Már a 0% sem akadály a kamatok számára – Mi lesz még itt?

 • 2017.09.27.
 • szerző: bankmonitor.hu

Ma már nem csak, hogy 0% közeli alacsony kamat, hanem egyenesen negatív kamat is előfordul hazánkban. Megtakarítóként nem feltétlen örülhetsz ennek a hírnek, ugyanakkor hitelfelvevőként még hasznot is húzhatsz belőle. Ha értetlenül állsz afelett, hogy mi is a negatív kamat, és mit is jelent számodra, CashMester hírlevelünkből minden lényeges információról értesülhetsz!

Mi történt pontosan?

Azt gondolnánk, hogy az teljesen nonszensz, ha valaki kölcsönadja a pénzét, és még ő fizet ezért cserébe, vagyis kevesebbet kap vissza. Pedig pont ez történik a hazai pénzpiacon is. Amellett, hogy a mindenki által vásárolható állampapírok 1 éves lejáraton belül negatív hozamon forognak, már a bankközi piacon is a negatív tartományba csúsztak a legrövidebb lejáratokon a kamatok. Mindez szép és jó, de vajon mit jelent, és átlagemberként hogyan érint minket?

Mit jelent ez magyarul?

A negatív kamat nem újdonság, Európa nyugati felében néhány év alatt már megbarátkoztak a helyzettel, azonban hazánkban még nagyon szokatlanul hat a szitu.

Amennyiben az okokat keressük, azt láthatjuk, hogy legnagyobb részt a jegybank intézkedései állnak a háttérben. Nagyon röviden arról van szó, hogy olyan rendszert igyekeztek kialakítani, ahol a bankok szívesebben finanszírozzák az államot és nagyobb valószínűséggel hitelezik meg a gazdaság szereplőit is.

A jegybank az alapkamat csökkentésen túl egészen újfajta eszközökhöz nyúlt, például korlátozta a bankok hozzáférését a jegybanki betéthez, ahol fölös pénzeiket parkoltatták korábban. Márpedig a keretrendszer átalakítása oda vezetett, hogy jobb híján a bankok tömegesen kezdtek el az állampapírpiacon vásárolni. Természetesen a nagy kereslet meg is hozta a hatását, jelen esetben a negatív hozamokat.

Mindez a bankközi kamatokra, vagyis a Buborra is hatással volt, ráadásul úgy, hogy az már eddig is 0% közelében tartózkodott. Ugyanakkor az még sosem fordult elő, hogy bankok egymást is megsarcolják, vagyis az egynapos és egyhetes Bubor is negatív legyen.

Miért kellene engem érdekelnie?

A negatív kamatok hatása hitelfelvevőként és megtakarítóként egyaránt fontos számunkra. Kezdjük ott, hogy a lakossági lakáshitelek fele rövid kamatperiódusú, ahol kifejezetten kedvező hatása van, ha alacsonyabb szintre kerül a Bubor, hiszen ez egyben a törlesztő csökkenését is jelenti. Lehet, hogy nem gondolnánk, de a hosszú kamatperiódusú hiteleknél is érződik a hatás, hiszen a jegybank bejelentése hosszú hozamokat is lejjebb tudta varázsolni. Ergo ez azt jelenti, hogy ha most vennél fel ilyen hitelt, akkor kedvezőbb feltételek mellett rögzítheted a kamatot.

Ami a megtakarításokat illeti, az biztos, hogy a bankbetéteknél már nem terem babér számodra. Jóformán már csak a lakossági állampapírok, és befektetési alapok jöhetnek szóba, ha szemmel látható hozamot szeretnél elérni. Az állampapíroknál elég egyszerű a helyzet, a lejáratnak megfelelően 1,5-3,8% között változik a kamat.

Ugyanakkor befektetési alapok közül a pénzpiaci-, vagy kötvényalapokat már célszerű elkerülnöd, hiszen ezek a mai környezetben nem képesek értékelhető teljesítményre. Ha nem riadsz vissza a kockázattól, inkább egy vegyes, vagy abszolút hozamú alap képében találhatod meg a számításod.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

 

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.