Betöltés

Már a 0% sem akadály a kamatok számára – Mi lesz még itt?

szerző: Bankmonitor
2017-09-27

Ma már nem csak, hogy 0% közeli alacsony kamat, hanem egyenesen negatív kamat is előfordul hazánkban. Megtakarítóként nem feltétlen örülhetsz ennek a hírnek, ugyanakkor hitelfelvevőként még hasznot is húzhatsz belőle. Ha értetlenül állsz afelett, hogy mi is a negatív kamat, és mit is jelent számodra, CashMester hírlevelünkből minden lényeges információról értesülhetsz!

Mi történt pontosan?

Azt gondolnánk, hogy az teljesen nonszensz, ha valaki kölcsönadja a pénzét, és még ő fizet ezért cserébe, vagyis kevesebbet kap vissza. Pedig pont ez történik a hazai pénzpiacon is. Amellett, hogy a mindenki által vásárolható állampapírok 1 éves lejáraton belül negatív hozamon forognak, már a bankközi piacon is a negatív tartományba csúsztak a legrövidebb lejáratokon a kamatok. Mindez szép és jó, de vajon mit jelent, és átlagemberként hogyan érint minket?

Mit jelent ez magyarul?

A negatív kamat nem újdonság, Európa nyugati felében néhány év alatt már megbarátkoztak a helyzettel, azonban hazánkban még nagyon szokatlanul hat a szitu.

Amennyiben az okokat keressük, azt láthatjuk, hogy legnagyobb részt a jegybank intézkedései állnak a háttérben. Nagyon röviden arról van szó, hogy olyan rendszert igyekeztek kialakítani, ahol a bankok szívesebben finanszírozzák az államot és nagyobb valószínűséggel hitelezik meg a gazdaság szereplőit is.

A jegybank az alapkamat csökkentésen túl egészen újfajta eszközökhöz nyúlt, például korlátozta a bankok hozzáférését a jegybanki betéthez, ahol fölös pénzeiket parkoltatták korábban. Márpedig a keretrendszer átalakítása oda vezetett, hogy jobb híján a bankok tömegesen kezdtek el az állampapírpiacon vásárolni. Természetesen a nagy kereslet meg is hozta a hatását, jelen esetben a negatív hozamokat.

Mindez a bankközi kamatokra, vagyis a Buborra is hatással volt, ráadásul úgy, hogy az már eddig is 0% közelében tartózkodott. Ugyanakkor az még sosem fordult elő, hogy bankok egymást is megsarcolják, vagyis az egynapos és egyhetes Bubor is negatív legyen.

Miért kellene engem érdekelnie?

A negatív kamatok hatása hitelfelvevőként és megtakarítóként egyaránt fontos számunkra. Kezdjük ott, hogy a lakossági lakáshitelek fele rövid kamatperiódusú, ahol kifejezetten kedvező hatása van, ha alacsonyabb szintre kerül a Bubor, hiszen ez egyben a törlesztő csökkenését is jelenti. Lehet, hogy nem gondolnánk, de a hosszú kamatperiódusú hiteleknél is érződik a hatás, hiszen a jegybank bejelentése hosszú hozamokat is lejjebb tudta varázsolni. Ergo ez azt jelenti, hogy ha most vennél fel ilyen hitelt, akkor kedvezőbb feltételek mellett rögzítheted a kamatot.

Ami a megtakarításokat illeti, az biztos, hogy a bankbetéteknél már nem terem babér számodra. Jóformán már csak a lakossági állampapírok, és befektetési alapok jöhetnek szóba, ha szemmel látható hozamot szeretnél elérni. Az állampapíroknál elég egyszerű a helyzet, a lejáratnak megfelelően 1,5-3,8% között változik a kamat.

Ugyanakkor befektetési alapok közül a pénzpiaci-, vagy kötvényalapokat már célszerű elkerülnöd, hiszen ezek a mai környezetben nem képesek értékelhető teljesítményre. Ha nem riadsz vissza a kockázattól, inkább egy vegyes, vagy abszolút hozamú alap képében találhatod meg a számításod.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

 

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Állampapírok: megint jobban járunk

2018. 08. 01.

Megállás nélkül keressük a jó befektetési lehetőségeket. A megoldások megtalálásában egyre segítőkészebb partnerünk lett az Államadósság Kezelő Központ. Nemrég váratlanul megemelték a rövid lakossági állampapírok kamatait. A CashMester új részében...

Befektetés: minél hosszabb, annál jobb

2018. 07. 25.

Részben kényszerűségből, de a magyarok egyre inkább hajlandók hosszú távon gondolkozni, ha a befektetéseikről van szó. A befektetési időtáv növelése azért is örömteli, mert így magas hozam lehet az osztályrészük....

Blogajánló

  • alapblog

    Olasz bánat

    Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.