Betöltés
loading

Már körvonalazódik, hogy mennyivel kell többet visszafizetni a hitel moratórium miatt

Nagy Márton a jegybank alelnöke keddi sajtótájékoztatóján többek között nyilatkozott a hitel moratóriumról is. Eszerint a fizetési halasztás idejére járó kamatot meg kellene fizetni az adósoknak. Viszont ez az összeg nem adódna hozzá a tartozáshoz – nem lenne tőkésítés -, ezt kamatmentesen a hátralévő futamidő alatt kellene visszafizetnie mindenkinek. Konkrét példán keresztül bemutatjuk ennek a módszernek a pénzügyi hatásait.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az MNB mai tájékoztatója alapján újabb részletek derültek ki a hitel moratóriumról. A fizetési haladék idejére járó hitelkamatot a bankok utólag beszedhetik, azonban a jegybank nem szeretné, hogy a pénzintézetek ezt a tőketartozáshoz hozzáadják, hanem kamatmentesen a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben szedhetnék be.

Lényegében egy új hitel keletkezne, amelyet a hátralévő futamidő alatt kamatmentesen, egyenlő részletekben lehetne visszafizetni.

Mit jelent a moratórium alatt elhalasztott részletek kamatmentes visszafizetése? 

Nézzük meg egy 10 millió forint hitelösszegű, 9 hónapja felvett, 20 éves futamidejű hitel példáján keresztül a moratórium hatását. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint ekkor 6,02%-on lehetett fix kamatozású lakáshitel felvenni.

A hitel induló törlesztőrészlete 71 759 forint volt, a moratórium alatt pedig az adósnak nem szükséges törlesztőrészletet fizetnie. A 9 hónap alatt felhalmozott időarányos kamat – az MNB által jelzett módszerrel számolva – 442 548 forint lenne. Ezt kellene a hitel mellett kamatmentesen visszafizetnie még az adósnak.

Ennek a két hitelnek az együttes törlesztőrészlete nem haladhatja a fizetési moratóriumot követően a 71 759 forintot. Ehhez azonban nagyobb, összesen 22 hónapos futamidő-hosszabbításra lenne szükség, emiatt 13 törlesztőrészlettel kellene többet megfizetnie az adósnak. Ez a megoldás a hosszabb futamidő miatt még mindig egy jelentősebb, összesen 918 ezer forintos emelkedést eredményezne a teljes visszafizetendő összegben. Vagyis, aki teheti, az fizesse tovább hitelét, ne éljen a moratórium lehetőségével!

Minden friss információ egy helyen a fizetési moratóriumról: Hitel moratórium Kisokos 

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

 

 

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Blogajánló
  • alapblog Újra múzeumban

    A mai nyugati értelmiség civilizációkritikája és jövőpesszimizmusa is ősrégi, ezt bizonyítja Max Peintner képe 1970-ből – nincs új a nap alatt. Azért a világ döcögve,... The post Újra múzeumban appeared first on alapblog.