélkülözni a pénzünket, akkor 2 hónapra már 4%-os lekötést is találunk.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

2018. 02. 08.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.