A jegybank elintézte: félmilliót spórol egy átlagos lakáshiteles

 • 2017.09.26.
 • szerző: bankmonitor.hu

Kevesen hitték, hogy a hitelek kamata tovább csökkenhet a történelmi mélypontról, de mégis ennek lehettünk 2017 eddigi részében szemtanúi. A számításaink szerint egy 10 millió forintos hitel havi törlesztőrészlete bő kétezer forinttal is olcsóbb lehet, ami a 20 éves futamidő alatt közel fél millió forintnyi spórolást jelent. A jegybank pedig elkötelezett az alacsony kamatok mellett, így nem is lehetne kedvezőbb időt találni a meggondolt hitelfelvételhez.

Mondani sem kell, hogy mekkora az érdeklődés a lakáshitelek iránt. Ennek következménye az is, hogy szinte mindenki arra kíváncsi, hogy mekkora kamattal kaphat hitelt. A jó hír az, hogy a jegybank intézkedéseinek köszönhetően egyre olcsóbban juthatunk hozzá a hőn áhított hitelhez.

Jelenleg megosztottak az érdeklődők: egyik felük inkább az olcsóbb, de gyorsan változó kamatú hitelt választja, míg a másik felük a kiszámíthatóságért cserébe többet is kifizetne. Ezért mi is mind a két verzióra megnéztük, hogy a hozamok esése miként hatott a havi törlesztőrészletre.

Minden tekintetben szerencsésnek érezhették magukat a hitelesek (vagy hitelfelvétel előtt állók), ugyanis általános volt a hozamcsökkenés. Ez azért kulcsfontosságú, mert jellemzően a hitelkamat úgy áll össze, hogy van egy referenciahozam és egy arra rárakódó kamatfelár. Még ha a kamatfelárban nem is történik nagy változás (ez ugyanis a banktól függ), a referenciahozam esése együtt jár az éven belüli hiteleknél a törlesztő csökkenésével.

Márpedig ebben az évben szeptember végéig az éven belüli pénzpiaci hozamok (Bubor) 0,33-0,36%-kal estek, leginkább a jegybank intézkedéseinek köszönhetően. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy a nullától minimálisan tér el a Bubor, vagyis szinte csak kamatfelárat kell kifizetni. A gyorsan változó hitelekre természetesen ez közvetlenül is kihatott.

A legolcsóbb 6 havonta változó kamatozású hitel kamata tavaly év végén 3% volt, míg most a lakáshitel kalkulátor szerint mindössze 2,6%. Egy 10 millió forintos lakáshitel 20 évre 2016 végén 55,5 ezer forintos törlesztőrészlettel volt felvehető, míg most 53,5 ezer forinttal, vagyis kétezerrel olcsóbban havi szinten.

Azok számára, akik kompromisszumot kötnének és inkább a havi részletek kiszámíthatóságát helyeznék előtérbe, például a fogyasztóbarát hitel lehet jó választás. A legalább 3 évig fix kamatú hitelek esetében a jegybank maximum 3,5%-os kamatfelárat engedélyez. Itt nem a Bubor a viszonyítási alap, hanem az állampapírhozam.

Ahogy az ábrából is kiderül, itt is jelentősebb hozamesésnek lehettünk szemtanúi. A 3 és 10 éves lejáratokon a hozam 0,44-0,68%-kal csökkent 2016 vége óta. A legnagyobb verseny a bankok között például az 5 évig fix hiteleknél volt, ezért azt néztük meg, hogy mennyiben változott itt a kamat mértéke.

A 10 millió forintos 20 évre felvett hitel legkedvezőbb kamata 4,4% volt az év elején, míg most 3,95%. Ez utóbbi már egyben fogyasztóbarát lakáshitel is. A havi törlesztőrészlet anno 62,6 ezer forint volt, most ugyanez most 60,3 ezer forint. Bő kétezer forintot tehát itt is nyerhettünk csak azért, mert számunkra előnyösen változtak a körülmények.

Fontos megjegyeznünk, hogy utóbbi hiteleknél az induló feltételek akár nagyon gyorsan megváltozhatnak. A korábban említett hozamesés fele az utóbbi egy hét alatt zajlott le, éppen a jegybank döntésének következményeként. És ma már ott tartunk, hogy a jegybanknak az alapkamathoz hozzá sem kell nyúlnia, mert más eszközökkel csökkenteni tudja a hozamokat, így a hiteleket kamatát is.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik számodra a legjobb hitel!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1 Hozzászólás

 • Kovács Oszkár 2017-09-26 18:03:15 - Válasz

  A jelenlegi helyzet csak a mostani hitelfelvevőknek kedvez.
  A régi devizában nyilvántartott hitelesek százezrei a halálukig átkozhatják orbáni, az MNB-t-is.
  orbán háromszorosan tette tönkre a nem devizahiteleseket.
  Hatalomra jutásakor azonnal bedöntötték (nagy mértékben gyengítették) a Forintot, kb 20 %-al nagyobb törlesztőrészletekkel sújtva a nem devizahiteleseket, a mai napig is.
  Utána a Kúriával kimondatta orbán, a bankokat védve, hogy a devizát nem látott hitel az devizahitel. Ezért a carry trade befektetésen bukó bankok helyett a most már devizahitelesnek kikiáltott nem devizahitelesek fizették a veszteségeket, amit nem ők okoztak, semmilyen befolyásuk nem is lehetett rá.
  A harmadik csapás a most már devizahitelesekre terhelt veszteség realizálása (érvényesítése ) volt, a most már devizahitelesek hitelének forintosításával, így már a tőke veszteség is rájuk hárul.
  A Bankok óriási hasznot könyvelhetnek el az összes változáson.
  Ha valaki felvett 5 millió nem deviza hitelt, az árfolyam kedvezőtlen változásával a tőke
  majdnem a duplájára emelkedett, és a hiteles emelkedett kamatot és kezelési költséget fizetett, anélkül, hogy a banknak ez bármilyen munkájába került volna.
  A Forintosításkor a megemelkedett tőke terhe már a nem devizahitelest sújtja, a hitel lejártáig.
  A Banknál ez úgy jelentkezett, hogy ennyivel megnőtt a hitelállomány, anélkül, hogy új hiteleseket kellett volna toborozni.
  Az így bajba jutott hiteleseket a bankok “megsegítik” pl 5-10 évvel kitolva a fizetési határidőt.
  Így lettek a 15 -20 éves hitelekből 25-30 éves hitelek, ami a banknak munkájába nem került, a hitelesek halálukig, vagy azután is (örökösök) jól eltartják a fizetendő magasabb kamatokból a Bankokat.
  Köszönjük orbánotoknak.
  A másik kezével orbán meg a banki különadóval kiveszi azt a pénzt, amit a hitelesek fizetnek be. A törlesztőrészletek ennyivel is alacsonyabbak lehetnének.
  Európában a legmagasabb nálunk a bankok kezelési költsége.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.