Betöltés

Újdonság július 1-től: már a második babánál elengednek 1 millió Ft-ot a lakáshitelből

szerző: Fülöp Norbert
2019-05-29

Ahhoz képest, hogy mekkora pénzügyi előnyt jelent a gyermekek után járó tartozáselengedő támogatás, viszonylag keveset hallani arról, milyen mértékben bővül július 1-től ez a lehetőség. Eláruljuk, sok millió forintról van szó. (Cikkünket 2019. július 12-én frissítettük.)

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A július 1-jén vagy ezt követően született második gyermek után 1 millió Ft-tal csökkenthető a család meglévő jelzáloghitelének tőketartozása, míg a harmadik gyermek érkezését követően 4 millió Ft-ot írnak jóvá. Ez jelentős pénzügyi előny, hiszen a 4 millió Ft tőketartozás elengedése – ha végig fix a kamat és 10 év van még hátra a futamidőből – összességében csaknem 5 millió Ft megtakarítást jelent amiatt, hogy nem kell megfizetni rá a hitelkamatot.

Itt is éles határvonalat jelent azonban a július 1-jei dátum: Amennyiben egy családban június 30-án születik a második gyermek, akkor ő utána semmilyen támogatás nem jár, míg egy nappal később 1 millió Ft-tal faragható le általa a hiteltartozás.

Van egy nagyon fontos könnyítés!

Fontos, hogy azok a szülők, akiknek 2018. január 1-jét követően születtek gyermekeik, és ezekre megigényelték a harmadik és a további gyermekek után járó 1-1 millió Ft-os támogatást, azok ez és a július 1-től érvényes támogatási összegek különbözetét megkapják.  

Akik pedig beadták az igénylésüket, ám annak elbíráslása még folyamatban van, egyből az emelt támogatási összeget kapják meg.

Egy rossz hír

Ha valaki már korában is megfelelt feltételeknek (volt lakáshitele és megszületett a 3. gyermeke), ám július 1-ig mégsem nyújtotta be az igényét, akkor ő már “csak” 1 millió Ft-ot kaphat, és a különbözet sem jár neki.

Tovább rossz hír, hogy a július 1. előtt született második gyermekre nem adnak “kompenzációt”, vagyis az ilyen gyermek után egyáltalán nem igényelhető utólag a támogatás. Ha a 2. gyermek július elsején vagy ezt követően születik, akkor viszont 1 millió Ft hiteltartozás elengedését igényelhetik meg a szülők.

Kik jogosultak a jelzáloghitel-elengedésre?

A támogatást házastársak és élettársak egyaránt igényelhetik. A támogatás akkor is igényelhető, ha a pár egyikének van csak jelzáloghitel-tartozása, ám ebben az esetben nem szerepelhet más adós a szerződésben. (Ezt elvileg úgy kell értelmezni, hogy ha a pár mindkét tagja szerepel a hitelszerződésben, akkor lehet rajtuk kívül más adós is, ám a bankok a tapasztalataink szerint ezt nem engedik.)

Fontos kitétel, hogy fennálló hitelre kérhető csak a tőketartozás elengedés. Vagyis, ha a család nem fizette rendben a törlesztőket, emiatt pedig a bank felmondta a szerződést, akkor a támogatás már nem jár.

Kizáró ok a büntetett előélet, az adó- vagy vámhatóság felé fennálló köztartozás, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratban kell nyilatkozni arról, hogy az adott gyermekre más még nem vette igénybe a támogatást.

Milyen gyermekre jár a tartozáselengedés?

Az igénylők közös, vagy legalább egyikük július 1. után született vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke , vagy az igénylés benyújtásának időpontjában legalább 12 hetes magzata – után kérhető a támogatási összeg. Egy gyermekre egyetlen alkalommal és egy jelzáloghitel kapcsán lehet igénybe venni a támogatást, azaz nem osztható meg az összeg több lakáshitel között.

Fontos kitétel, hogy a gyermek vagy gyermekek az igénylőkkel közös háztartásban élő gyermekre igényelhető a tartozáscsökkentés, házastársaknál pedig a közös és a nem közös gyermekeket egyaránt figyelembe veszik.

Mikor lehet benyújtani az igényt?

A hitelelengedési igényt csak már megszületett gyermek után lehet igényelni, vagyis legkorábban a 2. gyerek 12 hetes magzati korát követően. Lényeges kitétel még, hogy kizárólag a gyermek születésekor már meglévő lakáshitel esetén kérhető a tartozáscsökkentés.

Hol kell igényelni a támogatást?

A támogatási kérelmet a járási hivatalnál kell benyújtani, a jogosultságot a hivatal, vagy ha a kérelmet valamelyik kormányablaknál nyújtották be, a kormányablak ellenőrzi majd. Miután megállapították, hogy az igénylők jogosultak a támogatásra, 4 napon belül megtörténik az előtörlesztés, amiért a bank semmilyen költséget nem számolhat fel az ügyfél részére, mert azt az állam fizeti meg helyette.

Babaváró hitel + tartozáselengedés együtt

Nem elég, hogy a július 1. után született 2. gyermek után 1 millió Ft-tal, a 3. megszületését követően pedig 4 millió Ft-tal csökken a lakáshitel tőketartozás része, ha a család Babaváró hitelt vett fel mellé, akkor a második gyermek után ebből is elengednek 30%-ot, illetve a 3. gyermeknél a teljes fennmaradó tartozást.

A Babaváró Hitelről itt tudhatsz meg minden fontos infót, míg ha arra vagy kíváncsi, hogy Te jogosult vagy-e rá, és ha igen, akkor mekkora összegre számíthatsz, akkor ezzel a Babaváró támogatás kalkulátorral számolgathatsz.

Ha lakáshitelt vagy lakáscélú, kedvezményes kamatú CSOK hitelt szeretnél, akkor az alábbi Lakáshitel Kalkulátorral tudod megversenyeztetni a banki ajánlatokat.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Változó kamatozású lakáshitel – előnyök és tévhitek!

2019. 10. 14.

Jelenleg nagyon népszerűek a hosszú kamatperiódusú hitelek. A piaci környezet kedvez is a konstrukciónak, hiszen ezt választva hosszú távon részesülhetünk az alacsony kamatok előnyeiből. Mégis lehetnek olyan szituációk, amikor a...

Blogajánló

 • alapblog

  Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin!

  Kollégáink, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek arról, hogy mi a különbség a 2017-es és a 2019-es 10 ezer dolláros Bitcoin közt és, hogy hogy jön... The post Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.